A Toyota felépítette a jövő városát, ami hátborzongatóbb egy amerikai sci-fi-nél

2020 / 01 / 13 / Perei Dóra
A Toyota felépítette a jövő városát, ami hátborzongatóbb egy amerikai sci-fi-nél
A jövő elérkezett, a Toyotta az idei CES-en bejelentette, hogy megépíti a jövő városát, a Woven City-t. A metropoliszt a Fuji hegy lábához tervezik egy jelenleg szövőszékgyártóként működő üzem helyére.

Ahány ember, alighanem annyi elképzelés él a fejekben a jövő városairól, a Toyota jóvoltából pedig már egy évtizedet sem kell várnunk, hogy meggyőződjünk róla, vajon tényleg olyan lesz, mint amilyennek megálmodtuk? A vállalat közleményéből ugyanis kiderül, hogy a Woven City lényegében afféle kísérleti laboratóriumként biztosít terepet okosotthonoknak, önvezető járműveknek, mesterséges intelligenciának és sok egyéb technológiának.

A település persze nem üresen áll majd, kétezer, a modern technológia iránt érdeklődő Toyota dolgozónak, illetve kutatóknak ad otthont, akik első kézből próbálhatják ki az elképesztő innovációkat. Az építkezés 2021-ben indul, energiaellátását pedig hidrogén üzemanyagcellák biztosítják. A terveket az a Bjarke Ingels építész (a BIG Design cég vezetője) készítette, aki a World Trade Center épületét, és a Google irodáit a Szilícium völgyben és Londonban.

Az autógyártás már nem elég?

A Toyota szerint a Woven City lehetőséget teremt az autonóm technológia és az okos városok infrastruktúrájának pontosabb tanulmányozására, a lehetőségek felmérésére. Nem utolsó sorban a metropolisz a vállalat portfólió bővítésének része, akárcsak a Ford Mobility.

Hogy mennyibe fáj majd a projekt, azt nem kötötték az orrunkra, ahogy a beköltözés tervezett időpontja sem. Akio Toyoda vezérigazgató annyit azonban elárult, hogy kezdeményezésük nem pusztán az ő személyes ambícióit tükrözi, de a Toyota pénzügyi és politikai Japán erőforrásait is. A Woven City-t kis túlzással akár egy modern bányászvárosként is értelmezhetnénk, csak éppen előbbi

egy futurisztikus közösség, ahol csökkentik az autók és az épületek klímaváltozást befolyásoló károsanyag-kibocsátását, a forgalmi torlódásokat, na és persze beépítik a legmodernebb internet alapú technológiákat az emberek mindennapi életébe. Mindezt egy hetvenegy hektáros területen.

(Fotó: Archdaily)


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.