A Vodafone-osok jövő júliustól zölden telefonálnak és neteznek Európában

2020 / 07 / 17 / Rácz Tamás
A Vodafone-osok jövő júliustól zölden telefonálnak és neteznek Európában
A Vodafone 2021. júliusában 100%-ban zöldenergiára áll át. A váltás 2030-ig 350 millió tonna CO2-kibocsátás-megtakarítást jelent.

A Vodafone mai bejelentése szerint a mobilcég európai hálózatát legkésőbb jövő júliusig 100%-ban megújuló energiával kívánják működtetni. A brit kommunikációs vállalat 11 európai piacon (köztük Magyarországon) Green Gigabit Net néven szintén kizárólag szél-, nap- és vízenergiával üzemeltetett internet-szolgáltatási csomagot kínál ügyfeleinek. Az átállás zöld energiára az elkövetkező tíz évben európai szinten annyi CO2-emisszió megtakarítást eredményez, mint amennyi az Egyesült Királyság teljes tavalyi kibocsátása volt: 350 millió tonnát.

A Vodafone stratégia célja, hogy 2025-re egymilliárd ügyfelének úgy hogy fél évtized alatt megfelezze az ezekkel a szolgáltatásokkal a környezetre gyakorolt káros hatásokat. E él elérését szolgálja a zöld energiára átállás és a hulladékmentesség, a körkörös gazdaság elvének érvényesítése a hálózat üzemeltetésében.

A Vodafone bezöldülését a Carbon Trust nevű fenntarthatósági és emisszió-csökkentési tanácsadó cég segíti. A zöldenergiára való átállást a cég négyötöd részben áramszolgáltatói szerződésekkel oldja meg: zöld tarifával veszik az energiát a nagy energetikai cégektől. A fennmaradó egyötödnyi energiaszükséglettel kapcsolatban pedig részben különböző partnereiket kötelezik zöld energia-használati tanúsítvány bemutatására, részben pedig saját termelési kapacitásokat építenek ki, saját mini-naperőművekkel oldva meg berendezéseik, szolgáltatóhelyeik energiaellátását.

A Vodafone CO2-emisszió-csökkentési törekvései az energiahasználat mellett kiterjednek a vállalati járműflotta bezöldítésére, az otthonról végzett munka lehetőségének kiterjesztésére is. A 2030-ig elérendő emissziócsökkentésbe pedig ügyfeleiket is be kívánják vonni, IoT-alapú szolgáltatásokkal, smart home és smart office, sőt: smart city-rendszerek kiépítésével, üzemeltetésével.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.