A túlhűtött víz valójában két folyadék egyben

2020 / 10 / 31 / Justin Viktor
A túlhűtött víz valójában két folyadék egyben
A vízről rengeteg szó esik mostanában, és ez nem véletlen. A NASA nagy mennyiségben bukkant rá a Holdon, az angol királyi család a világ top 5 prioritása közé sorolja óceánjaink megtisztítását, kulcsfontosságú a földi élethez, és az talán ez emberiség által egyik legtöbbet vizsgált anyag. Ha ennyit kutatjuk, szinte törvényszerű tehát, hogy folyamatosan meglepetéseket okoz, és szinte havonta derülnek ki róla meglepő, új dolgok.

Jégkocka

Mindannyian készítettünk már jégkockát a hűtőszekrényben, de azt talán kevesebben tudjuk, hogy a víz 0 Celsius fok alatt is gond nélkül maradhat folyékony. A víz valójában ellenáll a fagyásnak, amíg egy porszem vagy más szilárd anyag nem indítja be a folyamatot.

Ha tökéletesen szennyeződés-mentes, akkor a víz folyékony marad, úgynevezett túlhűtött állapotban. Ez az az állapot, ahol az igazán furcsa dolgok elkezdődnek, a youtube-on például sok videóban láthatjuk,  amint egyetlen összerázással azonnal jéggé lehet fagyasztani a vizet. 

2 in 1

A kutatók most a túlhűtött vizet vizsgálva azt találták, hogy a  -83,15 Celsius fokos hőmérsékletre lehűtött folyadék valójában két folyadék egyben. Hogy a jelenséget megfejtsék, a kutatók lézer segítségével hűtöttek túl és hoztak létre egy vékony vízfilmet, néhány nanomásodperc erejéig. Ezután megfigyelték a fejleményeket, ahogy a víz újra megfagyott, és azt tapasztalták, hogy egy nagy sűrűségű víz-állapot létezett egyszerre egy kis sűrűségű változattal.  

"Megmutattuk, hogy a folyékony víz rendkívül hideg hőmérsékleten nemcsak viszonylag stabil, hanem két szerkezeti motívumban is létezik.

Az eredmények egy régóta fennálló vitát is eldöntöttek, ami arról szólt, hogy a mélyhűtött víz mindig kikristályosodik-e, mielőtt kiegyensúlyozódna. A válasz: nem"

- mondta el Dr. Greg Kimmel, a Csendes-óceáni Északnyugati nemzeti laboratórium vezetője közleményében.  A csapat -28,15 Celsius fok és -83,15 Celsius fok között tesztelte a jelenséget, és az is kiderült, hogy a nagy sűrűségű túlhűtött víz frakciója a hőmérséklet függvényében csökken.  

"A legfontosabb megfigyelés az volt, hogy az összes szerkezeti változás visszafordítható és reprodukálható volt"

- tette hozzá Loni Kringle vezető szerző. A túlhűtött víz körüli nagy érdeklődés nem véletlen, ez a vízfázis talán kialakulhat a Föld légkörének felső részén is, és különös csapadékokat képezhet, például graupelt, ami egy olyan hópehely, ami vékony jéghéjba van burkolva. A túlhűtött víz más bolygókon és az üstökösök farkában is előfordulhat.

(Forrás: Science, Phys Kép: Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.