A világ legjobb ötletei #2 Egy apró családi cég környezetbarát üzemanyagot gyárt műanyag hulladékból

2020 / 01 / 09 / Justin Viktor
A világ legjobb ötletei #2 Egy apró családi cég környezetbarát üzemanyagot gyárt műanyag hulladékból
A műanyag évszázadokig bomlik, és tömegével pusztítja a tengeri életet. Szinte mindenütt megtalálható, a csomagolástól kezdve a ruháinkig, és az összes műanyagnak csak körülbelül 20 százaléka kerül újrahasznosításra. Meg kell tehát találni az egyre növekvő műanyag-hegyek újrahasznosításának lehetséges módjait.

A Paterson Energy  társaságot Vidya és Amarnath Maitreyan férj-feleség duója alapította 2016-ban az indiai Chennaiban. Együtt határozták el azt is, hogy a temérdek műanyag hulladékot környezetbarát folyékony pirolízis üzemanyaggá (olaj) alakítják.

Ez az üzemanyag többek között generátorokban, kemencékben és ipari kazánokban is felhasználható. A cég az indulás óta 150 tonna műanyag hulladékot alakított át energiahatékony üzemanyaggá. Egyedül India csak évente 5,6 millió tonna műanyag-hulladékot termel, a Central Pollution Control Board (CPCB) jelentése szerint.

A házaspár 2012-ben kezdte meg a hulladékgazdálkodás kutatását, és végül olyan eljárást találtak, amely a műanyagot visszabontja nyersolajjá. Vidya így emlékszik vissza: "Sok órányi kutatást és fejlesztést végeztünk  a madrasi Indian Institute of Technology, Central Institute of Plastics Engineering & Technology tudósai és az Engineers India Limited tervezési tanácsadói segítségével."

Hogyan készül

„Egyszerűen fogalmazva, a műanyag hulladékot nagyon magas hőmérsékleten hevítjük oxigénszegény környezetben, így az gőzzé alakul, amelyet lehűtünk és kondenzáljuk pirolízis olaj (más néven bio-nyersolaj) formájában, amely a kőolaj egy biztonságosabb alternatívája.”

- mondta el Vidya. Ehhez először is összegyűjtik az ipari és lakóépületek műanyag hulladékait, valamint a települési szilárd hulladékok műanyag részeit. Ezután ezeket aprítják, és kisebb részekre bontják. A műanyagot ezután egy reaktorba juttatják, melyben lezajlik a folyamat melynek során kinyerik a szénhidrogéneket.

Annak érdekében, hogy a folyamat emissziómentessé váljon, a gázokat egy ballonban tartják és hevítő közegként visszajuttatják a fűtő-körbe. A végtermék a pirolízis-olaj, mely a hagyományos üzemanyagok hasznos helyettesítője.  Melléktermékként pirolíziskoksz keletkezik, mely helyettesítheti a szént, és felhasználható a festék- és cementiparban is.

A pirolízis-olaj vagy könnyű desztillációs olaj a hagyományos üzemanyagok alternatívájaként felhasználható bármilyen üzemben, ahol hőt vagy villamos energiát kell termelni. A pirolízis folyamata fenntartható, hulladékból energiát előállító technológiaként működik, és képes felhasználni a legtöbb műanyag hulladékot, beleértve az egyszer használatos műanyagokat is.

Egy tonna műanyagból akár 500 liter olaj is előállítható, de a termelés a minőségtől is függ. A piro-olaj végtermék-költsége 25 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos olajoké. Ez nemcsak környezetbarátabbá, hanem üzleti szempontból is kifizetődőbbé teszi az előállítását.

Körforgásos gazdaság

A Paterson Energy már indított egy Bin-Go nevű programot a helyi lakosok számára, melyhez csatlakozva a lakosok meglátogathatják a cég webhelyét és igényelhetik a műanyaghulladék elszállítását. Céljaik között szerepel, hogy India szerte hasonló erőműveket hozzanak létre és remélhetőleg más országokban is elvigyék a szolgáltatást.

„A technológiánk biztosítja, hogy a műanyagot eredeti formájába, nyersolajjá alakítsuk vissza. Mi nem újrahasznosítók vagyunk, a mi szándékunk az, hogy körforgásos gazdaságot hozzunk létre.”

(Forrás: IntelligentLiving Képek: Pixabay, Canva)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.