A tizenötödik században szürreális űrhajókkal utazhattak volna az emberek a mesterséges intelligencia szerint

2022 / 07 / 02 / Bobák Zsófia
A tizenötödik században szürreális űrhajókkal utazhattak volna az emberek a mesterséges intelligencia szerint
A Midjourney AI szöveget alakít képekké és a betanításához használt nagyméretű adatbázisnak köszönhetően tökéletesen megtanulja híres festők vizuális nyelvét is.

Filippo Nasetti építész a Midjourney AI mesterséges intelligencia programmal kísérletezve arra volt kíváncsi, hogy a program milyen minőségben képes megtanulni és utánozni azokat a vizuális mintákat, amelyek egy-egy híres festő művészeti alkotásait jellemzik. Hogy próbára tegye az MI-t, azzal a feladattal bízta meg, hogy hozzon létre bizonyos objektumokat, amelyek a hagyományos festészet témáival nehezen összeegyeztethetőek: konkrétan illesszen űrhajókat régi festmények közepébe.

Az eredmények, ahogy arra lehetett számítani, nem Starship vagy SLS típusú rakétákat ábrázoltak, hanem valami egészen mást: szürreális légi járműveket, amelyek gyakran inkább tűnnek lebegő épületeknek vagy szigeteknek, mint közlekedésre alkalmas eszközöknek, amelyek a földi légkörön túlra repítik az embereket. Az valószínűsíthető, hogy például a Piero Della Francesca idejéből, a 15. századból származó űrhajó nem igazán lenne praktikus Föld körüli pályán való közlekedésre, de a lényeg nem is a ultrarealisztikus vagy technikailag pontos kivitelezés volt, hanem az, hogy mennyire alkalmas a mesterséges intelligencia a szövegértelmezésre, és a precíz tanulásra.
"Próbára akartam tenni a képességeit, azzal, hogy megkértem, készítsen képeket olyan objektumokkal, amelyeket a múlt művészei sohasem láthattak, még csak el sem képzelhettek - mint például egy űrhajó. Olyan tárgyakat, amelyek tökéletesen idegenek a környezetükben és a tájakban." - mondta a projekttel kapcsolatban Nasetti.

A tervező elégedett volt a végeredménnyel, és a Midjourney AI-t a jövőben nem csak ehhez hasonló szórakoztató tesztek, hanem komolyabb tervezői munkák segítségére is szánja. A Midjourney-hez hasonló, szöveget képpé alakító mesterséges intelligencia programok egyre precízebben tudják végrehajtani a számukra kiadott feladatokat, a DALL-E vagy a Google Imagen text-to-image rendszere már-már fotorealisztikus minőségben állítja elő a képeket a megadott kifejezések alapján.

(Designboom Fotó: Filippo Nasetti/Midjourney AI)

Néhány szó alapján képes bármilyen képet létrehozni a Google mesterséges intelligenciája Az Imagen nem kevesebbet ígér, hogy képszerkesztői tudás nélkül is megalkothatunk bármilyen képet, akár fotorealisztikus minőségben is.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.