A világ leghosszabb élőlényére bukkantak Ausztrália partjainál

2020 / 04 / 15 / Bobák Áron
A világ leghosszabb élőlényére bukkantak Ausztrália partjainál
A kutatók egyenesen "a leghosszabb állatról" beszélnek, bár hogy a 46 méter hosszú lény egy állatnak tekinthető-e, azt nem is olyan egyszerű eldönteni.

Az Ausztrália nyugati partjainál, a Ningaloo-kanyonoknál megfigyeléseket végző R/V Falkor kutatóhajó néhány napja egy telepes medúzáról közölt felvételeket, amelynek hossza a becsléseik szerint elérheti a 46 métert. A telepes medúza nevéhez híven telepeket alkot, vagyis kisebb organizmusoknól, úgynevezett zoidokból épül fel, amelyek képesek magukat klónozni, így alkotva egy egészen hosszú élőlényt.

A zoidok mind más-más szerepet töltenek be a medúzában: a lebegtető gázkeverék segítségével felfelé irányítja a telepet, az úszóharangok a mozgásért felelnek, míg a táplálóöv a telep tápellátását biztosítja. A Live Science szerint a hétköznapi értelemben ezek a zoidok közelebb állnak ahhoz, amit "állatok" alatt érteni szoktunk, de mivel mindig telepeket alkotnak, így természetesen maga a telepes medúza is egy állatnak minősül.

A rekorder medúzát a SuBastian névre keresztelt, távirányítású tengeralattjáróval fedezték fel, amivel korábban korallzátonyokat és üvegszivacs-kolóniákat is megfigyeltek. A Schmidt Ocean Institute által kifejlesztett eszköz számos kamerával, szenzorral és tudományos eszközzel van felszerelve, és a tengerfenék feltérképezésén valamint az élővilág megfigyelésén túl fizikai minták gyűjtésére is alkalmas.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A Vénusz az üvegházhatás miatt vesztette el a vizét – ez lesz a Föld sorsa is?
A Vénusz az üvegházhatás miatt vesztette el a vizét – ez lesz a Föld sorsa is?
A klímaváltozás vezethet olyan elszabadult üvegházhatáshoz, ami miatt a Vénuszból a jelenleg ismert pokolbolygó lett? A kérdés most egy új kutatás kapcsán ismét előkerült. A cikkünkben elmondjuk, mennyire valós ez a fenyegetés.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.