Aggasztó hírek a mobilpiacokról: az Apple és a Samsung is pesszimista

2022 / 05 / 30 / Pőcze Balázs
Aggasztó hírek a mobilpiacokról: az Apple és a Samsung is pesszimista
A világ két legnagyobb okostelefon-gyártója úgy gondolja, hogy nem tudnak növekedni idén. A Samsung a tervezettnél harminc millióval kevesebb eladott készülékre számít, és az Apple is úgy gondolja, hogy körülbelül annyi iPhone-t fog tudni eladni idén, mint tavaly.

A hét közepén a The Verge-ön olvashattuk, hogy a világ legértékesebb vállalatánál úgy gondolják, hogy körülbelül kétszázhúsz millió iPhone talál majd vevőre 2022-ben, ahogy 2021-ben is. Ez egyrészt nem kifejezetten meglepő, hiszen öt-hat éve folyamatosan ennyi telefont adnak el, másrészt viszont elgondolkodtató, ugyanis az iPhone 14 a pletykák szerint sokkal nagyobb előrelépés lesz az iPhone 13-hoz képest, mint az a modell volt a 12-es szériához viszonyítva. Az elemzők részben azért bíztak abban, hogy húszmillióval megugranak az eladások, mert ha minden igaz, végre megszűnik az iPhone X óta megszokott kis bevágás (az ún. "notch"), ami a képernyő tetején éktelenkedik, hogy elrejtse a szelfi kamerát és az arc azonosításához szükséges érzékelőket. Ami ennél is fontosabb, hogy a legkevésbé drága új iPhone mostantól nem a legkisebb méretű modell lesz. A nagy kijelző és a mérsékelt ár, ahogyan a laptopoknál, úgy a telefonoknál is vonzó sok vásárló számára, ezért örültek ennek korábban az elemzők. A processzorok gyártása viszont nem fog változni: Ming-Csi Kuo szerint az Apple-nél egyelőre maradnak az öt nanométeres technológiánál. Ez azt jelenti, hogy nem tudnak továbblépni a három vagy négy nanométeres szintre, amellyel sűrűbben kerülhetnének a tranzisztorok a csipre, vagyis nőne a teljesítmény és az energiahatékonyság is.

Néhány nappal később aztán a Samsungról is kiderült, hogy nem számít kiemelkedő évre.

A világ legnagyobb telefongyártója a TechCrunch szerint szintén jelezte, hogy kevesebb, egészen pontosan harminc millióval kevesebb eladott készülékkel számolnak idénre, mint tervezték: háromszáztíz helyett kétszáznyolcvan millióval, ami szintén a tavalyi eredményekhez áll közel. A portál emlékeztet, hogy az általános csiphiány mellett az ukrán háború, illetve a cég oroszországi értékesítéseinek a felfüggesztésre is hozzájárulhatott ehhez. A harminc milliós korrekció arányaiban is rendkívül soknak tűnik: a Counterpoint Research szerint a koreaiak egy negyedév alatt általában ötvenöt - hetvenöt millió telefont adnak el. Úgy tűnik, rájuk is igaz lehet, amit Kuo az iPhone 14-gyel kapcsolatban jövendölt: idén nem a kínálat, hanem a kereslet okozza majd a kihívásokat.

(Borítókép: Jeremy Bezanger/Unsplash)

iPhone, iPhone és iPhone: ezek voltak a tavalyi év legnépszerűbb telefonjai Az Apple egyeduralma továbbra is megkérdőjelezhetetlen a prémium kategóriás mobilok terén, de a top 10-be azért odafért két Xiaomi és egy Samsung készülék is.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.