A világ legjobb reptere hamarosan útlevélmentes lesz

2023 / 09 / 21 / Bodnár Barna
A világ legjobb reptere hamarosan útlevélmentes lesz
A szingapúri Changi repülőtéren 2024-től útlevél nélkül, kizárólag biometrikus adatok felhasználásával is át lehet majd utazni.

A Skytrax, egy brit székhelyű, légitársaságokat és repülőtereket értékelő és rangsoroló oldal szerint a világ legjobb reptere 2023-ban a szingapúri Changi reptér lett, amely több mint 100 légitársaságot szolgál ki, és a világ mintegy 100 országába és 400 városába indulnak innen repülőgépek. Ázsia egyik legnagyobb légikikötője azonban idén nem csak ezzel hívta fel magára a figyelmet.

Josephine Teo kommunikációs miniszter a szingapúri parlament hétfői ülésén ugyanis bejelentette, hogy Szingapúr lesz az egyik első ország a világon, amely bevezeti az automatikus, útlevél nélküli bevándorlási engedélyezési folyamatot. A reptéren már most is használnak biometrikus azonosítási technológiát, valamint arcfelismerő szoftvert a bevándorlási ellenőrzőpontok automatizált sávjainál. A közelgő változások azonban a miniszter szerint csökkenteni fogják annak szükségességét, hogy az utasoknak többször be kelljen mutatniuk úti okmányaikat az érintkezési pontokon, és lehetővé teszik a zökkenőmentesebb és kényelmesebb átutazást, írja a CNN.

A biometriát egy "egységes hitelesítési eszköz" létrehozására fogják használni, amelyet a különböző automatizált érintkezési pontokon - a csomagok leadásától a bevándorlási ellenőrzésen át a beszállásig - alkalmaznak majd, így

nem lesz szükség olyan fizikai úti okmányokra, mint a beszállókártyák és útlevelek.

Szingapúron kívül persze továbbra is kell majd útlevél azokban az országokban, amelyek nem vezették be az automatizált folyamatot.

Az úgynevezett zökkenőmentes utazás ötlete nem teljesen új, 2018-ban a dubaji nemzetközi repülőtér bevezette a biometrikus "Smart Gates" alagutakat, amelyek arcfelismerés segítségével mindössze öt másodperc alatt ellenőrzik az utasok személyazonosságát. Az utasok a fizikai útlevelek helyett az ujjlenyomatukat vagy az arcuk szkennelését is használhatják a hitelesítéshez. Arcfelismerő technológiát használnak még például a hongkongi, a tokiói Narita és Haneda repülőtereken, a delhi Indira Gandhi, a londoni Heathrow és a párizsi Charles de Gaulle légikikötőkben is.

Ami a világ többi részét illeti, az Egyesült Államokban olyan nagy légitársaságok kísérleteznek biometrikus utasfelvétellel, csomagleadással és beszállókapukkal egyes repülőtereken, mint például az American Airlines, a United és a Delta.

Az utazás digitalizálásához kapcsolódik a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) arubai szabványainak megfelelő digitális személyazonosító igazolvány is, amely lehetővé teszik az utazók számára, hogy útlevelük biztonságos digitális változatát mobiltelefonon keresztül használják.

(Borítókép: Changi Airport)


Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Bemutatták a világ első hidegfúziós technológiáját a korlátlan, tiszta energiáért
Bemutatták a világ első hidegfúziós technológiáját a korlátlan, tiszta energiáért
A cég technológiája 1,5-szer annyi hőenergiát termelt, mint amennyi energiát az egész folyamat igényelt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.