Akár az összes tárgyat kórokozómentessé tehetjük egy új adalékkal

2022 / 02 / 17 / Felkai Ádám
Akár az összes tárgyat kórokozómentessé tehetjük egy új adalékkal
Mi lenne, ha baktérium- és vírusmentessé tehetnénk bármely tárgyat méghozzá mérgező anyagok nélkül? Túl szépen hangzik? Pedig egy új adalékanyag épp ezt ígéri, és már a tömeggyártási teszteken is túljutott.

Kevés dolgot helyezett annyira előtérbe a világjárvány, mint a higiéné kérdését, és ezt talán az egyik pozitív hozadéknak is felfoghatjuk, hiszen nem csak a SARS-CoV-2 vírus létezik, de rengeteg egyéb kórokozó – vírusok és baktériumok –, melyek kellemetlen, adott esetben akár súlyos megbetegedést is okozhatnak. A járvány utáni világ azonban remélhetőleg „tisztább” lesz, mint az azt megelőző. A fertőtlenítések frontvonalát pedig azok a felületek jelentik, melyeket gyakran érintenek az emberek. Különböző antibakteriális filmrétegeket és antibakteriális bevonatokat már jelenleg is széles körben használnak felvonógombokhoz, ajtókilincsekhez és érintőképernyőkhöz. A gond ezekkel az, hogy az anyag hosszútávú antibakteriális tulajdonságát nehéz megőrizni, mivel ezeknek az anyagoknak átlátszóaknak kell lenniük, ráadásul épp a gyakori használat miatt könnyen sérülnek. További nehézség, hogy ezeket az anyagrétegeket egy külön folyamattal kell rögzíteni a szóban forgó felületekhez.

Egy új, dél-koreai kutatás azonban segítene ezeken a gondokon – a Koreai Anyagtudományi Intézet (KIMS) kutatócsoportjának ugyanis sikerült olyan anyagot kifejlesztenie, amely antibakteriális/vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik méghozzá anélkül, hogy megváltoztatná a különféle termékek fizikai tulajdonságait. A szóban forgó anyag egy adalék, amely fémionokat termel. Az adalékból elég 1-2 tömegszázalékot hozzáadni a különböző, ipari folyamatokban használt gyantákhoz, hogy azokat masszív mértékben tegyük kórokozómentessé. A masszív jelző pedig nem túlzás: az antibakteriális tulajdonságok 99,99%-ra nőnek, és a vírusellenes tulajdonságok több mint megtízszereződnek 2 óra alatt anélkül, hogy az adalék bármiféle optikai/mechanikai/termikus változást okozna. A kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy ez az adalék semmiféle mérget nem tartalmaz, valamint szerves antibakteriális szerek és különböző nanovegyületek sem találhatóak benne. Mivel pedig továbbra is adalékról beszélünk, ezért a szóban forgó terméken bármiféle kiegészítő folyamat nélkül elvégezhető az UV-kezelés vagy a hőkezelés is.

A kutatás vezetője elmondta azt is, hogy ez a technológia széles körben alkalmazható képernyővédő rétegek, használati textíliák, háztartási gépek, bútorfóliák, ablakfóliák, autók belső és külső anyagai, konyha/fürdőszoba/szaniterek antivirálissá és antibakteriálissá tételére. Sőt még orvosi kellékek esetén is alkalmazható. Az adalék már túl is jutott az első tömeggyártási teszteken, amit a kutatócsoport néhány nagyobb céggel közösen végzett.

(Kép: Flickr/citytransportinfo)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.