A világ legősibb erődített településeit meglepő mód szibériai vadászok építették, nem földművesek

2023 / 12 / 16 / Felkai Ádám
A világ legősibb erődített településeit meglepő mód szibériai vadászok építették, nem földművesek
Több ezer évvel azelőtt, hogy a mezőgazdaság egyáltalán megjelent volna, Közép-Eurázsiában nyugat-szibériai vadász-gyűjtögető csoportok a világ legkorábbi állandó erődített településeit építették fel. Ez alapján feltételezhető, hogy a letelepedett életmód és a mezőgazdaság közt nincs olyan szigorú kapcsolat, mint eddig gondolták. A közelmúltban végzett radiokarbonos kormeghatározások szerint a fő gödörházat és az erődítményeket az amnyai régészeti lelőhelyeken körülbelül 8000 évvel ezelőtt építették.

A mostani felfedezés alapján Nyugat-Szibériában szubarktikus vadászó-gyűjtögető csoportok hozták létre a legkorábbi állandó megerősített településeket, ami tehát boríthat egy eddig stabilnak gondolt feltételezést – jelesül, hogy a letelepedett életmód kizárólag a mezőgazdasági tevékenységet folytató népcsoportok sajátja. Az amnyai régészeti lelőhelyek feltárását 1987-ben kezdték meg, és a legutóbbi radiokarbonos kormeghatározások alapján a fő gödörház és az erődítmények építésére körülbelül 8000 évvel ezelőtt kerülhetett sor. Ez azért jelentős fejlemény, mert a település így évszázadokkal megelőzi a hasonló európai helyszíneket, és a nyugat-szibériai tajga őskori közösségei kifinomult, tehát az eddig feltételezettnél komplexebb életmódjáról tanuskodik.

A régió vadászó-gyűjtögető csoportjai, amelyek az időszámításunk előtti 6000 körüli erőforrásokban gazdag tajga-környezetben virágoztak, valószínűleg azért erősítették meg a településeiket, hogy megvédjék az elraktározott élelmiszereket – elsősorban a halolajat, halat és a füstölt húst. A lelőhelyen talált, bonyolultan díszített kerámia maradványai élelmiszerek tárolására használt edényekre utalnak. Mint azt a kutatók írják:

"A vadászó-gyüjtögető csoportok erődítményépítését szórványosan megfigyelték a világ más részein, különböző – főként tengerparti – régiókban a későbbi őskortól kezdve, de ennek a jelenségnek a nagyon korai megjelenése Nyugat-Szibéria belső részén páratlan."

A kutatók szerint a körülbelül 8000 évvel ezelőtti éghajlatváltozás miatt az erőforrások szezonális jelleggel bőségben fordultak itt elő – ami bevonzotta ezeket a korai embercsoportokat a régióba. Ez a bőség azonban, a halászati és vadászati stratégiák fejlődésével párosulva, azt eredményezte, hogy maradt feleslegben is élelmiszer – amit tehát meg kellett védeni. Mindehhez társult, hogy a különféle vadászó-gyűjtögető csoportok egy régióban való koncentrációja elősegíthette a portyázás kultúráját, ami változásokat idézhetett elő a társadalmi-politikai struktúrákban is – vagyis kialakulhattak a vagyoni egyenlőtlenségek és a tulajdonjogok. Ahogy a kutatók hozzáteszik:

"Ezen többlet (élelmiszer) kezelése aztán a népesség társadalmi-politikai szerkezetének megváltozásához vezetett, és nemcsak a vagyoni egyenlőtlenség és a kizárólagos tulajdonjogok megjelenéséhez, hanem a közösségi kohézió növekedéséhez is, például a monumentális építményeken végzett kollektív munkán és azok felhasználásán keresztül."

Az amnyai lelőhely tehát komoly tanulságokkal szolgál: a még folyamatban lévő kutatások alapján a mezőgazdaságon kívül egyéb tényezők, mint például az erőforrás-többlet és a közösségi kohézió, döntő szerepet játszottak a monumentális struktúrák és az ezeket létrehozó komplex társadalmak megjelenésében.

(Kép: légi felvétel az Amnya-folyó menti régészeti lelőhelyekről, forrás: Nikita Golovanov)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.