Akad még egy kis cég, amely floppy-lemezeket forgalmaz, és meglepő, hogy ki a legnagyobb ügyfelük

2022 / 09 / 22 / Felkai Ádám
Akad még egy kis cég, amely floppy-lemezeket forgalmaz, és meglepő, hogy ki a legnagyobb ügyfelük
Gyártanak még egyáltalán floppyt? Ki vásárolja ezeket és miért? Igazi hajlékonylemez-pornó várja a tisztelt olvasót ebben a cikkben, amely mindenkinek kötelező, aki szerette a huszadik század utolsó évtizedeinek a technológiáját.

Túlzás azt mondani, hogy a floppy-lemezek piaca akár csak hasonlít méretben egykori önmagára, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen eltűnt volna a kereslet – és ahol akad kereslet, ott előbb-utóbb akad kínálat is. Tom Persky egyike az utolsó floppy-mohikánoknak, és az Eye on Design egy készülő könyv miatt készített vele egy hosszabb interjút, amit most röviden összefoglalunk.

Tom Persky a floppydisk.com vállalat alapítója, aki egyébként az internet hajnalán ezer dollárért vásárolta meg ezt a címet, amelynél jobbat egy hasonló cég nem is kívánhatna magának. A vállalat jelenlegi profilja floppy lemezek forgalmazása és újrahasznosítása, viszont félreértés ne essék: lemezek gyártásával nem foglalkoznak. A cég egyéb szolgáltatásai közé tartozik a lemezről történő adatátvitel, az újrahasznosító program, valamint a használt és/vagy törött hajlékonylemezek értékesítése művészeknek szerte a világon. Mindez a floppydisk.com-ot kulcsszereplővé teszi a kicsi, de nyereséges kortárs floppy-szcénában.

Persky úr a 80-as és 90-es években floppy lemezek duplikációjával foglalkozott, ami akkortájt nagy üzlet volt. Ahogy azonban a nagyobb cégek kivonultak az iparból, a floppydisk.com-ot egyre többen keresték meg, hogy vennének lemezeket. És hogy az idő a múlása a népszerű tévésorozat, a True Detective-ből kölcsönzött hasonlattal élve valóban egy korong, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a cég rövid története: a vállalat tehát először floppykat másolt, aztán átálltak CD-re és DVD-re, mostanra azonban a bevétel 90 százalékát ismét a floppy-k adják – ezúttal azonban az üres lemezek forgalmazása.

A forgalmazás viszont nem könnyű úgy, hogy ilyen lemezeket már szinte senki sem gyárt, és Persky úr maga is elismeri, hogy nincs annyi lemeze, mint amennyit szeretne – jelenleg olyan félmillió lemezzel tud szolgálni. Ezek között szinte mindenféle lemez akad: 3,5 hüvelykes, 5,25 hüvelykes, 8 hüvelykes és még igazi ritkaságok is. A lemezek zöméhez a cég a legutolsó, egyenesen a gyártótól történt beszerzésekor jutott hozzá – de ennek is már 10-12 éve. Akkor Persky úr úgy döntött, hogy megveszi a teljes készletet, ami néhány millió lemezt jelentett, és nagyjából azóta is ezekre épül a cég. Emellett akadnak más források is – volt aki a nagyapja garázsában talált 50 ezer lemezt, de napi 1000 lemez érkezik újrahasznosítás céljából is, illetve időnként nagyobb cégek is átállnak modernebb technológiára, és leselejtezik az ősi floppy-készleteiket.

Ennek ellenére tehát véges az elérhető lemezek száma, és ez ki is ütközött akkor, amikor a vállalattól Hollandia rendelni akart félmillió floppyt – ezt a cég kénytelen volt visszautasítani, mivel egyrészt ennyi lemeze nem volt épp készleten, másrészt a megrendeléshez cserben kellett volna hagynia a régi üzletfeleit, akik pedig számítanak továbbra is ezekre a szolgáltatásokra. Az üzletfelekre rátérve – köztük akadnak hobbisták, gyűjtők, akiknek a legkönnyebb kielégíteni az igényét, mert ők 20 vagy legfeljebb 50 darab lemezt vásárolnak. A bevétel nagy részét azonban nem ők, hanem a legnagyobb megrendelők szolgáltatják: ők továbbra is információ kinyerésére, átvitelére, esetleg tárolására használják ezeket a lemezeket. Ezen ügyfelek közé tartoznak a légitársaságok, mivel a jelenlegi légiflotta elég idős, ezért a repülési rendszerek komoly része ma is floppykat használ, de az orvosi eszközök egy része is még floppy-kkal működik. Ezeken felül a legnagyobb vásárló egyébként a varró- és hímzőipar, mivel sok cég fektetett be régebben drága gépekbe, amelyek floppy-kkal működtek, és amelyeket nem szeretnének lecserélni.

A lemezekre rátérve: a legkeresettebb a szabványos 1,44 MB-os, 3,5 hüvelykes üres hajlékonylemez (jellemzően ez szokott lenni a mentési ikon). A legértékesebbek jelenleg viszont a 720KB-os dupla sűrűségű lemezek. Ezek mellett akadnak például speciális 8 hüvelykes lemezek, amelyekre nagyon kicsi a kereslet, és amelyekből csak kis raktárkészlet van – de ezek viszont teljesen pótolhatatlanok. Ugyanez mondható el a négysűrűségű, 5,25 hüvelykes lemezekről. A lemezek ára egyébként olyan gyorsan változik, hogy Persky úrnak fogalma sincs, mennyit érhet a teljes készlete – 10 éve egy floppy darabját 8-12 centért vásárolta meg, és ezek mostanra 1 dollárt érnek, egy 720 KB-os duplasűrűségű lemezt pedig akár 2 dollárért is el lehet adni. A jelenlegi készlettel egyébként a cég nagyjából még négy évig képes a piacon maradni.

Kérdéses persze, hogy ha még maradt üzlet a floppy-ban, miért nincs egy komolyabb gyártó sem. Ennek az oka egyszerű, szemben a DVD-vel vagy a CD-vel a floppy előállítása komplex folyamat, amihez komoly beszerzési és előállítói láncot kell kiépíteni. Egy ilyen lemez akár kilenc egyedi alkatrészből is állhat, amit mind le kell valakinek gyártani – azonban senki sem fog felhúzni többmilllió dollárért egy gyárat azért, hogy olyan lemezekhez gyártson alkatrészt, melyeket egyre kevésbé használnak. Idővel ugyanis mindenki lecseréli majd az eszközeit, így ez a technológia épp kifelé tart a történelemből. Persky úr szerint olyan szélesebb tömegeket megmozgató nosztalgiakorszak sem feltétlen vár ezekre a lemezekre, mint mondjuk a bakelitekre, inkább olyan sokak számára kedves, de komplexitása okán többé fel nem támaszható, ugyanakkor egy letűnt korszak minden szépségét őrző technológia lesz, mint mondjuk az írógép.

Kép: Pixabay/kevberon


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.