A vertikális tengelyű, lebegő szélturbina speciális módszerrel termeli az energiát

2022 / 09 / 16 / Bobák Zsófia
A vertikális tengelyű, lebegő szélturbina speciális módszerrel termeli az energiát
A tengeri használatra tervezett turbina a vízen lebeg és teljes hosszában forog a szél által hajtva.

A svéd SeaTwirl szélturbina megoldása kifejezetten az offshore szélerőművek részére készült: a lebegő konstrukciók stabilabbak és ellenállóbbak a tomboló szelek, nagy hullámok és hurrikánok közepette is, mint a hagyományos lapátokkal működő, fix szerkezetek és a telepítésük is egyszerűen megoldható a viszonylag kis méretnek köszönhetően.

A turbinák egyfajta bójaként úsznak a vízen, a helyhez kötött pozíciót csak a generátorház biztosítja, ami több ponton a tengerfenékhez van rögzítve, de a berendezés többi része a szél állásának megfelelően forog körbe a felszín fölött és alatt is. A cég leírása szerint ezzel egy robosztus és nagy teherbírású szerkezetet lehet létrehozni, ami a partoktól távoli szélerőművek esetében nagy előnyt jelent. Az első prototípust 2015-ben telepítették és kezdték tesztelni és a 30 kW-os berendezés ellenállt a hurrikánok erejének is. A következő, immár 1MW-os verziót Norvégiában tervezik bevetni valamikor 2023 folyamán, ez a típus már a kereskedelmi forgalomba szánt turbina előfutárának készül.

A SeaTwirl S2 jelentősen nagyobb lesz elődjénél: a vízfelszín fölött 55 méterre, alatta 80 méterre nyúlik ki, és akár (a tervek szerint) 30 éven át is bírja a maximálisan 180 km/h-ás szelek hatását. Hasonló vertikális megoldásokat más cégek is terveztek korábban, akár szárazföldi, akár offshore alkalmazásra és a jövőben a szélerőművek egyik ígéretes irányát jelenthetik, amelyek a moduláris és könnyen szállítható, valamint olcsó előállítás miatt alternatívát kínálhatnak a gigantikus méretű turbinák helyett (vagy mellett) a fenntartható módon előállított energia generálására.

(Fotó: SeaTwirl)

Nagyobb hatékonyságot ígér hagyományos társainál az egymással ellentétesen forgó tövisekkel felszerelt szélturbina A norvég World Wide Wind függőleges szélturbinája nemcsak különleges felépítésével, de gigászi méretével is kitűnik a többi koncepció közül.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.