A Toyota felépítette a jövő városát, ami hátborzongatóbb egy amerikai sci-fi-nél

2020 / 01 / 13 / Perei Dóra
A Toyota felépítette a jövő városát, ami hátborzongatóbb egy amerikai sci-fi-nél
A jövő elérkezett, a Toyotta az idei CES-en bejelentette, hogy megépíti a jövő városát, a Woven City-t. A metropoliszt a Fuji hegy lábához tervezik egy jelenleg szövőszékgyártóként működő üzem helyére.

Ahány ember, alighanem annyi elképzelés él a fejekben a jövő városairól, a Toyota jóvoltából pedig már egy évtizedet sem kell várnunk, hogy meggyőződjünk róla, vajon tényleg olyan lesz, mint amilyennek megálmodtuk? A vállalat közleményéből ugyanis kiderül, hogy a Woven City lényegében afféle kísérleti laboratóriumként biztosít terepet okosotthonoknak, önvezető járműveknek, mesterséges intelligenciának és sok egyéb technológiának.

A település persze nem üresen áll majd, kétezer, a modern technológia iránt érdeklődő Toyota dolgozónak, illetve kutatóknak ad otthont, akik első kézből próbálhatják ki az elképesztő innovációkat. Az építkezés 2021-ben indul, energiaellátását pedig hidrogén üzemanyagcellák biztosítják. A terveket az a Bjarke Ingels építész (a BIG Design cég vezetője) készítette, aki a World Trade Center épületét, és a Google irodáit a Szilícium völgyben és Londonban.

Az autógyártás már nem elég?

A Toyota szerint a Woven City lehetőséget teremt az autonóm technológia és az okos városok infrastruktúrájának pontosabb tanulmányozására, a lehetőségek felmérésére. Nem utolsó sorban a metropolisz a vállalat portfólió bővítésének része, akárcsak a Ford Mobility.

Hogy mennyibe fáj majd a projekt, azt nem kötötték az orrunkra, ahogy a beköltözés tervezett időpontja sem. Akio Toyoda vezérigazgató annyit azonban elárult, hogy kezdeményezésük nem pusztán az ő személyes ambícióit tükrözi, de a Toyota pénzügyi és politikai Japán erőforrásait is. A Woven City-t kis túlzással akár egy modern bányászvárosként is értelmezhetnénk, csak éppen előbbi

egy futurisztikus közösség, ahol csökkentik az autók és az épületek klímaváltozást befolyásoló károsanyag-kibocsátását, a forgalmi torlódásokat, na és persze beépítik a legmodernebb internet alapú technológiákat az emberek mindennapi életébe. Mindezt egy hetvenegy hektáros területen.

(Fotó: Archdaily)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.