Abszurdan nézhet ki a kütyüfüggő emberiség nyolcszáz év múlva

2022 / 11 / 06 / Felkai Ádám
Abszurdan nézhet ki a kütyüfüggő emberiség nyolcszáz év múlva
Mindy, ez a 3D modell azt mutatja be, hogyan fest az emberiség a jövőben, amelynek alkatát a technológiai világ és az evolúció alakította ki.

Tényleg úgy fog kinézni egy átlagember 3000-ben, mint Mindy? A kérdésre a válasz valószínűleg nem, hiszen erősen megkérdőjelezhető, hogy az okostelefon egy olyan technológiai vívmány, amely évszázadokon át elkísérné az emberiséget. Elég csak harminc-negyven évet visszaugranunk az időben, és láthatjuk, hogy az akkori fő aggodalmakat a katódsugárcsöves képernyők, monitorok okozták, amelyeket azóta magunk mögött is hagytunk. Ez persze nem jelenti, hogy a használatuk ne okozott volna bizonyos egészségkárosodást, és Mindy jelentősége is inkább ez: felhívja a figyelmünket arra, hogy modern eszközeink (és életformánk) milyen veszélyeket rejtegetnek.

Mindy egyébként a 2002-ben alapított, Los Angeles-i központú telekommunikációs vállalat, a TollFreeForwarding.com munkája, amelyet 2021-ben dolgoztak ki. Mint írják:

„Egyre több bizonyíték támasztja alá a technológia szervezetünkre gyakorolt negatív hatásait. Annak érdekében, hogy teljes mértékben felismerjük a mindennapi technológia ránk gyakorolt hatását, tudományos kutatást és szakértői véleményt szereztünk be a témában, mielőtt egy 3D-s tervezővel közösen létrehoztunk egy jövőbeli embert, akinek a teste fizikailag megváltozott az okostelefonok, laptopok és egyéb technológiák következetes használata miatt.”

Nézzük is át, az emberiség milyen változásokon ment keresztül, hogy Mindy-vé váljon! A monitorok és az okostelefonok mindenekelőtt a testtartásunkat befolyásolják – mivel folyamatosan a képernyőhöz vagy a kezünkben szorongatott telefonhoz igazítjuk a testtartásunk. Mint azt a TollFreeForwarding által megkérdezett szakértő elmondta:

„Ha órákat töltünk a telefon nézegetésével, az megerőlteti a nyakat, és kibillenti a gerincet az egyensúlyi helyzetéből. Következésképpen a nyak izmainak extra erőfeszítést kell fordítaniuk a fej támogatására. Ha órákon át ülünk a számítógép előtt az irodában, az azt is jelenti, hogy a törzs a csípő elé kerül.”

Ennek a hatásnak köszönhető Mindy előregörnyedő tartása. A következő szembeötlő anatómiai változást Mindy kezén láthatjuk – ami két változást is jelent, és mindkettőt az okostelefon okozta. Az egyik az eszközön történő gépelés által kiváltott „text claw”, amely a természetellenes kéztartás eredménye. A szakértő erről azt mondta:

„Néhány évvel ezelőtt a mobilinternet-használat meghaladta az asztali számítógépekét, és ma már a kezünkben tartjuk az internetet. Azonban az, ahogyan a telefonunkat markoljuk, az feszültséget okozhat bizonyos érintkezési pontokban.”

Ez eredményezi tehát a „text claw” jelenséget, amit hivatalosan könyök (cubitalis) alagút szindróma vált ki. Ugyanez a szindróma azonban a kéztartás egy másik torzulásáért is felelős: ez derékszög könyök, vagy angolul: „smartphone elbow” megjelenése, amit szintén a telefon jellemző tartásmódja okoz. A könyök alagút szindróma pedig a következő ok miatt jelenik meg:

„Ezt a szindrómát az ulnáris ideg nyomódása vagy megnyúlása okozza, amely a könyök belső oldalán lévő barázdában fut. Ez zsibbadást vagy bizsergő érzést okoz a gyűrűs és a kisujjakban, az alkar fájdalmát és a kezek gyengeségét idézi elő. A könyök hosszan tartó hajlítása – leggyakrabban a telefon kézben tartásával – megfeszítheti a könyök mögötti ideget, és nyomást gyakorolhat rá.”

Mindy jellegzetes nyaka a „tech neck”, amire már a szakirodalom is ekként hivatkozik:

„Amikor valaki a számítógépen dolgozik, vagy lenéz a telefonjára, a nyak hátsó izmainak össze kell húzódniuk, hogy emeljék és megtartsák a fejet. Minél többet néz valaki lefelé, annál többet kell ezeknek az izmoknak dolgozniuk.”

Végül ezek az izmok túlságosan elfáradhatnak és megfájdulhatnak a hosszas természetellenes tartástól.

A leglátványosabb változás azonban mégsem a fent felsoroltak kerül ki, hanem a második szemhéj megjelenése nevezhető annak. A második szemhéj megjelenése egy olyan, az evolúció által „kifejlesztett” pajzs, amelyet a szem megerőltetése, valamint az ennek nyomán megjelenő egyéb tünetek, például a fejfájás váltott ki. Egy szakértő így beszélt erről a lehetséges, jövőbeli védelemről:

„Az emberek nagyobb belső szemhéjat alakíthatnak ki, hogy megakadályozzák a túlzott fénynek való kitettséget, vagy a szemlencse evolúciósan úgy fejlődhet, hogy blokkolja a beérkező kék fényt, de átengedje a többi nagy hullámhosszú fényt, például a zöldet, a sárgát vagy a vöröset.”

Az utolsó megemlítendő anatómiai változás nem látható – ez a vastagabb koponyát jelenti, amivel Mindy az okostelefonok káros sugárzása ellen védekezik. A TollFreeForwarding cikke a WHO 2011-es kutatására hivatkozik, amely alapján az oksotelefonok sugárzása potenciálisan rákkeltő lehet, de újabban mind az amerikai CDC, mind az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala FDA, sőt maga a WHO is azt írja (2014-es cikk) hivatalos álláspontként, hogy jelen pillanatban nem áll rendelkezésre meggyőző bizonyíték arra, hogy az okostelefon sugárzása károsítaná az emberi szervezetet. Mindezt úgy, hogy mostanra több évtizednyi kutatási anyag gyűlt össze a témában. A CDC cikke azonban megemlíti azt, hogy további kutatásokra van még szükség.

(Kép: TollFreeForwarding.com) 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.