A világ legmagasabb börtöne épül fel New Yorkban, hogy helyettesítse a város hírhedten kegyetlen büntetőtelepét

2024 / 04 / 10 / Bobák Zsófia
A világ legmagasabb börtöne épül fel New Yorkban, hogy helyettesítse a város hírhedten kegyetlen büntetőtelepét
A 92 méter magas Jailscraper egy hírhedt régi börtön, a Tombs (Sírok) helyére kerül a város kínai negyedében. A börtön egyike lesz a Rikers-szigeten lévő büntetőközpont helyettesítésére szánt létesítményeknek.

A New York-i Chinatownban, vagyis kínai negyedben épül fel az a börtön, amely a legmagasabb lesz a világon: az épület a szabályozások szerint akár több mint 90 méterre magasodhat az utcák fölé a zsúfolt városrészben. A leendő intézmény még nem létezik, de tervezett nagysága miatt már el is nyerte becenevét, a Jailscrapert, az angol jail (börtön) és skyscraper (felhőkarcoló) szavak összevonásával.

A torony mellett a komplexum számos más területet is magában foglal majd, például egy föld alatti parkolót és 1800 négyzetméternyi közösségi teret. Az épületben 1040 fogvatartottnak jut hely, legalábbis ennyi ágyat tartalmaz majd a sokemeletes torony. A börtön építésére azért van szükség, hogy ezzel és még három másik városi börtönnel helyettesítsék a Rikers-szigeten lévő telepet, amely a rabok iránt (és a rabok egymással szemben) tanúsított kegyetlen bánásmódjáról és az itt uralkodó rossz körülményekről híresült el. A komplexumot 2027-ben bezárják és addigra a rengeteg fogvatartott áthelyezését meg kell oldani, bár a legújabb hírek szerint a 2020-as lezárások és más okok miatt nem valószínű, hogy a megadott határidőig befejeződhet az átállás. A Rikers-szigeti létesítményben számos ember esett bántalmazás vagy nemi erőszak áldozatául, pedig a helyen túlnyomó többségben nem elítélteket tartanak fogva, hanem azokat, akik még a bírósági per befejezése és a végleges ítélet előtt állnak.


A leendő börtön megépítése ellen tüntető lakosok a kínai negyedben 2022 februárjában (Kép: Andrew Lichtenstein/Corbis via Getty Images)

A Jailscraper építését a kínai negyed lakói a New York Times beszámolója szerint nem fogadták kitörő lelkesedéssel, mivel a börtön konstrukciója miatt le kellett bontani a korábban itt lévő, The Tombs néven ismert manhattani büntetőkomplexumot, amelynek eltakarítása jelentős felfordulással jár. A szomszédságában lévő házakban, amelyekben nagyrészt idős emberek bérelnek lakást, már most szerkezeti károk jelentkeztek, pedig a bontási munkák még nem fejeződtek be és az új felhőkarcoló konstrukciója meg sem kezdődött. Az építkezés későbbi szakaszában az is gondot okozhat majd a környékbeliek számára, hogy az egykori Tombs alatti területen régebben egy tó volt, aminek maradék mérgező vizét el kell majd vezetni. Az elkészült új börtön-felhőkarcoló így az építése előtt és után is sok kényelmetlenséget hoz a környék életébe, a kész Jailscraper hatalmas tornya pedig egészen a Manhattan-hídig ívelő árnyékot vet a városra a Guardiannek nyilatkozó Kerri Culhane, építészettörténeti szakértő szerint.

A Jailscraper egyébként bármilyen magas lesz is, a fogvatartottak számát tekintve messze elmarad más intézményektől: a világ legtöbb rabját elszállásoló börtöne, az Isztambulban található Silivri Fegyház például több mint 22 000 rabnak ad otthont, annak ellenére, hogy eredetileg 11 000 ember befogadására tervezték. A legkisebb börtön a Sark-szigeten áll, ebben összesen két személy számára van elegendő hely.

(Borítókép: a Rikers-szigeti börtön egyik cellája 1970-ben, Bettman/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.