A világ legjobb ötletei #3 Hét hektáros ingyenes élelmiszer-erdő Atlantában

2020 / 01 / 21 / Justin Viktor
A világ legjobb ötletei #3 Hét hektáros ingyenes élelmiszer-erdő Atlantában
Atlantának hatalmas használaton kívüli földterületei vannak, a városi tanács pedig jóváhagyta, hogy ezeket a megüresedett földeket Georgia állam első élelmiszer erdejévé változtassák.

Egy nagyszerű ötlet

Az egyhangú szavazás után a tervek tovább haladtak, és létrejött az ország legnagyobb ingyenes élelmiszer-erdeje. Az ingyenes élelmiszer erdő projekt “The Urban Food forest” (kb. városi élelmiszer erdő) néven fut és mindenki számára elérhető, bőséges kínálattal, beleértve a legkülönbözőbb fákat, cserjéket és szőlőket, a hagyományosabb közösségi kertészeti ágyások mellett. 

A fák, bokrok és cserjék rengeteg terményt kínálnak majd, amelyek mindegyike teljesen ingyenes bárki számára, aki idelátogat, mint például paradicsom és tök ágyások, sőt, "végig falatozható" táplálkozási célú ösvények egész hálózata is kiépül majd. Több mint 100 gyümölcs- és diófát ültettek, amelyek fügét, almát és szilvaféléket teremnek.

A földeken városi tulajdonban álló házakat kellett volna építeni, de ez soha nem történt meg. A régi pekándió farm tehát üresen, elgazosodva hevert Atlanta városának határain belül, közvetlenül a Lakewood-Browns Mill közösség közelében, egy élelmiszer-sivatagban, ahol a lakosság egyharmada a szegénységi küszöb alatt él.

Egy terv, számos haszon

A dolog nem csupán az ételről szól,  számos gyalogos útvonal, nyilvános találkozóhely és egyéb funkciók is működnek majd az erdőben. Valójában olyan élmény lesz, mintha parkba menne sétálni az ember, csak itt a fák és bokrok termése egyszerűen leszedhető és elfogyasztható, és ez sokkal nagyobb lesz, mint bármelyik hagyományos park.

A földek tulajdonosa a Természetvédelmi Alap  környezetvédelmi ügynökség, és számos helyi nonprofit szervezet rengeteg önkéntes munka erőfeszítéssel segített a megvalósításban. Az ügynökség úgy jutott a földek birtokába, hogy azokat egy sikertelen üzleti vállalkozás miatt magukra hagyták.

"Ez nem egy tökéletesen megtervezett tájépítészeti terv" - mondta Stacy Funderburke, a Természetvédelmi Alap tájvédelmi és akvizíciós irodájának munkatársa. „Ha látnátok az “előtte és utána” képeket, akkor ugyan nem hinnétek a szemeteknek, de a projekt fő mozgatórugója a nap végén nem az esztétika.”

Ehelyett a cél az, hogy a friss terményeket hozzáférhető módon, és olyan térben termesszék, amelyet a közösség együtt élvezhet.

Élelmiszer sivatag

Atlanta nem az egyetlen város, ahol nehéz az élelmiszerhez hozzájutni, de van itt egy különösen sürgető válság. Nagyrészt a nem megfelelő tömegközlekedés miatt az Atlantában és a környező területeken élő több mint félmillió ember élelmiszer-sivatagban él

"Nem gondolom, hogy az ilyen típusú projekteket úgy kell elképzelnünk, hogy mindenkit megetethetünk egy élelmiszer-sivatagban" - mondja Funderburke. "De a méret, a hét hektár miatt ez a farm lenyűgöző mennyiségű ételt fog előállítani."

A termelés volumene várhatóan majd csak az idővel növekszik. Lényeges, hogy a kiválasztott növények befektetések a jövőbe, az alma- és a nektarinfáknál évekbe telik, míg gyümölcsöt hoznak, de ha egyszer ez megtörténik, évtizedekig teremnek.

A jövő parkjai

Ez azt jelenti, hogy ebben a közösségi erdőben az emberek eljövendő nemzedékei járhatnak majd szabadon, és megtölthetik a gyomrukat.

A hely teljes kiépítése nem került sokba, összesen néhány százezer dollár beruházásra volt szükség, amely magában foglalta a föld megvásárlását, rendbetételét és két fő személyzettel történő ellátását, valamint a hallgatók és az önkéntes városi kertészek oktatását.

A rejtett költség itt is a munkaerő. Míg a város Közpark-fenntartó osztálya néhány jövőbeni karbantartást elvégez majd, addig a gyümölcsök és zöldségek kezelése sok munkaórát igényel. Erre több mint 1000 fő önkéntes gyűlt össze, több száz óra munkát elvállalva az erdőben. Szerdánként például egy csoport érkezik elvégezni a növények megöntözését. 

„Már elindult a gondolkodás a további lehetőségekről is, hogy ezt megismételjük. A Közpark-fenntartó osztálya gondolkodik rajta.

Nagyon jó érzés ezt öt év múlva elképzelni. És mi lenne, ha öt ilyen étkezési erdő lenne Atlanta körül? Lehetne. Van elég föld. Mindez arról szól, hogy megmutassuk, hogy lehetséges”

- mondta Funderburke. A város park- és rekreációs osztálya felügyeli a városi élelmiszer-erdőt és mindent ami benne található. Az új közösségi tér létrehozása összhangban áll Atlanta azon célkitűzéseivel, hogy erősítsék a helyi élelmiszergazdaságot. Célkitűzés, hogy a városi lakosok 85 százaléka fél mérföldön belül éljen a friss helyben termesztett élelmiszertől 2021-ig bezárólag.

(Forrás: FastCompany, Disclose Képek: Atlanta Conservation Fund)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.