Egy francia tudósok által végzett és a Personality and Individual Differences folyóiratban közzétett új tanulmány összefüggést talált a finomított szénhidrátok és a rosszabb kognitív funkciók között – és ami különösen hátborzongató: hogy még fiatal és egészséges felnőtteknél is fennáll ez a kapcsolat.
Míg a szénhidrátok elengedhetetlenül szükségesek a test és az agy energiaellátásához, a szénhidrátok között nem valósult meg a teljes egyenlőség eszméje. A finomított szénhidrátok ugyanis elég károsak: ezek általában ugyanis rengeteg kalóriát tartalmaznak és ráadásul magas a glikémiás indexük is, vagyis gyors vércukorszint-emelkedést okozhatnak. A finomított szénhidrátok rendszeres fogyasztását különféle egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe már eddig is, beleértve az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szívbetegségeket, és most, ahogy jelen tanulmány megállapítja: a kognitív funkciók romlását.
Na de pontosan mik is a finomított szénhidrátok? Ezek olyan kisebb vagy nagyobb mértékben feldolgozott szénhidrátok, amelyek a gyártási folyamatok során jelentős változásokon estek át: eltávolították belőlük a fontos tápanyagokat, például a rostokat. A finomítási folyamat jellemzően a szemek őrlését jelenti, ami finomabb textúrát és hosszabb eltarthatóságot eredményez, de történik ez tehát a tápérték rovására. Sajnos rengeteg olcsó és könnyen elérhető élelmiszer tartalmaz ilyesmit a fehér kenyértől kezdve a különböző rágcsákig és “nassolnivalókig” vagy akár cukros üdítőitalokig.
A tanulmányból kiderül az is, hogy ezeknek a finomított szénhidrátoknak a beemelése az emberi táplálkozásba a közelmúltban történt, a 20. században, a tömegtermelés berobbanásával. A kutatók megállapítása pedig, hogy a finomított szénhidrátok fogyasztása összefüggésbe hozható olyan fiziológiai mechanizmusokkal, mint a hiperinzulinémia és az inzulinrezisztencia, amelyek még egészséges egyéneknél is befolyásolhatják a kognitív képességeket még az elhízás, az anyagcsere-betegségek vagy a demencia megjelenése előtt.
A fiatalabb, krónikus betegségben nem szenvedő felnőttekre összpontosító kutatásba (melyhez hasonlóbóll eddig nem sok akadt) 95 egészséges, 20 és 30 év közötti egyént vontak be a franciaországi Montpellier Egyetemről. A résztvevőket két csoportra osztották, és különböző reggelit kaptak – az egyik csoport reggelije finomítatlan szénhidrátot tartalmazott, míg a másik csoport finomított szénhidrátból készült ételt fogyasztott. A résztvevők kognitív teszteken és glükózméréseken estek át az étkezés előtt és után.
Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a finomított szénhidráttartalmú reggelit fogyasztották, jelentős és azonnali hatást tapasztaltak a glikémiájukban. Ráadásul azok az alanyok, akik finomított szénhidrátot fogyasztottak az étkezések között, alacsonyabb kognitív teljesítményt mutattak, még akkor is, ha más tényezőkkel, például az életkorral, a nemmel, a BMI-vel, a fizikai aktivitással és a táplálék felvétellel korrigálták az eredményeket.
Természetesen a tanulmánynak akad pár limitációja: ilyen a résztvevők közötti diverzitás hiánya és a kérdőíves módszer, amelyek miatt nem lehet szilárd ok-okozati összefüggést megállapítani. A tanulmány azonban kiemeli, hogy a krónikus betegségek reaktív kezelése helyett a megelőző intézkedésekre kell összpontosítani – az eredmények szerint ugyanis tehát a finomított szénhidrátok krónikus fogyasztása hatással lehet az egészséges egyének kognitív funkcióira is, vagyis fontos, hogy az egyének megalapozott étrendi döntéseket hozhassanak a hosszú távú kognitív egészségük megőrzése érdekében.
(Kép: Pixabay/Joenomias)