A tokiói kávézó robotjait lebénult emberek irányítják

2020 / 01 / 04 / Justin Viktor
A tokiói kávézó robotjait lebénult emberek irányítják
A kávézóban felszolgáló robotok mögött "pilóták" fekszenek valahol egy kórteremben, lebénulva, akik a robotok irányításával újra kapcsolatba kerülhetnek a külvilággal, az emberekkel. A páratlan kísérleti üzem két hétig tartott, de a 2020-as Tokióban rendezendő Olimpiára szeretnék elindítani a folyamatos szolgáltatást.

A világon lebénult emberek milliói vannak munka nélkül, pedig állapotuk miatt igencsak szükségük lenne a pénzre. Szerencsére az Ory Lab nevű japán startup kitalált egy megoldást a fogyatékkal élők foglalkoztatására. A startup OriHime-D névre keresztelt robotjait paralízises, bénult emberek vezérlik távolból. A program 2 hetes próbaidőszakot ölelt fel egy japán Tokióban található kávézóban.

A tesztre tíz embert választottak ki, a közös az volt bennük, hogy mindannyian a mozgásukat korlátozó különböző egészségügyi állapotoktól szenvedtek. Ők tízen irányították a robotpincéreket a Dawn Ver kávézóban. A robotvezérlők óránként 9 amerikai dollárt kaptak (~2700 Ft), ami Japánban a pincérek szokásos bére. Az emberi “pilóták” közül néhányan különösen súlyos állapotú betegségekben szenvedtek, ideértve az amyotrophiás laterális sclerosis-t (ALS) és a gerincvelő sérüléseit.

Az OriHime-D robotokat eredetileg úgy tervezték, hogy a mozgásukban erősen korlátozott emberek otthonukban használhassák őket. Még akkor is, ha a kezelő nem tudja mozgatni a karjait, csupán a szemeit, irányíthatja a robot mozgását, beszélgethet rajta keresztül az ügyfelekkel, megfigyelhet és szállíthat tárgyakat. A robotokat egy számítógép vezérli, amely nyomon követi az ágyhoz kötött emberek szemmozgását.

Az Ory Lab vezérigazgatója, Kentaro Yoshifuji elmondta:

"Olyan világot akarok létrehozni, amelyben azok az emberek is dolgozhatnak, akik nem tudják mozgatni a testüket."

A kéthetes próba célja a robotok és a fogyatékkal élők közötti kapcsolatok tesztelése volt, hogy segítsen a szükséget szenvedőknek pénzt keresni és más emberekkel kapcsolatba lépni. Ory reméli, hogy a projekt elősegíti a fogyatékkal élők nagyobb fokú függetlenségét.

A robot pincérek nem innovatív koncepciók a technológia világában, a nepáli Naulo étteremben például már működik három, Gingernek nevezett humanoid pincér. Az Ory Lab azonban egy teljesen új szintre emelte ezt a koncepciót.

A kávézó alkotói közösségi finanszírozásban gyűjtenek pénzt, hogy a Dawn Ver kávézót 2020-ig véglegesen megnyithassák.

(Forrás: IntelligentLiving Képek: OriLab)


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.