A világ legjobb ötletei #2 Egy apró családi cég környezetbarát üzemanyagot gyárt műanyag hulladékból

2020 / 01 / 09 / Justin Viktor
A világ legjobb ötletei #2 Egy apró családi cég környezetbarát üzemanyagot gyárt műanyag hulladékból
A műanyag évszázadokig bomlik, és tömegével pusztítja a tengeri életet. Szinte mindenütt megtalálható, a csomagolástól kezdve a ruháinkig, és az összes műanyagnak csak körülbelül 20 százaléka kerül újrahasznosításra. Meg kell tehát találni az egyre növekvő műanyag-hegyek újrahasznosításának lehetséges módjait.

A Paterson Energy  társaságot Vidya és Amarnath Maitreyan férj-feleség duója alapította 2016-ban az indiai Chennaiban. Együtt határozták el azt is, hogy a temérdek műanyag hulladékot környezetbarát folyékony pirolízis üzemanyaggá (olaj) alakítják.

Ez az üzemanyag többek között generátorokban, kemencékben és ipari kazánokban is felhasználható. A cég az indulás óta 150 tonna műanyag hulladékot alakított át energiahatékony üzemanyaggá. Egyedül India csak évente 5,6 millió tonna műanyag-hulladékot termel, a Central Pollution Control Board (CPCB) jelentése szerint.

A házaspár 2012-ben kezdte meg a hulladékgazdálkodás kutatását, és végül olyan eljárást találtak, amely a műanyagot visszabontja nyersolajjá. Vidya így emlékszik vissza: "Sok órányi kutatást és fejlesztést végeztünk  a madrasi Indian Institute of Technology, Central Institute of Plastics Engineering & Technology tudósai és az Engineers India Limited tervezési tanácsadói segítségével."

Hogyan készül

„Egyszerűen fogalmazva, a műanyag hulladékot nagyon magas hőmérsékleten hevítjük oxigénszegény környezetben, így az gőzzé alakul, amelyet lehűtünk és kondenzáljuk pirolízis olaj (más néven bio-nyersolaj) formájában, amely a kőolaj egy biztonságosabb alternatívája.”

- mondta el Vidya. Ehhez először is összegyűjtik az ipari és lakóépületek műanyag hulladékait, valamint a települési szilárd hulladékok műanyag részeit. Ezután ezeket aprítják, és kisebb részekre bontják. A műanyagot ezután egy reaktorba juttatják, melyben lezajlik a folyamat melynek során kinyerik a szénhidrogéneket.

Annak érdekében, hogy a folyamat emissziómentessé váljon, a gázokat egy ballonban tartják és hevítő közegként visszajuttatják a fűtő-körbe. A végtermék a pirolízis-olaj, mely a hagyományos üzemanyagok hasznos helyettesítője.  Melléktermékként pirolíziskoksz keletkezik, mely helyettesítheti a szént, és felhasználható a festék- és cementiparban is.

A pirolízis-olaj vagy könnyű desztillációs olaj a hagyományos üzemanyagok alternatívájaként felhasználható bármilyen üzemben, ahol hőt vagy villamos energiát kell termelni. A pirolízis folyamata fenntartható, hulladékból energiát előállító technológiaként működik, és képes felhasználni a legtöbb műanyag hulladékot, beleértve az egyszer használatos műanyagokat is.

Egy tonna műanyagból akár 500 liter olaj is előállítható, de a termelés a minőségtől is függ. A piro-olaj végtermék-költsége 25 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos olajoké. Ez nemcsak környezetbarátabbá, hanem üzleti szempontból is kifizetődőbbé teszi az előállítását.

Körforgásos gazdaság

A Paterson Energy már indított egy Bin-Go nevű programot a helyi lakosok számára, melyhez csatlakozva a lakosok meglátogathatják a cég webhelyét és igényelhetik a műanyaghulladék elszállítását. Céljaik között szerepel, hogy India szerte hasonló erőműveket hozzanak létre és remélhetőleg más országokban is elvigyék a szolgáltatást.

„A technológiánk biztosítja, hogy a műanyagot eredeti formájába, nyersolajjá alakítsuk vissza. Mi nem újrahasznosítók vagyunk, a mi szándékunk az, hogy körforgásos gazdaságot hozzunk létre.”

(Forrás: IntelligentLiving Képek: Pixabay, Canva)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.