Akinek volt Commodore-ja, értékelni fogja az AbacusBasicet, a "világ legmegfizethetőbb számítógépét"

2022 / 06 / 21 / Pőcze Balázs
Akinek volt Commodore-ja, értékelni fogja az AbacusBasicet, a
A brit Pentaform bemutatta az AbacusBasic-et, a "világ legmegfizethetőbb számítógépét". Mindössze százhúsz fontba kerül, és az ígéretek szerint tényleg csak egy monitor kell hozzá.

A TechCrunchon olvasható hír kiemeli: ez nem az a PC, amivel kipróbálhatjuk a legújabb játékokat, vagy megvághatjuk a régóta készülő nagyjátékfilmünket, de arra tökéletes, hogy megírjuk rajta az emailjeinket vagy rákössük a régi tévénkre, hogy azon is lehessen YouTube-ot vagy Twitch-et nézni. A gyártó weboldala szerint az AbacusBasic lelke egy 64 bites, négymagos, 1.44 - 1.84 GHz-es Intel processzor, szintén Intel grafikus csippel, 2-8 GB RAM-mal. A fájlokat egy 16 - 128 GB-os, beágyazott multimédia kártya (eMMC) segítségével tárolja, illetve 512 GB-ig kezel microSD kártyákat. USB 2.0, USB-C, HDMI, VGA és Ethernet portok is vannak a gépen, de WiFi és Bluetooth is. Az AbacusBasic rendkívül sok mindenben hasonlít Raspberry Pi 400-hoz, ám az előbbi egér helyett egy beépített trackpaddel segíti a kurzor mozgatását, illetve a gépre alapból telepítik a Windows 10-et, amely sokaknak megnyugtatóbb lehet, mint a Raspberry saját Pi OS-e. A régebbi monitorokhoz, tévékhez könnyen kapcsolódó VGA port is csak ezen van. Árban a kisebb, játékosabb Raspberry Pi 400 körülbelül tízezer forinttal veri az AbacusBasic-et, ami nagyjából ötvenháromezer forintba kerül, ráadásul erre még valószínűleg vám és ÁFA is jöhet, ha Angliából szerezzük be.

Fenntartás és fenntarthatóság

A gyártó azt ígéri, hogy az AbacusBasic évente mindössze 31kWh áramot fogyaszt, ami egy háromwattos LED izzó fogyasztása. A rendkívül ellenálló ház újrahasznosított műanyagból készül, ráadásul a mérete miatt lényegesen kevesebből, mint egy hagyományos asztali számítógép. "Egy világban, amelyben 4,2 milliárd ember még mindig nem fér hozzá számítógéphez, nem az a megoldás, hogy több számítógépet gyártunk, hanem, hogy jobbakat, környezetbarátabbakat" - fogalmazott a TechCrunch-nak Joon Sang Lee, a Pentaform társalapítója. A kütyüt egyelőre csak előrendelni lehet, a gyártó weboldalán keresztül.

(Fotó: Pentaform)

Harmincéves az Apple forradalmi kütyüje és egyben legnagyobb bukása A Newton volt a mai okostelefonok előfutára, de hat év alatt annyit adtak el belőle, mint iPhone-ból fél nap alatt.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.