A WHO szerint nincs arra bizonyíték, hogy aki felgyógyult a COVID 19-ből, nem fertőződhet meg újra

2020 / 04 / 25 / Felkai Ádám
A WHO szerint nincs arra bizonyíték, hogy aki felgyógyult a COVID 19-ből, nem fertőződhet meg újra
A WHO azért fogalmazta meg a gyógyult COVID-betegek újrafertőződésének lehetőségével kapcsolatos álláspontját, mert több kormány is eljátszott immúnis bizonyítványok kiállításának a gondolatával. Ezek a papírok azt hirdetnék, hogy a gyógyult beteg immár nem jelent járványügyi fenyegetést. Az Egészségügyi Világszervezet szerint azonban ez nem feltétlen van így.

Antitestek, T-sejtek és a többiek

Egy fertőzés leküzdésének természetes módja többlépcsős folyamat, amely 1-2 hetet vesz igénybe. A szervezet a vírusra egyből reagál egy nem specifikus immunreakcióval. Ekkor makrofágok, neutrofilek és dendritikus sejtek próbálják lassítani a vírus terjedését, illetve a fertőzéses tünetek megjelenését.

Ezt a reakciót már egy adaptív immunválasz követi, mely során a szervezet elkezd olyan antitesteket előállítani, melyek a vírushoz kötődnek. A szervezet ezen kívül T-sejteket is termel, melyek felismerik és elpusztítják a vírussal fertőzött sejteket. Ez utóbbit sejtes immunitásnak nevezik.

Vagyis az adaptív válasz az antitestek és a T-sejtek működésének a kombinációja, és amennyiben ez a kettő elég erős, akkor ez a válasz kitisztíthatja a szervezetből a kórokozót, sőt akár megakadályozhatja a betegség súlyosbodását vagy az újrafertőződést az adott vírussal. Ezt a folyamatot gyakran mérik a vérben lévő antitestek jelenlétével.

A WHO a jelenleg elérhető tanulmányok elemzésekor a következőkre jutott:

  • A legtöbb gyógyult szervezetében jelen vannak az antitestek.
  • Ugyanakkor több gyógyultban is nagyon kevés antitestet találtak.
  • A fenti tény azt is jelentheti, hogy a T-sejtek működése épp olyan fontos a gyógyulásban, mint az antitestek jelenléte.
  • 2020. április 24-ig egyetlen tanulmány sem született, amely azt vizsgálná, hogy a SARS-CoV-2-re kialakult antitestek megléte valóban kizárja-e az újrafertőződést.

Tesztek tesztje

Magyarán nem tudjuk, hogy a betegség leküzdésében az antitesteknek mekkora a szerepük, ráadásul egyelőre nem is vizsgálták a COVID-19 kapcsán az antitestek megléte és az újrafertőződés lehetősége közötti kapcsolatot. Ehhez jön hozzá a WHO szerint, hogy az antitestek jelenlétét kimutató tesztek további vizsgálatra szorulnak.

Amennyiben ezek a tesztek ugyanis nem megbízhatóak, az problémát okozhat. Például a fertőzésen még át nem esett személyek hihetik magukat védettnek a járvánnyal szemben, ami nem túl jó dolog.

A tesztek megbízhatatlanságát fokozza az Egészségügyi Világszervezet szerint, hogy akár korábbi koronavírus-fertőzést, amit tehát nem a jelenlegi járványt kiváltó, SARS-CoV-2 vírus okozott, is kimutathat.

Az emberi szervezetet eddig hat ismert koronavírus fertőzhette meg. Ezek közül négy felelős a megfázásért, és ezek széleskörűen jelen vannak az emberi populációban. A másik kettő a SARS- és a MERS-fertőzéseket okozó vírusok. Amennyiben a vizsgált személy ezen hat vírus bármelyikével megfertőződött az élete valamely szakaszában, az bezavarhat a mostani teszteredménynek.

A WHO egyébként támogatja ezt a fajta tesztelést, de ennek statisztikák készítése lehet csak a célja, az egyes emberek SARS-Cov-2-re való immunitásának a megállapítására nem alkalmas. Ezeket a tesztek nem is az utóbbi célra tervezték.

Többet árt

A WHO szerint épp ezért nem lehet immúnis bizonyítványokat kiállítani. Sőt az ilyen papírok csak fokozhatják is a járvány terjedését, mivel a magát immúnisnak gondoló személy többé nem tartja be a fertőzés miatti preventív intézkedéseket.

Természetesen amint új információk érkeznek, a WHO is változtathat a jelenlegi tudományos álláspontján.

(Kép: Flickr/Celisa B.M.Serra/Look and Feel/duncan c)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.