A világ leghosszabb élőlényére bukkantak Ausztrália partjainál

2020 / 04 / 15 / Bobák Áron
A világ leghosszabb élőlényére bukkantak Ausztrália partjainál
A kutatók egyenesen "a leghosszabb állatról" beszélnek, bár hogy a 46 méter hosszú lény egy állatnak tekinthető-e, azt nem is olyan egyszerű eldönteni.

Az Ausztrália nyugati partjainál, a Ningaloo-kanyonoknál megfigyeléseket végző R/V Falkor kutatóhajó néhány napja egy telepes medúzáról közölt felvételeket, amelynek hossza a becsléseik szerint elérheti a 46 métert. A telepes medúza nevéhez híven telepeket alkot, vagyis kisebb organizmusoknól, úgynevezett zoidokból épül fel, amelyek képesek magukat klónozni, így alkotva egy egészen hosszú élőlényt.

A zoidok mind más-más szerepet töltenek be a medúzában: a lebegtető gázkeverék segítségével felfelé irányítja a telepet, az úszóharangok a mozgásért felelnek, míg a táplálóöv a telep tápellátását biztosítja. A Live Science szerint a hétköznapi értelemben ezek a zoidok közelebb állnak ahhoz, amit "állatok" alatt érteni szoktunk, de mivel mindig telepeket alkotnak, így természetesen maga a telepes medúza is egy állatnak minősül.

A rekorder medúzát a SuBastian névre keresztelt, távirányítású tengeralattjáróval fedezték fel, amivel korábban korallzátonyokat és üvegszivacs-kolóniákat is megfigyeltek. A Schmidt Ocean Institute által kifejlesztett eszköz számos kamerával, szenzorral és tudományos eszközzel van felszerelve, és a tengerfenék feltérképezésén valamint az élővilág megfigyelésén túl fizikai minták gyűjtésére is alkalmas.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Lejárt tejjel nyertek ki aranyat az elektronikai hulladékból
Lejárt tejjel nyertek ki aranyat az elektronikai hulladékból
A lejárt szavatosságú tej is jó valamire: ki lehet vele nyerni az aranyat az e-hulladékból, méghozzá környezetbarátabb módon, mint eddig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.