A WHO által hatástalannak tartott remdesivir Amerikában az első gyógyszer, amit a Covid19 kezelésére hivatalosan engedélyeztek

2020 / 10 / 23 / Felkai Ádám
A WHO által hatástalannak tartott remdesivir Amerikában az első gyógyszer, amit a Covid19 kezelésére hivatalosan engedélyeztek
Magyarországon is folyik tovább a szer tesztelése a WHO kutatási eredményétől függetlenül.

Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (Food and Drug Administration/FDA) formálisan is jóváhagyta a remdesivir (amely az országban Veklury márkanéven került forgalomba) használatát a Covid19 betegségek kezelésére – írja a BBC. Némileg ironikus mód így az a remdesivir az első hivatalos Covid-gyógyszer az Egyesült Államokban, melyet épp a múlt héten nyilvánított hatástalannak ezen betegség kezelésében a WHO. A remdesivir egyébként Amerikában május óta használatos egy speciális, vészhelyzeti engedélynek köszönhetően, de most már tehát hivatalosan engedélyezett gyógyszer is ezen betegség gyógyítására.

A WHO a Solidarity néven futó klinikai vizsgálatsorozat lezárultával jutott arra a következtetésre, hogy az eredetileg az ebola vírusfertőzés kezelésére kifejlesztett remdesivir hatástalan a Covid19 terápiájában. A Solidarity az egyik legnagyobb randomizált nemzetközi gyógyszerkutatás, mely közel 12 000 beteget vizsgált 500 kórházban több mint 30 országban. A vizsgálatról, és azon további gyógyszerekről, melyek a Covid terápiájában szintén hatástalannak bizonyultak a vizsgálat során mi is írtunk.

Cikkünkben szót ejtettünk arról is, hogy a gyógyszert gyártó Gilead elutasította a WHO eredményét, a saját nagyjából 1000 főn elvégzett vizsgálatukra hivatkozva. A Gilead kifogásolta azt is, hogy a WHO vizsgálata még nem ment át a tudományos publikáláshoz szükséges kritikai folyamaton. Ami egyébként igaz is. Ahogy az is, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki megvásárolná a gyógyszert. Egy ötnapos kezelés ára 3210 dollár (körülbelül 1 000 000 forint) a magánbiztosítók és 2340 dollár (nagyjából 720 000 forint) az állami beszerzők számára. Az FDA a gyógyszert felnőttek és 12 év feletti, 40 kilónál nehezebb gyerek kezelése esetén engedélyezi. Az FDA közleménye alapján döntésüket három randomizált klinikai vizsgálat során nyert adatok is alátámasztják.

Magyarországon tovább folyik a gyógyszer tesztelése. Hogy ez miért történik így, ha a szer a WHO szerint nem hatásos, arra Szlávik János főorvos ezt válaszolta az ATV-nek:

"Ez nem ilyen egyszerű. Ezért nem állítunk le egy klinikai kutatást, mert az Egészségügyi Világszervezet bejelenti" – Szlávik János főorvos szerint egy ilyen kutatási eredményt nem a WHO, hanem független szakértők szoktak elbírálni. Továbbá az sem mindegy, hogy kinek, mikor, milyen dózisban adják a hatóanyagot.

"Úgy gondolom, akkor járunk el helyesen, ha megvárjuk a klinikai vizsgálatok végét és akkor lehet kijelenteni, hogy hatékony vagy nem hatékony, ráadásul mi eddig is hangsúlyoztuk, hogy ez nem csodaszer"

Kérdés, hogy amennyiben a WHO kutatóit nem, úgy kit tekinthetünk független szakértőnek, illetve izgalmas kérdés az is, hogy amennyiben a WHO vizsgálati eredménye a megfelelő lépések után netalán publikálásra kerül egy tudományos lapban, az mennyiben befolyásolná akár az FDA álláspontját, akár a hazai kísérleteket. A hivatkozott cikkükben már leírtuk egy nagyobb brit gyógyszerkísérlet, a Recovery egyik kutatójának, Martin Landray-nak a véleményét a kérdés kapcsán. Landray épp az egyértelmű és független eredmény miatt üdvözölte a WHO tanulmányát.

Mint az ATV leírja, a hazai remdesivir kutatások fő koordinátora a HECRIN, melynek vezetője, Kovács L. Gábor azt kifogásolja, hogy a WHO az első számításokat mindenféle kontroll nélkül tette közzé. Kovács L. Gábor így nyilatkozott az ATV-nek.: „Azt tudni kell, hogy ebben a vizsgálatsorozatban nagyon sok ország és az Európai Unió is visszautasította, hogy részt vegyen, mert olyan mértékben fellazult a szakmaisága, ezért indított az unió egy másik ilyen nagy vizsgálati sorozatot.”

Magyarországon a vizsgálatsorozatot 10 hónapra tervezik, és jelenleg 25-30 közt van a gyógyszerrel kezelt betegek száma. Nálunk a készítmény gyártását egyébként az állam fizeti.

(Kép: Pixabay)


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.