A világ legjobb ötletei #4 Bureo gördeszkák a tengeri műanyag szemétből

2020 / 01 / 22 / Justin Viktor
A világ legjobb ötletei #4 Bureo gördeszkák a tengeri műanyag szemétből
Három amerikai jóbarát valósította meg azt a vállalkozást, ami tönkrement halászhálókból készít gördeszkákat, így jött létre a “Gördeszkákkal a műanyag-mentes óceánokért” koncepciója.

A Bureo alapítóinak közös szenvedélye volt környezetük és az óceánok védelme, ezért kutatni kezdtek és szakértőkkel is beszélgettek a különféle óceánszennyező anyagokról. Végül azt találták, hogy a halászhálók óriási problémát jelentenek az óceánszennyezés kapcsán, ám ugyanakkor jól újrahasznosíthatóak is. 

A cég neve Bureo, amely chilei nyelven azt jelenti, „a hullámok.” A Bureo csapat ma már négy fős: Ben Kneppers, Gabriella Kneppers, David Stover és Kevin Ahearn alkotják. A chilei Santiagóból indultak, amely egy parthoz elég közeli város, ahol minden a rendelkezésre áll a hálók összegyűjtéséhez, és a műanyag pelletekből történő gördeszka-gyártáshoz. Az alkatrészeket ezután a kaliforniai Venturába szállítják, összeszerelik és a kész termékeket már ott forgalmazzák.

A vállakozást két sikeres Kickstarter kampány után váltak képessé beindítani. A Patagonia ruházati és felszerelésgyártó, melynek deklarált célja a környezettudatos működés és a bolygó megmentése, 2014-ben figyelt fel rájuk, majd a $20 Million & Change Fund (mára már Tin Shed Ventures)  környezettudatos márkákra összpontosító cégen keresztül fektettek be a Bureóba.

A Patagonia vezérigazgatója, Rose Marcario elmondta:

"A Bureo nem tipikus startup - hiánypótló újrahasznosítási programot találtak ki, ösztönözve a chilei halászati ​​ágazatot, hogy összegyűjtsék a műanyag hulladékukat, mely nélkülük az óceánba jutna, és népszerű terméket gyártanak belőle."

A halászhálók összegyűjtése után megtisztítják azokat, felaprítják, és pelletté alakítják, majd gördeszka formákba öntik. "Ebben a fázisban bármi lehet belőle fröccsöntéses eljárással" - mondta Stover.

A kezdet óta a cég 80 tonna hálót gyűjtött össze, minden három négyzetméterből egy gördeszkát készíthetnek. Ha összehasonlítjuk ezt a gördeszkakészítés hagyományos módszereivel, az üvegházhatású gázok kibocsátása akár 70 százalékkal is kevesebb lehet. A kerekek elkészítéséhez 30 százalék növényi olajat használnak, és cégen belül 100 százalékos újrahasznosítási mechanizmussal rendelkeznek. Az elkészült  deszkák ártartománya 130 és 200 dollár (40-60 ezer forint) közé esik.

A vállalat nagy piaci sikerrel működik és további terjeszkedést terveznek. Megállapodást írtak alá a Carver gördeszkákat forgalmazó céggel a gördeszkagyártás felpörgetésére, és azt tervezik, hogy szörfdeszkákat is készítenek majd újrahasznosított hálókból, sőt napszemüvegeket is, amelyeket online árusíthatnak. A Bureo-nak jelenleg rengeteg alapanyaga van, amint azt David Stover elmagyarázta:

„Jelenleg annyi halászhálónk van, hogy nem tudjuk, mit kezdjünk velük. Ha egyszer majd kifutunk az alapanyagból, mindenesetre azt elmondhatjuk majd, hogy a kezdeti célkitűzésünket elértük.”

 

Az üzlet a Patagoniával történt társulás után indult be igazán. 2014-ben 2 üzletük volt, ma világszerte több mint 105 üzletben vannak jelen, amelyek közül sok Patagonia bolt. A halászhálók összegyűjtése és újrahasznosítása mellett a Bureo finanszírozza a Fundacion El Arbol nevű helyi nonprofit szervezetet is, amely különféle környezetvédelmi projektekkel foglalkozik a helyi közösségek bevonásával.

(Forrás: IntelligentLiving Képek: Bureo)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Elon Musk szerint megoldható az emberiséget fenyegető vízhiány
Musk szerint a probléma “nagyon is megoldható”, és úgy tűnik, hogy a lényeget tekintve igaza van. Egy bökkenő azonban akad.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.