A Vénusz az üvegházhatás miatt vesztette el a vizét – ez lesz a Föld sorsa is?

2024 / 05 / 08 / Felkai Ádám
A Vénusz az üvegházhatás miatt vesztette el a vizét – ez lesz a Föld sorsa is?
A klímaváltozás vezethet olyan elszabadult üvegházhatáshoz, ami miatt a Vénuszból a jelenleg ismert pokolbolygó lett? A kérdés most egy új kutatás kapcsán ismét előkerült.

Kezdetben a Vénusznak valószínűleg a Földéhez hasonló vízkészletei voltak. Azonban szélsőséges változásokon ment keresztül, beleértve a súlyos üvegházhatás kialakulását, amelyet elsősorban a szén-dioxid felhalmozódása okozott a légkörben. Ez a vastag szén-dioxid-réteg hőt zárt be, és a felszíni hőmérséklet körülbelül 464 Celsius-fokra emelkedett, ami a legmagasabb a Naprendszerben. Az ilyen szélsőséges hőmérsékletek a víz végleges elpárolgásához vezettek, ami ráadásul visszafordíthatatlan, mivel végül a vízmolekulák hidrogénatomjai az űrbe távoztak. Mindennek eredménye a Vénusz mai arca: lakhatatlanul forró és száraz planéta.

A Vénusz kiszáradását leíró friss tanulmány egyik kritikus felfedezése a “disszociatív rekombináció” néven ismert folyamat, amely szerint tehát a Vénusz légkörében lévő vízmolekulák hidrogénatomjai az űrbe szöknek, olyan molekulák hatására, mint a HCO+. Ez a jelenség okozta a Vénusz vízveszteségét, méghozzá a korábbi becslésekhez képest nagyjából kétszeres mértékben.


A Vénusz ma száraz a világűrbe távozott atomi hidrogén formájában elveszett víz miatt. A domináns veszteségi folyamatban egy HCO+ ion egy elektronnal rekombinálódik, így gyors H atomokat (narancssárga) hoz létre, amelyek CO molekulákat (kék) használnak egyfajta "kilövőállomásként" a világűrbe való távozáshoz. Forrás: Aurore Simonnet/Laboratory for Atmospheric and Space Physics/University of Colorado Boulder

A folyamat eredménye, hogy jelenleg a Vénusz százezerszer kevesebb vizet tartalmaz, mint a Föld, annak ellenére, hogy mérete és tömege hasonló a bolygónkhoz. Az átalakulás tehát drasztikus.

Az üvegházhatás azonban ismerős kifejezés a klímaválság kapcsán is, kérdés tehát, hogy a Földön mindez hasonló körülményeket idézhet-e elő?

Sabine Hossenfelder, aki PhD-fokozattal rendelkezik fizikából, egyben a YouTube egyik legismertebb és elismertebb tudománymagyarázója, idén már kitért erre a problémára, tehát hogy a Föld a Vénusz sorsára juthat-e az elszabadult üvegházhatás miatt:

Mint a műsorban elmondja, az elszabadult üvegházhatás akkor következik be, amikor egy bolygó elveszti a képességét, hogy lehűtse magát, ami a felszíni hőmérséklet folyamatosan emelkedéséhez vezet. Ezt gyakran súlyosbítja a légköri vízgőz – ami szintén erős üvegházhatású gázként működik – megnövekedése, ami a hőmérséklet további emelkedését okozza, és felgyorsítja a folyamatot.

A Vénuszon mindez a következőképp játszódott le: a planétának a Naphoz való közelsége miatt megnőtt a légköri vízgőz szintje, amelyet a napfény aztán oxigénre és hidrogénre hasított. A hidrogén pedig tehát az űrbe távozott (mint a mostani tanulmányból kiderül: például tehát a HCO+ molekula hatására), vagyis a bolygó víz körforgása nem tudott stabilizálódni, és a Vénusz légköre, amely feldúsult szén-dioxiddal, intenzíven megtartja a hőt, ami hozzájárul a borzalmasan forró felszíni hőmérséklethez.

A Genfi Egyetem legújabb kutatása szerint már a napsugárzás kismértékű növekedése is hasonló visszafordíthatatlan folyamatot indíthat el a Földön, ami ugyanolyan ellenségessé tenné a planétánkat, mint amilyen a Vénusz. Ez a számítás az új éghajlati modelleken alapult, amelyek bár elsősorban az exobolygókban rejlő életpotenciál kutatására összpontosítottak, a modellek a Föld lehetséges katasztrofális változásaira is rávilágítottak.

A Föld történeti éghajlati adatai azonban a jelenleginél szignifikánsan magasabb szén-dioxid-szintű időszakokról árulkodnak a múltban, méghozzá természetesen elszabadult üvegházhatás nélkül (mivel a Föld jelenleg nem emlékeztet a Vénuszra). És ehhez csatlakoznak azok a kifinomult klímamodellek, amelyek alapján bár elméletileg lehetséges egy Vénuszhoz hasonló, elszabadult üvegházhatás, ez azért elég valószínűtlen, hogy bekövetkezzen.

A mostani hírt az Interesting Engineering például úgy vezette be, hogy a Vénusz sorsa demonstrálhatja a Föld jövőjét, ha a klímaváltozást ellenőrizetlenül hagyjuk (amely páruhazmot egyébként az eredeti közlemény nem is említi). Ugyanakkor, mint az látható, a Földön hasonló folyamatok nem túl valószínű, hogy végbemenjenek, és az éghajlatváltozás legfőbb fenyegetése sem ez. A klímaváltozás, mint azt Sabine Hossenfelder magyarázza, valódi problémája e változások gyors ütemében rejlik, ami komoly kihívásokat jelent a gazdasági és ökológiai alkalmazkodási képességünk szempontjából.

Vagyis a Földön a Vénuszhoz hasonló elszabadult üvegházhatás kockázata minimális, de viszont a megnövekedett szén-dioxid-szint miatt folyamatban lévő változások elég komolyak ahhoz, hogy jelentős aggodalomra adjanak okot és különböző adaptációs hozzáállás kidolgozását, egyben a károk mérséklését sürgessék.

(Kép: Pixabay/WikiImages)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.