Aggasztó a vándorló halak helyzete a világban

2020 / 07 / 28 / Rácz Tamás
Aggasztó a vándorló halak helyzete a világban
Duzzasztógátak állják útjukat, pusztítja őket a szennyezés, a közlekedés és a klímaváltozás. Kevesebb mint 50 év alatt háromnegyedük el is tűnt a bolygóról.

Gyönyörűen kivitelezett jelentésben foglalta össze az édesvízi vándorló halak életkörülményeinek aggasztó helyzetét a World Fish Migration Foundation nevű alapítvány. Ez a jelentés a Föld biodiverzitását jellemző úgynevezett Élő Bolygó Index e fajcsoportra vonatkozó alapadatait foglalja össze - és igen aggasztó számokat mutat.

1970 és 2016 között globálisan 76%-kal csökkent azon halak ismert populációinak száma, amelyek az édesvizek hálózatát felhasználva közlekednek ívóhelyük és élőhelyük között. Ez a csökkenés meghaladja mind a szárazföldi, mind a tengeri vad állatvilágban tapasztalható csökkenés mértékét. A legnagyobb pusztulás Európában tapasztalható, itt 93% ezen fajok visszaszorulásának mértéke, de Dél-Amerika és a karibi térség populációiban is átlag feletti, 84%-os a csökkenés. Észak-Amerika vándorló halai viszont egész jól bírják: itt 28%-os csökkenést mértek az eltelt alig fél évszázad során.


Az ívási helyére árral szemben igyekvő lazac a vándorló halak egyik legismertebb alakja, de bármilyen ügyes is, egy völgyzáró gáton nemigen tud felmászni (kép: pikist.com)

A túlélésért folytatott küzdelem egyik legnagyobb vesztese a kihalófélben lévő európai angolna. Szegénynek a Sargasso-tengertől, ahol kikel az ikrából, az európai folyókban lévő élőhelyéig majd vissza több ezer kilométernél is többet kell megtennie. Pontosabban kellene, mert ennek a vándorlásnak egyre több akadálya van.

A rendkívül hosszú életű, 5-20 évesen ivaréretté váló de egyes feljegyzések szerint akár száz évnél hosszabb életet is megélni képes halakat éppen úgy sújtják a klímaváltozás és a környezetszennyezés, az invazív fajok térhódítása, na és persze a túlhalászat hatásai, mint a kevésbé csavargó életútra berendezkedett társaikat. A szabadon kanyargó folyók eltűnése és főként a hatalmas duzzasztógátak létrejötte viszont a vándorló halak sok példánya számára teljesen ellehetetleníti, hogy elérje szaporodóhelyét vagy hogy elfoglalja faja korábbi élettereit.


Egy amerikai projekt a legnagyobb kísérlet az egykori vízi élővilág életterének visszaállítására. Az Elwha folyó rekonstrukciója, melynek során két óriási völgyzáró gátat is elbontottak (kép: Wiki)

Tanulságos, hogy az emberi civilizáció számára egykor oly fontos értékek, a folyószabályozás és a "tiszta" energiát jelentő vízerőművek építése hosszú távon mekkora károkat okozott és sajnos okoz jelenleg is a Föld élővilágának nagyobb összefüggéseiben. Vannak azért lehetőségek, elsősorban a fejlett világ számára a hibák legalább részbeni helyrehozására. A jelentés is megemlíti iránymutató javaslatai között a hollandiai példát, ahol jelenleg is zajlik a korábban gátakkal, ipari beruházásokkal elzárt halvonulási utak helyreállítása, újbóli megnyitása.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.