Adathalász, koronavírus-tárgyú e-mailek jelentek meg a WHO nevében

2020 / 03 / 12 / Justin Viktor
Adathalász, koronavírus-tárgyú e-mailek jelentek meg a WHO nevében
A figyelmeztetést a Kaspersky adta ki, az adathalász, csaló levelek olcsó arcvédő-maszk vásárlásra buzdítanak, káros mellékleteket tartalmaznak. Ne nyissuk meg, ne kattintsunk, ne dőljünk be!

A koronavírus (COVID-19) globális terjedése kapcsán egyre több és több felhasználót bombáznak álhírekkel a kiberbűnözők arra számítva, hogy kihasználhatják a gyanútlan internetezőket.

Tatjana Serbakova, a Kaspersky senior webtartalom elemzője elmondta: 

“Először különböző termékeket, így maszkokat kínáló spameket találtunk. Majd felbukkantak csaló e-mailek adathalász célokkal és rosszindulatú mellékletekkel."

"A legutóbbi spam akció során a WHO-t utánzó emailek tűntek fel, ami jól mutatja, hogy a kiberbűnözők felismerték és ki akarják használni, hogy az Egészségügyi Világszervezetet a koronavírusról szóló megbízható információk forrásaként tartják számon."


Hamis "belépési felület" a "WHO weboldalára". Valójában semmi köze, az Egészségügyi Világszervezethez, itt nem nyerhetünk semmit, viszont sokat veszíthetünk!

A felhasználók által kapott e-mailek küldői azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha a levelek a WHO-tól érkeztek volna, amelyek a koronavírus-fertőzést megakadályozó biztonsági intézkedésekről ígérnek tartalmakat. Amint a felhasználó rákattint az e-mailben található linkre, egy adathalász weboldalra kerül, és személyes adatok megosztását kérik tőle, ami végül a kiberbűnözők kezébe kerül. Az új scam-támadás sokkal fenyegeőbbnek tűnik, mint a korábban megismert Világbanktól vagy IMF-től érkező támogatásokat ígérő e-mailek.


Egy e-mail, amit állítólag a WHO küldött, de egy adathalász oldalra vezet.

A biztonságuk érdekében a Kaspersky - és mi is - azt tanácsoljuk a felhasználóknak, hogy alaposan tanulmányozzák az e-mailek tartalmát és csak megbízható források esetén vegyék komolyan a levelet. Ha a vírus elleni vakcinát ajánlanak vagy valami mágikus védekezési módszert, akkor a levél valószínűleg kiberbűnözőktől érkezett.


Ez az email, ami csodálatos ellenszert kínál, de nem mond igazat.

Ez különösen igaz akkor, ha a levél feladója arra kér bennünket, hogy kattintsunk egy linkre és osszuk meg személyes adatainkat, vagy éppen nyissunk ki egy mellékletet. Mindig duplán ellenőrizzük a feladó email címét, mert a csalók gyakran ingyenes levélküldő szolgáltatást használnak, vagy láthatóan nem a levél által ígért szervezet szerepel az e-mail címben.

(Forrás: Kaspersky Képek: Pexels, Kaspersky)


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.