Akinek volt Commodore-ja, értékelni fogja az AbacusBasicet, a "világ legmegfizethetőbb számítógépét"

2022 / 06 / 21 / Pőcze Balázs
Akinek volt Commodore-ja, értékelni fogja az AbacusBasicet, a
A brit Pentaform bemutatta az AbacusBasic-et, a "világ legmegfizethetőbb számítógépét". Mindössze százhúsz fontba kerül, és az ígéretek szerint tényleg csak egy monitor kell hozzá.

A TechCrunchon olvasható hír kiemeli: ez nem az a PC, amivel kipróbálhatjuk a legújabb játékokat, vagy megvághatjuk a régóta készülő nagyjátékfilmünket, de arra tökéletes, hogy megírjuk rajta az emailjeinket vagy rákössük a régi tévénkre, hogy azon is lehessen YouTube-ot vagy Twitch-et nézni. A gyártó weboldala szerint az AbacusBasic lelke egy 64 bites, négymagos, 1.44 - 1.84 GHz-es Intel processzor, szintén Intel grafikus csippel, 2-8 GB RAM-mal. A fájlokat egy 16 - 128 GB-os, beágyazott multimédia kártya (eMMC) segítségével tárolja, illetve 512 GB-ig kezel microSD kártyákat. USB 2.0, USB-C, HDMI, VGA és Ethernet portok is vannak a gépen, de WiFi és Bluetooth is. Az AbacusBasic rendkívül sok mindenben hasonlít Raspberry Pi 400-hoz, ám az előbbi egér helyett egy beépített trackpaddel segíti a kurzor mozgatását, illetve a gépre alapból telepítik a Windows 10-et, amely sokaknak megnyugtatóbb lehet, mint a Raspberry saját Pi OS-e. A régebbi monitorokhoz, tévékhez könnyen kapcsolódó VGA port is csak ezen van. Árban a kisebb, játékosabb Raspberry Pi 400 körülbelül tízezer forinttal veri az AbacusBasic-et, ami nagyjából ötvenháromezer forintba kerül, ráadásul erre még valószínűleg vám és ÁFA is jöhet, ha Angliából szerezzük be.

Fenntartás és fenntarthatóság

A gyártó azt ígéri, hogy az AbacusBasic évente mindössze 31kWh áramot fogyaszt, ami egy háromwattos LED izzó fogyasztása. A rendkívül ellenálló ház újrahasznosított műanyagból készül, ráadásul a mérete miatt lényegesen kevesebből, mint egy hagyományos asztali számítógép. "Egy világban, amelyben 4,2 milliárd ember még mindig nem fér hozzá számítógéphez, nem az a megoldás, hogy több számítógépet gyártunk, hanem, hogy jobbakat, környezetbarátabbakat" - fogalmazott a TechCrunch-nak Joon Sang Lee, a Pentaform társalapítója. A kütyüt egyelőre csak előrendelni lehet, a gyártó weboldalán keresztül.

(Fotó: Pentaform)

Harmincéves az Apple forradalmi kütyüje és egyben legnagyobb bukása A Newton volt a mai okostelefonok előfutára, de hat év alatt annyit adtak el belőle, mint iPhone-ból fél nap alatt.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
A javaslatot benyújtó tisztviselő csak az után árulta el, hogy a jogszabályt a ChatGPT fogalmazta meg, hogy azt a városi tanács már elfogadta.
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A Google szerdán mutatta be a Gemini névre keresztelt nagy nyelvi modelljét, amit azonnal integráltak is a Bard chatbotba.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.