Akár az egészséges fiatalokban is komoly agyi problémákat okozhatnak a finomított szénhidrátok

2023 / 05 / 25 / Felkai Ádám
Akár az egészséges fiatalokban is komoly agyi problémákat okozhatnak a finomított szénhidrátok
Azt eddig is tudtuk, hogy a chips és a fánk nem épp a legegészségesebb élelmiszerek a világon, egy új kutatás alapján azonban különösen káros a finomított szénhidrátok fogyasztása – akár a teljesen egészséges fiataloknak is.

Egy francia tudósok által végzett és a Personality and Individual Differences folyóiratban közzétett új tanulmány összefüggést talált a finomított szénhidrátok és a rosszabb kognitív funkciók között – és ami különösen hátborzongató: hogy még fiatal és egészséges felnőtteknél is fennáll ez a kapcsolat.

Míg a szénhidrátok elengedhetetlenül szükségesek a test és az agy energiaellátásához, a szénhidrátok között nem valósult meg a teljes egyenlőség eszméje. A finomított szénhidrátok ugyanis elég károsak: ezek általában ugyanis rengeteg kalóriát tartalmaznak és ráadásul magas a glikémiás indexük is, vagyis gyors vércukorszint-emelkedést okozhatnak. A finomított szénhidrátok rendszeres fogyasztását különféle egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe már eddig is, beleértve az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szívbetegségeket, és most, ahogy jelen tanulmány megállapítja: a kognitív funkciók romlását.

Na de pontosan mik is a finomított szénhidrátok? Ezek olyan kisebb vagy nagyobb mértékben feldolgozott szénhidrátok, amelyek a gyártási folyamatok során jelentős változásokon estek át: eltávolították belőlük a fontos tápanyagokat, például a rostokat. A finomítási folyamat jellemzően a szemek őrlését jelenti, ami finomabb textúrát és hosszabb eltarthatóságot eredményez, de történik ez tehát a tápérték rovására. Sajnos rengeteg olcsó és könnyen elérhető élelmiszer tartalmaz ilyesmit a fehér kenyértől kezdve a különböző rágcsákig és “nassolnivalókig” vagy akár cukros üdítőitalokig.

A tanulmányból kiderül az is, hogy ezeknek a finomított szénhidrátoknak a beemelése az emberi táplálkozásba a közelmúltban történt, a 20. században, a tömegtermelés berobbanásával. A kutatók megállapítása pedig, hogy a finomított szénhidrátok fogyasztása összefüggésbe hozható olyan fiziológiai mechanizmusokkal, mint a hiperinzulinémia és az inzulinrezisztencia, amelyek még egészséges egyéneknél is befolyásolhatják a kognitív képességeket még az elhízás, az anyagcsere-betegségek vagy a demencia megjelenése előtt.

A fiatalabb, krónikus betegségben nem szenvedő felnőttekre összpontosító kutatásba (melyhez hasonlóbóll eddig nem sok akadt) 95 egészséges, 20 és 30 év közötti egyént vontak be a franciaországi Montpellier Egyetemről. A résztvevőket két csoportra osztották, és különböző reggelit kaptak – az egyik csoport reggelije finomítatlan szénhidrátot tartalmazott, míg a másik csoport finomított szénhidrátból készült ételt fogyasztott. A résztvevők kognitív teszteken és glükózméréseken estek át az étkezés előtt és után.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a finomított szénhidráttartalmú reggelit fogyasztották, jelentős és azonnali hatást tapasztaltak a glikémiájukban. Ráadásul azok az alanyok, akik finomított szénhidrátot fogyasztottak az étkezések között, alacsonyabb kognitív teljesítményt mutattak, még akkor is, ha más tényezőkkel, például az életkorral, a nemmel, a BMI-vel, a fizikai aktivitással és a táplálék felvétellel korrigálták az eredményeket.

Természetesen a tanulmánynak akad pár limitációja: ilyen a résztvevők közötti diverzitás hiánya és a kérdőíves módszer, amelyek miatt nem lehet szilárd ok-okozati összefüggést megállapítani. A tanulmány azonban kiemeli, hogy a krónikus betegségek reaktív kezelése helyett a megelőző intézkedésekre kell összpontosítani – az eredmények szerint ugyanis tehát a finomított szénhidrátok krónikus fogyasztása hatással lehet az egészséges egyének kognitív funkcióira is, vagyis fontos, hogy az egyének megalapozott étrendi döntéseket hozhassanak a hosszú távú kognitív egészségük megőrzése érdekében.

(Kép: Pixabay/Joenomias)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.