A világ legjobb ötletei #1 Fenntartható, környezettudatos parkolóhelyek

2019 / 12 / 23 / Justin Viktor
A világ legjobb ötletei #1 Fenntartható, környezettudatos parkolóhelyek
A városi P+R parkolók, a szuper vagy hipermarketek parkolóinak óriási leaszfaltozott bitumensivatagai sok tekintetben rombolják a környezetünket. Nyaranta a hőség fokozásával, a lefedett zöldterület blokkolásával, az esztétikai sivárság lelket kiüresítő fantáziátlanságával. A világ legjobb ötletei első részében mutatunk egy megoldást, ami működhet.

Csak Franciaország egyedül évente 66 600 tonna rovarirtószert használ fel a növényvédelemhez a mezőgazdaságban, 4,5 millió tonna műanyagot termel, amelynek csak 22 százalékát hasznosítják újra. Majdnem 48 000 haláleset oka a finom részecske-légszennyezés és az autózás, miközben a franciák is azt várják, hogy bolygónk továbbra is élhető körülményeket biztosítson mindenki számára. A helyzet súlyos, így a városi fejlesztések új ökológiai kritériumok alá esnek, amelyek középpontjában a biodiverzitást előtérbe helyező megoldások megtalálása áll, mind a köz-, mind a magánszektor számára.

Az Egyesült Nemzetek “2030 Fenntartható Fejlesztési Célkitűzéseinek” menetrendjével összhangban, - amelynek célja az ökológiailag felelősségteljes városi megoldások megtalálása, - a Studio NAB létrehozta a Car Parks 2.0 -nak nevezett öko-parkolóhely koncepciót, amely újragondolja a kereskedelmi parkolóhelyek fogalmát, és fenntarthatóbb, humánusabb hellyé alakítja azokat.

Egy autóparkoló ökológiailag értékelhető hellyé változtatása során, a design stúdió autonóm zöldterületté alakította át a steril bevonattal fedett talajt, a leaszfaltozott sivatagból természetes terepet formálva, hogy újra bevezessék a biológiai sokféleséget.

A projekt kijelölt területeit agrár-élelmiszeripari szektorokká alakítják, lehetővé téve az emberek számára, hogy bérelhessenek vagy eladhassanak kertészeti szempontból értékelhető területeket, melyeken csomagolás nélküli gyümölcs és zöldség terem.

A projekt fenntartható eszközök bevezetésével biztosítja az öko-felelősségvállalást, akár egy óriási parkoló teljes alapterületén. A hipermarket és a parkolás energiaigényét a helyszínen telepített napelemekkel fedezik. A fennmaradó előállított energiatöbbletet a szomszédos házaknak adják tovább, további jövedelmet generálva, és fenntartható energiát biztosítva a parkoló környezetében. Az esővizet a természetes talajból nyerik vissza miközben szűrik is, a szerves hulladékot pedig újrahasznosítják.

A legjobb dolgok a világon olyan egyszerűek, hogy nem is tudunk semmit hozzátenni, anélkül, hogy elvennénk belőle.

(Forrás: Archdaily Képek: Studio NAB, Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.