Érdekel, hogy mit tudnak rólad a tech cégek? Ennek az oldalnak a segítségével könnyedén kiderítheted

2021 / 01 / 08 / Bobák Áron
Érdekel, hogy mit tudnak rólad a tech cégek? Ennek az oldalnak a segítségével könnyedén kiderítheted
A Rekétán számtalanszor írtunk már róla, hogyan gyűjtenek rólunk adatokat az egyes alkalmazások, ám más dolog tudni róla, és más dolog kideríteni, hogy mit tudnak rólunk.

GDPR ide vagy oda, a gyakorlatban néha még az európai felhasználóknak is nehézkes hozzáférniük a róluk tárolt adatokhoz. Itt jön képbe a JustGetMyData, ami egy helyen, rendkívül átlátható formában rendszerezi, hogy melyik oldaltól hogyan tudjuk lekérni a személyes adatainkat.

Az egyes oldalakon való regisztrációnk megszüntetésére létrehozott JustDeleteMe fejlesztői valóban nagyon alapos munkát végeztek, hiszen az oldalon 38 különböző weboldalt tartanak nyilván, amelyeket színkóddal is megkülönböztettek aszerint, hogy mennyire könnyű hozzáférni az adatainkhoz. A zöld (és a legtöbb sárga) színűvel jelzett oldalnál ez általában csak egy-két gombnyomás, a piros színűeknél (pl. Microsoft, Aliexpress, Adobe) viszont nem tudjuk lekérni az összes adatunkat anélkül, hogy ne kéne felvennünk a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal.

A JustGetMyData készítői mindössze egy oldalt találtak, amelytől lehetetlen lekérni a személyes adatainkat, ez pedig a Wikipedia, a legnépszerűbb oldalaknál és cégeknél, mint a Facebook, a Google, a Twitter vagy az Amazon viszont elég egyszerűen hozzájuthatunk a rólunk tárolt személyes információkhoz. A honlap az angol mellett jelenleg spanyol, portugál és cseh nyelven érhető el, de az egyes cégeknél a "show info" gombra kattintva, majd a megjelenő szöveget bemásolva a Google Fordítóba azért nyelvtudás nélkül sem lehetetlen eligazodni rajta.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Itt megnézheted az összes olyan oldalt, ami adatot szolgáltat rólad a Facebooknak Előre szólunk, megdöbbentően hosszú a lista.

Végre pontosan látszik, melyik chatprogram mennyit leskelődik utánunk A Messenger több mint hatvanféle módon rögzít és használ fel rólunk adatokat. A Signalnál ez a szám nulla.

Kémkedik utánad a telefonod? Van egy módszer, amivel kiderítheted Lehallgatnak-e minket az elektronikus eszközeink? Manapság, amikor a telefonunktól kezdve a lakásunkban található okoseszközökön keresztül a kocsinkig lassan minden rá van kötve az internetre és tele van szenzorokkal, ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.