A Youtube-on nincs szólásszabadság? Még jó

2020 / 02 / 28 / Pőcze Balázs
A Youtube-on nincs szólásszabadság? Még jó
Kevés dolog szent annyira az Egyesült Államokban, mint az alkotmányuk első kiegészítése. Az abban megfogalmazott és megvédett szólásszabadságra úgy tekintenek, mint a demokrácia egyik sarokkövére. Akkor most miért örüljünk annak, hogy a Youtube-on mégsem mondhat bárki azt, amit akar? Mert a szólás szabadságát csak a kormánynak kell biztosítania. Egy magánvállalatnak nem.

Havi kétmilliárd felhasználó. Percenként 500 óra új tartalom. Több milliárd dollár árbevétel. Az amerikai felnőttek háromnegyede, a fiatalok 80%-a használja. Ha végigfutunk rajta, hogy a Hootsuite milyen számokat gyűjtött össze a világ legnépszerűbb videómegosztójáról, a Youtube-ról, akkor máris egyértelmű, hogy miért nézünk rá más szemmel, mint egy sima weboldalra. Még a BBC-t is csak negyedannyian nézik világszerte, mint a Google videó platformját. Ezért lep meg sokakat, hogy most egy amerikai fellebbviteli bíróság egyhangúlag elkaszált egy ügyet, ahol a felperes azt állította, a Youtube cenzúrázza őt - számol be az Ars Technica.

Egy konzervatív média cég azért fordult bírósághoz, mert a videóinak a hozzáférhetőségét korlátozták, illetve nem tették lehetővé azt, hogy a filmjei mellett hirdetések fussanak, amivel pénzt kereshettek volna. Szerintük azzal, hogy a Youtube nyilvános fórumnak állítja be magát, vállalja, hogy megfelel a szólásszabadság követelményeinek, mintha csak egy állami szerv lenne. A bírók ezzel nem értettek egyet.

Magyarországon a Pesti Srácok Youtube-csatornáját távolították el egy gyermekpornográfiával kapcsolatos videó miatt, ami után sokan szintén a szólásszabadság porba tipróit látták a site üzemeltetőiben. És ebben akár igazuk is lehet, de sajnos vagy szerencsére senki nem várhatja el a Youtube-tól, hogy bármit megengedjen a platformján. Ha akarnák, leszedhetnék a szerintük béna szintipopot, a szerintük ügyetlen labdarúgó csapatok anyagait, vagy a vasutakat bemutató videókat, ha szerintük a vasút béna dolog. Mi kiakadnánk, ők vállat rántanának, mi mennénk a másik videómegosztóra. Ha lenne.

Ha lenne verseny, nem lenne probléma.

Ugyan a világ második legnépszerűbb videó platformja, a Twitch is több tízmillió embert köt le naponta, de mégis megingathatatlannak tűnik a Youtube pozíciója. Valószínűleg ezért olyan keserűek azok, akik nem tudnak hova menni, ha bajuk van a platformmal, ezért végül a bíróságon kötnek ki. Amerikában vannak politikusok, akik már jobb híján azzal fenyegetőznek, hogy ha a megaplatformok nem próbálnak pártatlanul viselkedni (akármit is jelentsen ez), akkor cserébe elveszik tőlük a közösségi internet létét biztosító törvényt, a 230. paragrafust. Ez a kilencvenes években született jogszabály mondja ki, hogy ha valaki egy online fórumot üzemeltet, akkor nem tartozik felelősséggel az azon megjelenő véleményekért. Azóta is ezzel takarózik minden olyan website, ami felhasználói tartalmat közöl. Ha ezt elvennék, akkor a Youtube a percenként feltöltött 500 órányi anyagot végig kéne, hogy nézze, mielőtt bárki más megnézhetné azt, mert ha valami törvénytelenség szerepelne egy videóban, a cég felelne érte.

Rossz érzés lehet, ha az ember hisz valamiben, és a hely, ahol megosztaná a véleményét, másban hisz. De az internet nem attól lesz szabad, hogy bárhol bármit mondhatunk. Hanem hogy találunk egy helyet, ahol elmondhatjuk, amit szeretnénk. Ha a Youtube túl nagyra nőtt a Google alatt-mellett, és ezért kevés a konkurense, akkor azt a versenyhivatalok fogják megoldani. Nem az, hogy számon kérünk rajtuk valamit, amit nem lehet.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
Túlmelegszik, megbízhatatlan válaszokat ad, lassú és még drága is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.