A Virgin Galactic megmutatta, hogy fog kinézni belülről az űrrepülője

2020 / 07 / 29 / Bobák Áron
A Virgin Galactic megmutatta, hogy fog kinézni belülről az űrrepülője
A Richard Branson által alapított cég évek óta dolgozik azon, hogy relatíve elérhető áron szállítsanak embereket a világűr peremére, és bár az eredetileg kitűzött céldátumot folyamatosan halasztgatják, a jelek szerint elég jól halad a SpaceShipTwo fejlesztése.

A VSS Unityt eddig csak kívülről láthattuk a teszteken, ám a Virgin Galactic most leleplezte, hogyan fog kinézni belülről az űrrepülő. A kabinban összesen hat ülés található, amelyek alumíniumból és szénszálas anyagból készültek, és részben az Under Armour nevű divatcég tervezte őket - csakúgy, mint a leendő utasok ruháját. A Virgin Galactic nagyon odafigyelt a részletekre, a székek fejtámlájában például van egy kis hasadék is, így azoknak sem lesz kényelmetlen, akik lófarokban hordják a hajukat. A várhatóan 250 ezer dolláros, azaz nagyjából 73 millió foritnos árba az is belefér, hogy a Virgin Galactic méretet vegyen az utasoktól, és olyan méretű széket rakjanak be a kabinba, ami a leginkább megfelel az alkatuknak.

A kabinban minden ülés mellett és felett is található egy kis ablak, amelyek az utazás különböző fázisaiban más-más színnel világítanak, amikor az űrrepülő bekapcsolja a rakétáit, akkor például sárgára vált. Emellett az utasok az ülések háttámlájában elhelyezett monitorokon követhetik az utazás szakaszait, nagyjából úgy, mint a repülőgépeken. Az ablakok mindegyikét úgy alakították ki, hogy meg lehessen bennük kapaszkodni, így az utasok a mikrogravitációt elérve is kényelmesen fognak tudni nézelődni. A nézelődést segíti a kabin hátuljában elhelyezett hatalmas tükör, amiben az utasok saját magukat láthatják, miközben lebegnek, valamint a kabinban elhelyezett, összesen 16 kamera, amiből egy személyre szabottan összevágott videót is kapnak az útjukról.

Amikor a SpaceShipTwo eléri a világűr peremét, az üléseket visszahajtják, így az utasok sokkal szabadabban mozoghatnak a súlytalanság állapotában. A Virgin Galactic arra is odafigyelt, hogy a biztonsági övek se legyenek útban, amelyek automatikusan visszahúzódnak a székekbe a kicsatolásuk után. A bemutató során Richard Branson is az utasbarát tervezést emelte ki, aki szerint az egész űrrepülőt az utaskabin köré tervezték, hogy maximális utazási élményt tudjanak biztosítani.

A Virgin Galactic egy bámulatosan részletes alkalmazást is kiadott a SpaceShipTwo-ról, amelyben többek között az egész kabint bejárhatjuk az otthonunkban a telefonunk segítségével, de azt is megnézhetjük, hogyan néz ki maga az ülés, vagy milyen látvány fogja fogadni az utasokat a VSS Unity ablakain kinézve.


A Virgin Galactic AR-alkalmazásában bárki végigsétálhat a SpaceShipTwo belsejében, de akár azt is megnézhetjük, hogyan mutatnának az űrrepülő székei a szobánkban

Bár a Virgin Galactic korábban 2018-19-re ígérte az első utasokkal végrehajtott repüléseket, ez a tervük már egészen biztosan csúszni fog. A legutóbbi hírek szerint a cég 2023-tól kezdheti meg az üzletszerű utaztatást, a terveik szerint pedig akár 32 óránként fognak tudni indítani egy újabb turnust. Előtte azonban még számos tesztet el kell végezniük, hogy mást ne mondjunk, a VSS Unity még soha nem szállt fel a Virgin Galactic Austin közelében kialakított "űrrepülőteréről", a Spaceport Americából.

A szuborbitálsi repülésekre kifejlesztett SpaceShipTwo fejlesztése nem volt zökkenőmentes. A Virgin Galactic csaknem húsz évvel ezelőtt, 2003-ban kezdett bele az űrrepülő, valamint a gépet a sztratoszféráig emelő hordozógép, a WhiteKnight fejlesztésébe, ám 2014-ben egy szerencsétlen baleset miatt majdnem az egész projekt zátonyra futott. Az első SpaceShipTwo-típusú repülőgép, a VSS Enterprise 2014 októberében lezuhant a Mojave-sivatagban, és a balesetben a gép másodpilótája, Michael Alsbury az életét vesztette. Branson ennek ellenére nem állította le a projektet, hanem új gépet építtetett VSS Unity néven, aminek 2018 decemberében sikerült elérnie a kitűzött célt, amikor 82,7 kilométeres magasságig emelkedett.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.