A világ leghalálosabb kertjének már a kapuja is elijesztheti a látogatót

2023 / 04 / 25 / Bobák Áron
A világ leghalálosabb kertjének már a kapuja is elijesztheti a látogatót
A "méregkertbe" a látogatók kizárólag csak túravezetővel, külön biztonsági eligazítás után léphetnek be, és szigorúan tilos bármit megérinteniük vagy megszagolniuk.

Ennek oka, hogy az Anglia északi részén, a Skóciával határos Northumberland megyében található turistalátványosság célja igencsak rendhagyó: az alwicki kastély szomszédságában található Poison Gardenben a világ legmérgezőbb növényei közül gyűjtöttek össze mintegy százat a ciánt termelő balkáni babérmeggytől a heroin alapanyagául szolgáló mákig. A kertnek már a kapuja sem nevezhető éppen turistacsalogató látványosságnak, arra ugyanis ez van felírva szép nagy betűkkel: "ezek a növények ölni tudnak". Ha pedig valaki esetleg így sem értené, a kovácsoltvas kapura néhány halálfejet is odaillesztettek, csak a miheztartás végett.

A szigorú figyelmeztetés ebben az esetben egyáltalán nem túlzás, hiszen a a kertben található növények közül még a kevésbé ártalmasak is súlyos mérgezést okozhatnak, jónéhány pedig valóban minden további nélkül képes végezni egy egészséges, felnőtt emberrel is. Itt van például rögtön a ricinus, amit a Guinness Rekordok Könyve a világ legmérgezőbb növényeként tart számon; a hazánkban is előforduló növény magjában megtalálható ricinből elegendő mindössze 70 mikrogrammot elfogyasztani ahhoz, hogy a méreganyag végezzen az emberrel. De nem sokkal kevésbé veszedelmes a kaukázusi medvetalp sem, amelyhez a kert munkatársai is csak vegyvédelmi öltözékben közelítenek. Az Európába dísznövényként behozott növény hatóanyaga, a furokumarin rákkeltő, szembe kerülve maradandó vakságot okozhat, emellett fényérzékennyé teszi a bőrt, amelyen ezután UV-sugárzás hatására égési sérülések jelentkezhetnek.

A fentiek alapján nem csoda, hogy a kertben a biztonsági előírások ellenére is a legveszélyesebb növényeket külön ketrec védi, hogy a látogatók még véletlenül se kerülhessenek hozzájuk túl közel. Bár a 2005 óta látogatható kertből eddig az összes vendég élve távozott, a Poison Garden egyik túravezetője, Dean Smith tavaly a BBC-nek elárulta, hogy az elővigyázatosság ellenére az már többször is előfordult, hogy valaki elájult a túra során.

Bár az emberek fejében az a kép alakulhat ki, hogy egy ilyen helyen elsősorban egzotikus, a világ távoli részeiről származó növényekkel fog találkozni, a mérgekertben valójában meglepően sok olyan növényt találni, aminek a neve ismerősen cseng. A Posion Garden honlapja a ricinus mellett is számos Magyaroszágon is honos növényt nevesít, többek között a nadragulyát, az illatos hunyort és a sisakvirágot. Utóbbit a Wikipédia is csak mint "a mérgek királynőjét" említi, teljes joggal, hiszen hatóanyaga, az akonitin akár 1 milligrammos dózisban is halálos lehet.

Ha valaki a fentiek alapján kedvet kapott hozzá, hogy ellátogasson a mérgező növények szentélyébe, akkor az Alnwick Garden honlapján kaphat bővebb tájékoztatást a tudnivalókról. A Poison Gardent is magában foglaló kert március 31. és november 5. között látogatható, a teljes áru jegy pedig 17,60 angol fontba, vagyis nagyjából 7500 forintba kerül.

(BBC, Alnwick Garden, Fotó: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Mitől tartunk jobban, a robotrendőröktől vagy a virtuális betegápolóktól?
Mitől tartunk jobban, a robotrendőröktől vagy a virtuális betegápolóktól?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorában beszélgettünk az elmúlt hetek legizgalmasabb, a fenntarthatósággal és a jövővel kapcsolatos híreiről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.