Érdekel, hogy mit tudnak rólad a tech cégek? Ennek az oldalnak a segítségével könnyedén kiderítheted

2021 / 01 / 08 / Bobák Áron
Érdekel, hogy mit tudnak rólad a tech cégek? Ennek az oldalnak a segítségével könnyedén kiderítheted
A Rekétán számtalanszor írtunk már róla, hogyan gyűjtenek rólunk adatokat az egyes alkalmazások, ám más dolog tudni róla, és más dolog kideríteni, hogy mit tudnak rólunk.

GDPR ide vagy oda, a gyakorlatban néha még az európai felhasználóknak is nehézkes hozzáférniük a róluk tárolt adatokhoz. Itt jön képbe a JustGetMyData, ami egy helyen, rendkívül átlátható formában rendszerezi, hogy melyik oldaltól hogyan tudjuk lekérni a személyes adatainkat.

Az egyes oldalakon való regisztrációnk megszüntetésére létrehozott JustDeleteMe fejlesztői valóban nagyon alapos munkát végeztek, hiszen az oldalon 38 különböző weboldalt tartanak nyilván, amelyeket színkóddal is megkülönböztettek aszerint, hogy mennyire könnyű hozzáférni az adatainkhoz. A zöld (és a legtöbb sárga) színűvel jelzett oldalnál ez általában csak egy-két gombnyomás, a piros színűeknél (pl. Microsoft, Aliexpress, Adobe) viszont nem tudjuk lekérni az összes adatunkat anélkül, hogy ne kéne felvennünk a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal.

A JustGetMyData készítői mindössze egy oldalt találtak, amelytől lehetetlen lekérni a személyes adatainkat, ez pedig a Wikipedia, a legnépszerűbb oldalaknál és cégeknél, mint a Facebook, a Google, a Twitter vagy az Amazon viszont elég egyszerűen hozzájuthatunk a rólunk tárolt személyes információkhoz. A honlap az angol mellett jelenleg spanyol, portugál és cseh nyelven érhető el, de az egyes cégeknél a "show info" gombra kattintva, majd a megjelenő szöveget bemásolva a Google Fordítóba azért nyelvtudás nélkül sem lehetetlen eligazodni rajta.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Itt megnézheted az összes olyan oldalt, ami adatot szolgáltat rólad a Facebooknak Előre szólunk, megdöbbentően hosszú a lista.

Végre pontosan látszik, melyik chatprogram mennyit leskelődik utánunk A Messenger több mint hatvanféle módon rögzít és használ fel rólunk adatokat. A Signalnál ez a szám nulla.

Kémkedik utánad a telefonod? Van egy módszer, amivel kiderítheted Lehallgatnak-e minket az elektronikus eszközeink? Manapság, amikor a telefonunktól kezdve a lakásunkban található okoseszközökön keresztül a kocsinkig lassan minden rá van kötve az internetre és tele van szenzorokkal, ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.