A Vodafone-osok jövő júliustól zölden telefonálnak és neteznek Európában

2020 / 07 / 17 / Rácz Tamás
A Vodafone-osok jövő júliustól zölden telefonálnak és neteznek Európában
A Vodafone 2021. júliusában 100%-ban zöldenergiára áll át. A váltás 2030-ig 350 millió tonna CO2-kibocsátás-megtakarítást jelent.

A Vodafone mai bejelentése szerint a mobilcég európai hálózatát legkésőbb jövő júliusig 100%-ban megújuló energiával kívánják működtetni. A brit kommunikációs vállalat 11 európai piacon (köztük Magyarországon) Green Gigabit Net néven szintén kizárólag szél-, nap- és vízenergiával üzemeltetett internet-szolgáltatási csomagot kínál ügyfeleinek. Az átállás zöld energiára az elkövetkező tíz évben európai szinten annyi CO2-emisszió megtakarítást eredményez, mint amennyi az Egyesült Királyság teljes tavalyi kibocsátása volt: 350 millió tonnát.

A Vodafone stratégia célja, hogy 2025-re egymilliárd ügyfelének úgy hogy fél évtized alatt megfelezze az ezekkel a szolgáltatásokkal a környezetre gyakorolt káros hatásokat. E él elérését szolgálja a zöld energiára átállás és a hulladékmentesség, a körkörös gazdaság elvének érvényesítése a hálózat üzemeltetésében.

A Vodafone bezöldülését a Carbon Trust nevű fenntarthatósági és emisszió-csökkentési tanácsadó cég segíti. A zöldenergiára való átállást a cég négyötöd részben áramszolgáltatói szerződésekkel oldja meg: zöld tarifával veszik az energiát a nagy energetikai cégektől. A fennmaradó egyötödnyi energiaszükséglettel kapcsolatban pedig részben különböző partnereiket kötelezik zöld energia-használati tanúsítvány bemutatására, részben pedig saját termelési kapacitásokat építenek ki, saját mini-naperőművekkel oldva meg berendezéseik, szolgáltatóhelyeik energiaellátását.

A Vodafone CO2-emisszió-csökkentési törekvései az energiahasználat mellett kiterjednek a vállalati járműflotta bezöldítésére, az otthonról végzett munka lehetőségének kiterjesztésére is. A 2030-ig elérendő emissziócsökkentésbe pedig ügyfeleiket is be kívánják vonni, IoT-alapú szolgáltatásokkal, smart home és smart office, sőt: smart city-rendszerek kiépítésével, üzemeltetésével.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.