A YouTube képes lesz néhány másodpercnyi dúdolás alapján felismerni egy dalt

2023 / 08 / 26 / Bodnár Barna
A YouTube képes lesz néhány másodpercnyi dúdolás alapján felismerni egy dalt
Ha nem jut eszünkbe a zeneszám címe, el is dúdolhatjuk egy rövid részletetét az eszközünk mikrofonjába, és a videómegosztó ez alapján képes lesz megtalálni azt.

A Google jelenleg egy olyan funkciót tesztel, ami lehetővé teszi majd, hogy egy adott dal egy részletének csupán néhány másodpercnyi dúdolása alapján a YouTube megtalálja a keresett dalt, ha a felhasználónak épp nem jut eszébe a keresett szám címe. Az Apple Shazamjához hasonló kiegészítőnek egyelőre még nincs külön neve, és még nem is minden felhasználó számára elérhető, a Google közleménye szerint egyelőre csak korlátozott számú, a YouTube-ot Android alapú rendszeren használó ügyfelüknek teszi elérhetővé a funkciót.

2020-ban a Google már előállt hasonlóval, amikor a Google alkalmazásban, a Google Search widgetben és a Google Assistantban bevezette azt a funkciót, amelynek segítségével a felhasználók a mikrofonba dúdolva, fütyörészve vagy énekelve kereshettek rá egy adott dalra. Bár az új lehetőség is ugyanezen a technológián alapul, a fő különbség azonban, hogy a Google kiegészítőjének legalább 10-15 másodperc dúdolásra van szüksége a dal azonosításához, az új funkció úgy tűnik, ennél sokkal hamarabb képes lesz felismerni a keresett számot.

A Google a TechCrunchnak azt mondta,

a funkció olyan gépi tanulási modellekre épül, amelyek képesek a felhasználó dúdolását egy dal "ujjlenyomatához" vagy jellegzetes dallamához illeszteni.

A platform ezután azonosítja a dalt, és megmutatja a keresett dalt tartalmazó releváns YouTube-videót, legyen az hivatalos zenei videó, felhasználó által generált tartalom vagy Shorts.

Az Apple hasonló alkalmazása, a Shazam egy rövid lejátszott minta alapján és a készülék mikrofonjának segítségével szintén képes azonosítani zenéket, filmeket, reklámokat, akár még televíziós műsorokat is. Az alkalmazás egy spektrogramnak nevezett időfrekvenciás grafikonon alapuló audio-ujjlenyomat segítségével azonosítja a dalokat. Az okostelefon vagy a számítógép beépített mikrofonját használja a lejátszott hang rövid mintájának rögzítésére, amit aztán egy külön adatbázisban tárol. A Shazamot a londoni székhelyű Shazam Entertainment fejlesztette ki 2002-ben, 2018 óta azonban az Apple tulajdonában van. A szoftver ennek ellenére nem csak az Apple által forgalmazott eszközökön használható, hanem Androidon és Google Chrome bővítményként is.

Más zenefelismerő alkalmazások, például a SoundHound és a MusixMatch szintén képesek a dalok azonosítására a dallam felhasználó általi éneklése, vagy dúdolása alapján.

(Borítókép: Getty Images/Stock Ninja Studio)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.