A világrekorder serpa eddig 27-szer mászta meg a Mount Everestet

2023 / 05 / 23 / Bodnár Barna
A világrekorder serpa eddig 27-szer mászta meg a Mount Everestet
Talán nem meglepő, hogy egy nepáli serpa jutott legtöbbször a Mount Everest csúcsára: az 53 éves Kami Rita május 17-én 27. alkalommal mászta meg a világ legmagasabb és egyik legveszélyesebb hegyét, ezzel megdöntve a korábbi rekordot, amelyet egy évvel ezelőtt szintén ő állított fel.

A serpák azok – a Himalája hegyeit jól ismerő – helyiek (jellemzően férfiak), akik segítenek a hegymászóknak az útvonalak követésében, biztosításában és a felszerelések szállításában. Jellemzően Nepál északkeleti részén, a Himalája magasabban fekvő területein élnek, de előfordulnak serpák Tibetben, Bhutánban és Indiában is. Összesen mintegy 150 ezren vannak. A serpák szülőföldjüket, a Himalája hegyeit jól ismerik, kiváló hegymászók – kivált az extrém magasságokban.

A világrekorder, Kami Rita – a legtöbb serpa csak a keresztnevét viseli – a Seven Summit Treks kathmandui expedíciós társaság vezető idegenvezetője, pályafutását 1992-ben kezdte. Mingwa Sherpa, a Seven Summit Treks elnöke jelentette be, hogy idén, május 17-én, reggel 8 óra 30 perckor Kami Rita 27. alkalommal jutott fel a világ legmagasabb, 8848 méteres magasságú hegycsúcsára. Hozzátette azt is, hogy „Jelenleg Kami Rita a hegyről ereszkedik lefelé; egészséges és jó formában van.”

Nepálban a Mount Everestet „Sagarmatha” néven ismerik, ami annyit tesz: „homlok az égen”. Az Everest a Himalája része, amely 2400 kilométeren ível át, hat ázsiai országot átszelve.


Kami Rita a Mount Everest alaptáborában, 2021-ben (Fotó: Prakash Mathema/AFP/Getty Images)

Egyébként épp ezen a héten egy másik nepáli, a 46 éves Pasang Dawa Sherpa 26-szor mászta meg a Mount Everestet, ezzel elérve Kami Rita korábbi rekordját, a döntetlen azonban csupán két napig tartott. Nem véletlen, hogy épp most dőlnek meg ezek a rekordok, hiszen a május a hegymászók főszezonjának számít a Himalájában: Nepál rekordszámú, 463 külföldi hegymászó számára adott ki engedélyt idén, ami a valaha volt legmagasabb szám. Többen aggódnak, hogy emiatt a korábbi évekhez hasonlóan ismét hosszú sorok alakulnak majd ki a csúcshoz vezető szűk sziklaperemek, létrák és hidak előtt, korábban ugyanis a sorban állók tömegét okolták a hegyen történt számos halálesetért. A csúcsot elérni kívánók nagy szám nem csak balesetveszélyes, de a környezetre és a hegy tisztaságára sincs túl jó hatással.

A hegymászók mindegyike heteket tölt a hegyen, és különböző táborokban alkalmazkodik a magassághoz, mielőtt feljutna a csúcsra. Ezalatt mindegyikük átlagosan körülbelül nyolc kilogramm szemetet termel, és ennek a hulladéknak a nagy része a hegyen marad. A lejtők tele vannak eldobott, üres oxigénpalackokkal, elhagyott sátrakkal, ételtartókkal, sőt emberi ürülékkel is. Az alaptáborban sátoros WC-k vannak nagy gyűjtőhordókkal, amelyeket el lehet vinni és kiüríteni, a többi táborhelyen azonban nincs hasonló mellékhelyiség. Az expedíció hátralevő részében a hegymászóknak a hegyen kell elvégezniük a dolgukat.

2019-ben a nepáli kormány kampányt indított, hogy 10 tonna szemetet takarítson el a hegyről. Emellett elindítottak egy másik kezdeményezést is, amely 2014 óta működik: annak, aki a Mount Everestre kíván menni, 4000 dollár (mintegy 1 millió 300 ezer forint) kauciót kell fizetnie, amelyet csak akkor kap vissza, ha nyolc kilogramm szemetet hoz le magával a hegyről – ez az átlagos mennyiség, amit egy személy átlagosan termel a mászás során.

Nepálban található a Mount Everesttel együtt nyolc a világ tíz legmagasabb hegycsúcsa közül, így a hegymászás jelentős bevételi forrást jelent az ország számára.

(Borítókép: Getty Images/Feng Wei Photography)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.