A vízilovak időnként valósággal repülnek

2024 / 07 / 06 / Felkai Ádám
A vízilovak időnként valósággal repülnek
Apró, de meglepő tény egy hatalmas állatról, hogy jobb atléta, mint gondolnánk.

A Hertfordshire-i North Mymmsben található Királyi Állatorvosi Főiskola kutatói felfedezték, hogy a vízilovak képesek elrugaszkodni a földtől. Mármint hogy teljes mértékben. Videofelvételek elemzése során ugyanis a csapat azt állapította meg, hogy a vízilovak a futásuk alatt, az idő 15%-ában mind a négy lábukkal elhagyják a talajt.

Ezzel a vízilovak a nagytestű állatok atlétikai bajnokságában az elefántok és az orrszarvúak közé állhatnak a dobogóra: az elefántok ugyanis soha nem hagyják el teljesen a talajt, míg az orrszarvúak képesek egyaránt sétálni, ügetni és vágtatni.

A kutatást John Hutchinson, az evolúciós biomechanikára szakosodott professzor vezette. A vízilovak tanulmányozása egyébként különösen nehéz feladat volt, mivel ritka veszélyes állatokról van szó, akik éjszakai életmódot folytatnak. Az adatgyűjtés során Emily Pringle, Hutchinson hallgatója, vízilovakat filmezett az észak-yorkshire-i Flamingo Land üdülőhelyen, ahogy azok az istállójuk és az itatóhelyük között mozogtak.

A kutatóknak 32 vízilótól összesen 169 futási ciklust sikerült videóra venniük. Az elemzés során a kutatók megállapították, hogy a vízilovak általában csak akkor futnak nagy sebességgel, ha egy másik víziló üldözi őket, ami a dominancia jele.

Azt is felfedezték, hogy amikor a vízilovak maximális sebességgel futnak, a lépéseik bizonyos pontjain mind a négy lábukat egyszerre emelik el a talajtól – ez az esetek 15%-ában fordul elő, és alkalmanként körülbelül 0,3 másodpercig tart. A hím vízilovak átlagosan egyébként 1500 kg-ot, a nőstények pedig 1300 kg-ot nyomnak, és egy ilyen nagy állathoz képest meglepően gyorsan futnak – egyes példányok akár 30 km/órás sebességet is elértek.

A PeerJ-ben megjelent tanulmány alapján a vízilovak elsősorban ügetnek, ami biomechanikai szempontból azt jelenti, hogy az átlósan ellentétes lábak egyszerre, szinkronban mozognak, a sebességtől függetlenül. Ezzel ellentétben tehát az elefántok csak sétálnak, az orrszarvúak azonban képesek vágtatni is, mint a lovak.

Hutchinson szerint egyébként azért is fontos megértenünk a nagy szárazföldi állatok mozgását, mivel ez segíthet a dinoszauruszokhoz hasonló méretű lények mozgásának a tanulmányozásában is.

(Kép: Pixabay/hbieser)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.