A világ legjobb ötletei #7 - kávéscsészékbe ágyazott magvakból fák és vadvirágok nőnek

2020 / 02 / 19 / Justin Viktor
A világ legjobb ötletei #7 - kávéscsészékbe ágyazott magvakból fák és vadvirágok nőnek
Ahelyett, hogy kidobnánk a kávéscsészénket, hogy aztán a hulladéklerakóba kerüljön, miért is ne ültessük el, és nézzük, ahogy vadvirág vagy fa nő ki belőle.

Csak az USA-ban naponta 400 millió eldobható kávéscsészét használnak fel - globálisan ez a szám 600 milliárd darab. Szinte mindegyik csésze később egy hulladéklerakóba, vagy az óceánba kerül, ahol akár 50 évig is tarthat, mire lebomlik. Amellett, hogy elszemetelik a bolygót, a kávéscsészék az erdőségeket is irtják.

A Starbucks önmagában évente egymillió fát vágat ki, hogy 4 milliárd újrahasznosíthatatlan „papír” csészét gyártasson, melyeket műanyaggal béleltetnek ki.

Egy Kaliforniában működő vállalkozás, már néhány évvel ezelőtt megoldást talált a problémára, (ha már a Starbucks nem keresett): biológiailag lebomló papírpoharakba beágyazott magvak, őshonos virágok és fák apró magjai. Ha a csészéket termő talajon elültetik, akkor legalább egy egész fa vagy számtalan vadvirág előállítása révén egy kicsit ellensúlyozni lehet a készítéshez szükséges fa elvesztését.

Az ügyfelek a csészére nyomtatva elolvashatják a benne foglalt vetőmag fajtáját, és az ültetési utasításokat. Úgy tűnhet, hogy mindez jó sok tennivaló a fogyasztók számára, akik útközben, - esetleg sietősen - kávét isznak, de ha saját maguk nem is szeretnének részt venni a feladat teljesítésében, a kávézó speciális gyűjtőtartályába dobhatják a csészét, ahonnan a gyártók később összegyűjthetik őket, és - az USA-ban például, a három nagy kaliforniai természetvédelmi terület egyikében elültethetik.

A hagyományos kávéscsészék, polietilén bevonatának lebomlása akár 50 évig is eltarthat. A Reduce. Reuse.Grow. startup által tervezett poharak PLA elnevezésű növényi alapú műanyaggal vannak bélelve, amely 3-6 hónapon belül bomlik le. A magokat a pohár papír-részébe ágyazzák be.

A csészék mindegyikének ára 2 cent lenne, - a megszokott egy penny helyett, - ami nem igazán hangzik soknak, de azért összeadódik, ha évente 400 millió darab fogy belőlük - mutatott rá a Forbes is. Egy kis fogyasztói nyomás mellett a kávéóriás talán egyszer majd megtartja azt az ígéretét, amelyet évekkel ezelőtt tett, hogy biológiailag lebontható csészéket állít elő. Talán akkor majd a bemutatotthoz hasonló fantasztikus ötletek közül is megvalósulhat legalább egy.

(Forrás: ReturnToNow Képek: Pikrepo, ReduceReuseRegrow)


 


Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezen a térképen ellenőrizhetjük, hogy milyen lesz mifelénk a klíma
Ezen a térképen ellenőrizhetjük, hogy milyen lesz mifelénk a klíma
Kipróbáltuk, elég szélsőségesen alakulnak a számok nálunk is, avagy: Helló, Olaszország Budapesten!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.