Aggasztó hírek a mobilpiacokról: az Apple és a Samsung is pesszimista

2022 / 05 / 30 / Pőcze Balázs
Aggasztó hírek a mobilpiacokról: az Apple és a Samsung is pesszimista
A világ két legnagyobb okostelefon-gyártója úgy gondolja, hogy nem tudnak növekedni idén. A Samsung a tervezettnél harminc millióval kevesebb eladott készülékre számít, és az Apple is úgy gondolja, hogy körülbelül annyi iPhone-t fog tudni eladni idén, mint tavaly.

A hét közepén a The Verge-ön olvashattuk, hogy a világ legértékesebb vállalatánál úgy gondolják, hogy körülbelül kétszázhúsz millió iPhone talál majd vevőre 2022-ben, ahogy 2021-ben is. Ez egyrészt nem kifejezetten meglepő, hiszen öt-hat éve folyamatosan ennyi telefont adnak el, másrészt viszont elgondolkodtató, ugyanis az iPhone 14 a pletykák szerint sokkal nagyobb előrelépés lesz az iPhone 13-hoz képest, mint az a modell volt a 12-es szériához viszonyítva. Az elemzők részben azért bíztak abban, hogy húszmillióval megugranak az eladások, mert ha minden igaz, végre megszűnik az iPhone X óta megszokott kis bevágás (az ún. "notch"), ami a képernyő tetején éktelenkedik, hogy elrejtse a szelfi kamerát és az arc azonosításához szükséges érzékelőket. Ami ennél is fontosabb, hogy a legkevésbé drága új iPhone mostantól nem a legkisebb méretű modell lesz. A nagy kijelző és a mérsékelt ár, ahogyan a laptopoknál, úgy a telefonoknál is vonzó sok vásárló számára, ezért örültek ennek korábban az elemzők. A processzorok gyártása viszont nem fog változni: Ming-Csi Kuo szerint az Apple-nél egyelőre maradnak az öt nanométeres technológiánál. Ez azt jelenti, hogy nem tudnak továbblépni a három vagy négy nanométeres szintre, amellyel sűrűbben kerülhetnének a tranzisztorok a csipre, vagyis nőne a teljesítmény és az energiahatékonyság is.

Néhány nappal később aztán a Samsungról is kiderült, hogy nem számít kiemelkedő évre.

A világ legnagyobb telefongyártója a TechCrunch szerint szintén jelezte, hogy kevesebb, egészen pontosan harminc millióval kevesebb eladott készülékkel számolnak idénre, mint tervezték: háromszáztíz helyett kétszáznyolcvan millióval, ami szintén a tavalyi eredményekhez áll közel. A portál emlékeztet, hogy az általános csiphiány mellett az ukrán háború, illetve a cég oroszországi értékesítéseinek a felfüggesztésre is hozzájárulhatott ehhez. A harminc milliós korrekció arányaiban is rendkívül soknak tűnik: a Counterpoint Research szerint a koreaiak egy negyedév alatt általában ötvenöt - hetvenöt millió telefont adnak el. Úgy tűnik, rájuk is igaz lehet, amit Kuo az iPhone 14-gyel kapcsolatban jövendölt: idén nem a kínálat, hanem a kereslet okozza majd a kihívásokat.

(Borítókép: Jeremy Bezanger/Unsplash)

iPhone, iPhone és iPhone: ezek voltak a tavalyi év legnépszerűbb telefonjai Az Apple egyeduralma továbbra is megkérdőjelezhetetlen a prémium kategóriás mobilok terén, de a top 10-be azért odafért két Xiaomi és egy Samsung készülék is.


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
A Google máris bejelentette az új AI-modelljét, ami a Gemini 1.0-nál is sokkal fejlettebb
A Google máris bejelentette az új AI-modelljét, ami a Gemini 1.0-nál is sokkal fejlettebb
A Google alig egy hete tette elérhetővé a ChatGPT kihívójának szánt Gemini legerősebb változatát, a Gemini 1.0 Ultrát, de máris bejelentettek egy új modellt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.