A Toyota városában emberekkel kísérleteznek, de pozitív értelemben

2023 / 08 / 10 / Bobák Zsófia
A Toyota városában emberekkel kísérleteznek, de pozitív értelemben
Már épül a város, ahol a Toyota szerint az emberek boldogsága lesz az elsődleges szempont.

A Toyota a világ egyik legnagyobb autógyártója, de az elmúlt időkben új útra lépett és a mobilitás más formáival is egyre intenzívebben foglalkozik, valamint a robotizáció területén is aktív fejlesztéseket végez. A cég gyakran hangoztatott jelszava szerint a fejlesztések nem csak gyakorlatias célokat segítenek elő, hanem az emberek boldogságát is és ennek az elképzelésnek a jegyében épül a Toyota egyedi kísérleti városa, Woven City is.

Woven City a koncepció szerint egy élő laboratórium lesz, ahol a lakosokon, illetve a segítségükkel tesztelik a legújabb technológiai megoldásokat, amelyeket azután a visszajelzéseknek megfelelően finomítanak, szükség esetén módosítanak, majd kereskedelmi forgalomba bocsátanak. A település annyiban tér el egy "hagyományos" okosváros terveitől, hogy a cég az élet minden területére kiható módon szabályozza és kapcsolja össze az emberek tevékenységeit úgy, hogy - legalábbis a szlogen alapján - az itt élők érzelmi jólétét is prioritásként kezeli.

A városról kiadott legújabb koncepcióvideó betekintést enged Woven City mindennapjaiba, de csak egy-egy pillanat erejéig, az mindenesetre a rövid animációkól is kiderül, hogy a városban megtalálható lesz minden összetevő, ami a modern urbánus életmód kényelmét segíti elő, a házhoz szállítást végző robotoktól kezdve a mikromobilitási eszközökön át az elektromos/hidrogén meghajtású járművekig. A lakók hordozható és cserélhető hidrogéntartályokkal tudják majd fedezni a háztartás energiaigényét, de használhatják akár az elektromos autójukat is a ház berendezéseinek működtetésére, mikor a nap végén hazaérnek.

A város területének előkészítése 2021-ben, az építkezés első fázisa 2022 novemberében kezdődött el és előreláthatólag 2024 nyarára fejeződik be. Ezután, 2025-ben, Woven City megnyitja kapuit és az első tesztidőszak kezdetét veszi, amely során még csak 360 lakója lesz a városnak. Később közel 2000 ember éli majd életét a kísérleti telepen, ahol egyre fejlődő okosmegoldások, az NTT Corporation segítségével kiépített IoT rendszerek, föld alatti közlekedési infrastruktúra és Nissin Food Products együttműködésével készülő egészséges élelmiszerek járulnak hozzá az emberek elégedettségéhez. A Toyota a folyamatosan gyűjtött adatok felhasználásával optimalizálja a lakosoknak kínált szolgáltatásokat, ezen alapul majd például a teljes mértékben személyre szabott napi menük (Complete Nutrition Meals) megtervezése is.

"Woven City-vel a Toyota a mobilitási céggé való átalakulását célozza"

- írja a cég a projekttel kapcsolatban, hozzátéve, hogy a mobilitás definíciójának kiterjesztésével egyre emberközpontúbbá szeretnék tenni azt.

(Fotó: Toyota)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.