A tudósok ultrahanggal "újraindították" két kómás beteg agyát

2021 / 02 / 14 / Justin Viktor
A tudósok ultrahanggal
A kómában fekvő betegek sokszor évtizedekig változatlan állapotban tengetik az életüket, és az orvostudomány mindig is nagy erőkkel kutatta az állapotuk javításának lehetőségeit. A Kalifornia UCLA Egyetemén már nem az első alkalommal érnek el sokat ígérő sikereket a területen.

2016-ban a Los Angelesben található UCLA Egyetemen egy új, noninvazív eljárással sikerült már az agy stimulációjával beindítani egy 25 éves kómában fekvő férfi agyi aktivitását. Az eljárás során 100 hertzes frekvenciájú ultrahang impulzusokat irányítottak az agy mélyén található talamusz felé, egy “alacsony intenzitású fókuszált ultrahangos lüktetésnek” nevezett módszer alkalmazásával.

A 2016-os esetnél Martin Monti a módszert kifejlesztő kutatócsoport vezetőjének nyilatkozata szerint elképzelhető, hogy a kutatóknak csak szerencséjük volt, és éppen akkor stimulálták a beteg talamuszát, amikor amúgy is felébredt volna, mivel állapota kevéssel a kezelés előtt már javulni kezdett.

A friss eredmények azonban mást mutatnak. Három új kómában fekvő betegen tesztelve, az UCLA beszámolt róla, hogy, kettejüknél sikerült átmeneti javulást elérni.

„Az új eredményt sokkal jelentősebbnek tartom, mert ezek a krónikus betegek sokkal kevésbé valószínű, hogy spontán meggyógyulnak, mint az az akut beteg, akit 2016-ban kezeltünk. Bármilyen gyógyulás általában lassan, több hónapon át, jellemzően évekig, nem pedig napokon és heteken belül következik be, mint amit most elértem. Most már nagyon valószínűtlen, hogy eredményeink egyszerűen a spontán gyógyulásnak lennének köszönhetők” - mondta el Martin Monti, az UCLA pszichológia és idegsebészeti professzora az új cikk társszerzője.

vélekedett Monti.

Az egyik gyógyulásnak indult páciens egy 56 éves, sztrókbeteg férfi volt, aki 14 hónapig feküdt kómában, majd kétszer is alávetették az ultrahangos kezelésnek. Már az első után kommunikációképessé vált kéz- és szemjelzésekkel, és bólogatással, egyszerű kérdésekre válaszolva. A második kezelés után tollal kezdett írni és a szájához emelte a poharat majd fokozatosan visszatértek a megszokott viselkedésmintái is.

A másik beteg egy 50 éves nő volt, aki több mint 30 hónapot töltött kómában egy szívrohamot követően, és a kezelést követő napokban már felismerte a különböző tárgyakat, és megértette a hozzá intézett szavakat is.

A kezdeti sikerek ellenére az orvosok egyelőre még messze vannak attól, hogy a módszerrel garantálják  a kómás állapot előtti teljes funkcionalitás visszanyerését, azonban az eddigi eredmények is rendkívül jelentősek. 

Visszatért a halálból hét diák, miután megfagytak a Præstø Fjord jeges vizében Néha előfordul, hogy egy életben nem csak egyszer hal meg az ember. Csodáról szó sincs, ez esetben tudományos magyarázat is alátámasztja a történteket.

Az új módszerrel egy kezelés tíz percig tart, ez tízszer megismételt 30 másodperces ultrahang-besugárzást jelent 30 másodperces csendből álló ciklusokkal tagolva. A kezelést egy héttel később megismételték, nyomon követve a vérnyomást és az oxigénszintet, melyek normális értéken maradtak. A tudósok most azt tervezik, hogy a jövőben egy fejre rögzíthető készüléket készítenek, melyet kereskedelmi forgalomba hoznának, hogy az otthon ápolt kómában fekvő betegek számára is megnyíljon a felépülés reménye.

(Forrás: UCLA Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Van kiút a hosszú álomból - agyba ültetett implantátummal ébresztenék fel a kómás betegeket A kísérleti majmokon már bevált a teszt, ha felébredvén a mélyaltatásból videójátékokat is tudnak játszani, kezdődhetnek a humán kísérletek.

Összezsugorodó agyak, reciklikált testek - ilyen extrém túlélési technikákat használnak az állatok a hidegben Az állatok kreatív technikái a Mars felé tartó legénység hibernációjához is mintául szolgálhatnak.

Összezsugorodó agyak, reciklikált testek - ilyen extrém túlélési technikákat használnak az állatok a hidegben Az állatok kreatív technikái a Mars felé tartó legénység hibernációjához is mintául szolgálhatnak.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.