A vertikális tengelyű, lebegő szélturbina speciális módszerrel termeli az energiát

2022 / 09 / 16 / Bobák Zsófia
A vertikális tengelyű, lebegő szélturbina speciális módszerrel termeli az energiát
A tengeri használatra tervezett turbina a vízen lebeg és teljes hosszában forog a szél által hajtva.

A svéd SeaTwirl szélturbina megoldása kifejezetten az offshore szélerőművek részére készült: a lebegő konstrukciók stabilabbak és ellenállóbbak a tomboló szelek, nagy hullámok és hurrikánok közepette is, mint a hagyományos lapátokkal működő, fix szerkezetek és a telepítésük is egyszerűen megoldható a viszonylag kis méretnek köszönhetően.

A turbinák egyfajta bójaként úsznak a vízen, a helyhez kötött pozíciót csak a generátorház biztosítja, ami több ponton a tengerfenékhez van rögzítve, de a berendezés többi része a szél állásának megfelelően forog körbe a felszín fölött és alatt is. A cég leírása szerint ezzel egy robosztus és nagy teherbírású szerkezetet lehet létrehozni, ami a partoktól távoli szélerőművek esetében nagy előnyt jelent. Az első prototípust 2015-ben telepítették és kezdték tesztelni és a 30 kW-os berendezés ellenállt a hurrikánok erejének is. A következő, immár 1MW-os verziót Norvégiában tervezik bevetni valamikor 2023 folyamán, ez a típus már a kereskedelmi forgalomba szánt turbina előfutárának készül.

A SeaTwirl S2 jelentősen nagyobb lesz elődjénél: a vízfelszín fölött 55 méterre, alatta 80 méterre nyúlik ki, és akár (a tervek szerint) 30 éven át is bírja a maximálisan 180 km/h-ás szelek hatását. Hasonló vertikális megoldásokat más cégek is terveztek korábban, akár szárazföldi, akár offshore alkalmazásra és a jövőben a szélerőművek egyik ígéretes irányát jelenthetik, amelyek a moduláris és könnyen szállítható, valamint olcsó előállítás miatt alternatívát kínálhatnak a gigantikus méretű turbinák helyett (vagy mellett) a fenntartható módon előállított energia generálására.

(Fotó: SeaTwirl)

Nagyobb hatékonyságot ígér hagyományos társainál az egymással ellentétesen forgó tövisekkel felszerelt szélturbina A norvég World Wide Wind függőleges szélturbinája nemcsak különleges felépítésével, de gigászi méretével is kitűnik a többi koncepció közül.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.