A világ legkülönösebb háborúja 335 évig tartott és talán meg sem vívták

2020 / 12 / 19 / Justin Viktor
A világ legkülönösebb háborúja 335 évig tartott és talán meg sem vívták
A háromszázharmincöt éves háború (autentikusan, hollandul a Driehonderdvijfendertigjarige Oorlog) Hollandia és a Nagy-Britannia délnyugati partjainál található Scilly-szigetek közötti állítólagos hadiállapot volt. A háborút a békeszerződés hiánya hosszabbította meg 335 évre, és a hevesnek nem mondható “küzdelem” egyetlen lövés leadása nélkül zajlott, ami egyben vértelen háborúvá is tette.

1651

A 335 éves háború Hollandia és az apró Scilly-szigetek között 1651-ben kezdődött az angol polgárháború idején. A hollandok, akik valószínűtlen szereplői voltak a polgárháborúnak, úgy döntöttek, hogy a parlamenti képviselők oldalán csatlakoznak a konfliktushoz, miután őket tekintették a legesélyesebb győztesnek. A királypártiak - a hollandok régi szövetségesei - árulásnak tartották ezt a döntést, és ennek azzal adtak hangot, hogy portyákkal kezdték zaklatni a holland hajózási útvonalakat a La Manche-csatornán. 

1651-re azonban néhány sikeres csata után Cromwell visszaszorította a királyi erőket Cornwall utolsó erődjébe, míg a royalista haditengerészet Scilly apró szigeteire szorult vissza. A hollandok azonnal észrevették annak lehetőségét, hogy a behajtsák a veszteségeik egy részét, melyet a royalista razziák okoztak. Azonnal tizenkét hadihajóból álló flottát küldtek a Scilly-szigetekre, hogy kártérítést követeljenek.

Miután nem kaptak kielégítő választ a royalistáktól, Maarten Tromp holland tengernagy 1651. március 30-án hadat üzent a Scilly-szigeteknek.

Arról, hogy Trompnak valóban volt-e joga hadat üzenni a Scilly-szigeteknek, ellentmondásosak az információk. Egyesek azzal érvelnek, hogy Tromp az indulás előtt megkapta erre a felhatalmazást, míg mások szerint kormányának hadüzenetre való jóváhagyására várva, valójában csak a szigetek blokádját kellett végrehajtania. 

Feledékeny hollandok

Három hónappal később, 1651 júniusában, Cromwell erői, Robert Black admirális parancsnoksága alatt, megadásra kényszerítették a Royalista flottát, és a Scilly-szigetek visszatértek a parlament ellenőrzése alá. A holland flotta ezt követően hazahajózott, ám elfelejtették kihirdetni a békét a Scilly-szigetekkel.

1985-eben aztán Roy Duncan Scilly-szigeteki történész írt a londoni holland nagykövetségnek, hogy megtudakolja mi is a helyzet a 335 éves abszurd háborúval. Mindenki meglepetésére a nagykövetség számos olyan dokumentumot tárt fel, amelyek arra engedtek következtetni, hogy Hollandia és a Scilly-szigetek még mindig háborúban állnak!

A bármikor kiújulható holland fenyegetés lehetősége miatt, Duncan sietve írt Rein Huydecoper holland nagykövetnek, hogy felkérje a szigetek meglátogatására és a békeszerződés aláírására. Huydecoper beleegyezett, és 1986. április 17-én békeszerződést írtak alá a Scilly-szigetek és a Holland Királyság között.

335 év után először a szigetek lakói végre biztonságosan aludhattak ágyukban, mert ahogy a nagykövet megjegyezte: “Borzalmas lehetett abban a tudatban élni, hogy bármelyik pillanatban támadhatunk.”

(Forrás: TheNewYorkTimes Kép: Wikipédia)

Ez is érdekelhet:

A világ legrövidebb háborúja 38 percig tartott A világ legrövidebb háborúját 1896. augusztus 27-én vívták, délelőtt 9.02 és 9.40 között. Ha ez úgy hangzik, mint egy csavaros Rejtő Jenő-krimi felütése, akkor nem is járunk olyan messze az igazságtól, hiszen a neves író mindig is szerette egzotikus helyszínekre helyezni a regényei cselekményét. Márpedig a világ legrövidebb háborúja kétségkívül egzotikus helyszínen zajlott.

Amelyik vulkán már suttog, előbb-utóbb üvölteni is fog. A gépi tanulás beszédfelismeréssel segíthet Bármilyen furán is hangzik, de az emberi beszédnek és a szeizmikus jeleknek közös tulajdonságaik is  vannak, így akár a beszédfelismerési technikákat is lehetséges alkalmazni a vulkánok viselkedésének előrejelzésére, és a kitörések megjóslására.

Megtalálhatták a mitikus "atlantiszi" fémet, Platón orichalcumát egy hajóroncsban Atlantisz legendáriuma emberemlékezet óta inspirálja a régészek és a misztikumra éhes emberek fantáziáját egyaránt, vajon a Szicília partjai mellett 2015-ben talált hajóroncsból előkerült különös fémöntvények bizonyítanak a létezésével kapcsolatban bármit?


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.