A Toyota városában emberekkel kísérleteznek, de pozitív értelemben

2023 / 08 / 10 / Bobák Zsófia
A Toyota városában emberekkel kísérleteznek, de pozitív értelemben
Már épül a város, ahol a Toyota szerint az emberek boldogsága lesz az elsődleges szempont.

A Toyota a világ egyik legnagyobb autógyártója, de az elmúlt időkben új útra lépett és a mobilitás más formáival is egyre intenzívebben foglalkozik, valamint a robotizáció területén is aktív fejlesztéseket végez. A cég gyakran hangoztatott jelszava szerint a fejlesztések nem csak gyakorlatias célokat segítenek elő, hanem az emberek boldogságát is és ennek az elképzelésnek a jegyében épül a Toyota egyedi kísérleti városa, Woven City is.

Woven City a koncepció szerint egy élő laboratórium lesz, ahol a lakosokon, illetve a segítségükkel tesztelik a legújabb technológiai megoldásokat, amelyeket azután a visszajelzéseknek megfelelően finomítanak, szükség esetén módosítanak, majd kereskedelmi forgalomba bocsátanak. A település annyiban tér el egy "hagyományos" okosváros terveitől, hogy a cég az élet minden területére kiható módon szabályozza és kapcsolja össze az emberek tevékenységeit úgy, hogy - legalábbis a szlogen alapján - az itt élők érzelmi jólétét is prioritásként kezeli.

A városról kiadott legújabb koncepcióvideó betekintést enged Woven City mindennapjaiba, de csak egy-egy pillanat erejéig, az mindenesetre a rövid animációkól is kiderül, hogy a városban megtalálható lesz minden összetevő, ami a modern urbánus életmód kényelmét segíti elő, a házhoz szállítást végző robotoktól kezdve a mikromobilitási eszközökön át az elektromos/hidrogén meghajtású járművekig. A lakók hordozható és cserélhető hidrogéntartályokkal tudják majd fedezni a háztartás energiaigényét, de használhatják akár az elektromos autójukat is a ház berendezéseinek működtetésére, mikor a nap végén hazaérnek.

A város területének előkészítése 2021-ben, az építkezés első fázisa 2022 novemberében kezdődött el és előreláthatólag 2024 nyarára fejeződik be. Ezután, 2025-ben, Woven City megnyitja kapuit és az első tesztidőszak kezdetét veszi, amely során még csak 360 lakója lesz a városnak. Később közel 2000 ember éli majd életét a kísérleti telepen, ahol egyre fejlődő okosmegoldások, az NTT Corporation segítségével kiépített IoT rendszerek, föld alatti közlekedési infrastruktúra és Nissin Food Products együttműködésével készülő egészséges élelmiszerek járulnak hozzá az emberek elégedettségéhez. A Toyota a folyamatosan gyűjtött adatok felhasználásával optimalizálja a lakosoknak kínált szolgáltatásokat, ezen alapul majd például a teljes mértékben személyre szabott napi menük (Complete Nutrition Meals) megtervezése is.

"Woven City-vel a Toyota a mobilitási céggé való átalakulását célozza"

- írja a cég a projekttel kapcsolatban, hozzátéve, hogy a mobilitás definíciójának kiterjesztésével egyre emberközpontúbbá szeretnék tenni azt.

(Fotó: Toyota)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Világhírű magyar-amerikai pszichológus munkássága előtt tiszteleg a Google
Világhírű magyar-amerikai pszichológus munkássága előtt tiszteleg a Google
A Google Csíkszentmihályi Mihály szeptember 29-ei születésnapját ünnepli a főoldalra kihelyezett animált grafikával.
A Nemzetközi Űrállomáson ilyet nem is lehetne, a kínain viszont simán: meggyújtottak egy gyertyát – videó
Mert az ISS-en szigorú szabályok tiltják a tűzgyújtást. A Tiangong űrállomás fedélzetén azonban ezt lazábban veszik, de legalább megnézhetjük, hogyan fest a gyertyaláng mikrogravitációs környezetben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.