A valaha észlelt legnagyobb robbanás érte el a földet idén

2019 / 12 / 09 / Justin Viktor
A valaha észlelt legnagyobb robbanás érte el a földet idén
Egy távoli galaxisban olyan robbanást észleltek, amely néhány másodpercen belül annyi energiát bocsátott ki, mint Napunk a teljes élettartama alatt. A 7 milliárd fényév távolságra lévő galaxisból származó gamma-sugárzást két műhold is észlelte.

A világ csillagászai másodpercek múltán már irányba fordított távcsövekkel keresték a kitörés forrását. “A távcsövek képesek voltak megfigyelni a robbanást 50 másodperccel azután, hogy feltűnt az égen" - mondta Razmik Mirzoyan, aki az iker Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov (MAGIC) távcsöveket üzemelteti a Kanári-szigeteken.

A megfigyelők azonnal olyan könnyű részecskéket észleltek, amelyek annyi energiát hordoznak, mint amennyi a nagy hadron-ütköző (CERN) kísérleteiben szabadul fel Svájcban. "Ez billiószor több energia, mint a látható fényé" - mondta Gemma Anderson a Curtin Egyetem Rádiócsillagászati ​​Kutatóközpontjától (ICRAR), aki a föld számos országából származó, több mint 300 tudósból álló csapat élén tanulmányozta a robbanást.

A GRB 190114C-nek elnevezett esemény egyszerűen a legnagyobb robbanás, amit valaha észleltek. "Valószínűleg egy hatalmas csillag válhatott szupernóvává, és az ebből származó robbanás után egy fekete lyuk maradt" - mondta Dr. Anderson.

"Egy tipikus ilyen robbanás néhány másodperc alatt annyi energiát bocsát ki, mint a Nap a teljes 10 milliárd éves élettartama alatt."

Kisebb gammasugár-kitörések naponta egyszer fordulnak elő, előjelek nélkül. A januári kitörés körülbelül tízszer erősebb volt, mint az eddigi rekordtartó, amelyet 2013-ban észleltek egy kb. 4 milliárd fényév távolságban lezajlott robbanásból.

A kutatók eredményeiket a Nature folyóiratban tették közzé .

(Forrás: NewsHub Képek: )


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Naptükrökkel világítanák meg a Hold örökké sötét krátereit
Naptükrökkel világítanák meg a Hold örökké sötét krátereit
Mindez a Hold bányászatának lenne az egyik első lépése.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.