Ady Endréről és Hosszú Katinkáról is neveztek el kisbolygót

2021 / 08 / 27 / Felkai Ádám
Ady Endréről és Hosszú Katinkáról is neveztek el kisbolygót
Tizenhat, magyarok által felfedezett kisbolygó nevét fogadták el. Hazánk korábban egyébként kisbolygó-nagyhatalomnak számított.

Mint az az ELKH közleményéből kiderül, Magyarország hajdanán, tehát az 1930-as évek végét követő körülbelül egy évtizedben igazi kisbolygó-nagyhatalomnak számított. Az akkori keresőprogramot aztán a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a CSFK együttműködésében 1997-ben indított kisbolygó-megfigyelési program újította meg. A 97-es program indulása óta már közel kétezer aszteroidát fedeztek fel a hazai szakemberek és hallgatók – ezek zömét a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete Piszkéstetői Megfigyelő Állomásának 60 centiméteres Schmidt-távcsövével sikerült azonosítani.

A közlemény azt is hozzáteszi, hogy a kisbolygók elnevezése régi, kétszáz éves hagyomány, amely még ma is él annak ellenére, hogy a jelenlegi automata távcsövek már akár többszázer égitestet is találnak. Ugyanakkor az elnevezés feltételei szigorodtak: manapság 10-12 szembenállás idején készült megfigyelésre van szükség, azután meg kell várni, hogy az égitestet sorszámozzák, aminek feltétele a pontos pályaszámítás. Ezt követően 10 év áll rendelkezésére a felfedezőnek, hogy nevet találjon.

Az elmúlt másfél évben szünetelt az elnevezések elfogadása, mivel új szervezet intézi ezt a folyamatot, így csak most, a 2021 májusában történő újraindítást követően került sor a korábban benyújtott 16 hazai névjavaslat elfogadására. Egyébként a névadás elég szabadelvű, annyi kikötés van csak, hogy a politikusokra és katonákra százéves moratórium van érvényben. A hazai névválasztás kapcsán „igyekeznek a tudomány, a sport és a kultúra területéről egyenlő arányban választani az elnevezéseket”, és ennek megfelelően a mostani égitesteket többek között a következő ismert személyekről nevezték el: Ady Endre, Dévény Anna, Erdős Pál, Várkonyi Ágnes, Kaffka Margit, Halmos Pál, Lukács Béla, Komjádi Béla, Hosszú Katinkáról, Kaszás Attiláról és Hamvas Béla.

(Kép: Flickr/SciTechTrend)

További cikkek a témában:

Mi történne, ha egy hipotetikus aszteroida eltalálná Közép-Európát? A NASA a Bolygóvédelmi Konferencián szimulálta az esetet Egy nagyobb aszteroida becsapódása távoli veszélynek tűnik, de a szakemberek próbálnak felkészülni minden eshetőségre és rendszeresen tartanak bolygóvédelmi szimulációs gyakorlatokat. 2015-ben a bangladesi Dakka, 2019-ben New York volt a hipotetikus becsapódás helyszíne, most Ausztriára került a sor.

Ez már hatszor megeshetett: animáció egy Földbe csapódó, 500 kilométer átmérőjű aszteroidáról A Discovery csatorna animátorai elkészítették annak szimulációját, hogy pontosan mi történne, ha Földünket eltalálná egy 500 kilométer átmérőjű aszteroida.

Visszatért az űrszonda, ami mintákat hozott egy aszteroida belsejéből A Hayabusa-2 Ausztráliában dobta le a mintákat, aztán rögtön tovább is repült egy másik aszteroidához.

 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.