Akkora, mint egy bőrönd, és egyetlen gombnyomással teszi ihatóvá a tengervizet

2022 / 05 / 04 / Felkai Ádám
Akkora, mint egy bőrönd, és egyetlen gombnyomással teszi ihatóvá a tengervizet
Már most is több milliárd ember nem jut hozzá folyamatosan iható vízhez, és a helyzet az évtized közepére drasztikusan romolhat. Segíthet ezen egy olcsón használható, kevesebb mint 10 kilós találmány?

Az ivóvíz létszükséglet, de ehhez jelenleg a Földön 1,1 milliárd nem jut hozzá, és további 2,7 milliárd évente legalább egy hónapig kénytelen nélkülözni ezt a fontos forrást. A helyzet pedig csak romlani fog – a WWF szerint 2025-re az emberiség kétharmada lesz kénytelen szembenézni azzal, hogy nem áll folyamatosan rendelkezésre ivóvíz. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) által kifejlesztett eszköz azonban segíthetne mindezen.

Az MIT találmánya első pillantásra mindent tud, amit csak el tudunk képzelni egy „mágikus”, a tengervizet ihatóvá változtató kütyütől – számol be róla az MIT News. Az eszköz könnyen, egyetlen gombnyomással kezdi meg az átalakítási folyamatot, amihez elektromosságot használ – ennek segítségével távolítja el a vízből a sót, valamint a kórokozókat. Ennek köszönhető az is, hogy nincs szükség sem cserélhető szűrőkre, sem nagynyomású pumpákra – melyek mind megkerülhetetlen alkatrészei a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható sótalanító eszközöknek. Ráadásul a találmány nem is túl nagy – belefér egy bőröndbe, és 10 kg-nál kevesebbet nyom. Az energiaigényét pedig hordozható, 50 dollárba (18 ezer forintba) kerülő napcellákkal lehet megoldani, vagyis elektromos hálózatra sincs szükség az üzemeltetéshez. Mint azt fentebb már pedzegettük, a sótalanító használatához nincs szükség mélyebb szaktudásra sem, és könnyedén, távirányítással üzemeltethető egy okostelefonos alkalmazás segítségével.

A fejlesztést végző MIT szerint tehát az eszköz éppen ideális arra, hogy azokon a területeken, ahol súlyos vízhiány alakult ki, kínáljon egy alternatívát a probléma megoldására. A fejlesztés egyébként 10 évet ölelt fel, de úgy fest, hogy megérte – az eszköz prototípusa óránként 0,3 liter ivóvíz előállítására képes közvetlen a tengervízből, és a sótalanító egység által termelt víz meghaladja az Egészségügyi Világszervezet minőségi előírásait egy kétlépcsős eljárásnak köszönhetően, amely eltávolítja mind az oldott, mind pedig lebegő szilárd anyagokat.

Mindez nagyon jól hangzik, és már csak az ipari mértékű elállítás kidolgozása van hátra, amivel azonban akadhat némi nehézség. Az egyik szakértő, aki nem vett részt a fejlesztésben, úgy nyilatkozott, hogy a készüléket jelenleg drága alapanyagokból készítették el. A szakértő szerint érdekes lenne hasonló szerkezetet látni, de olyat, ami olcsó hozzávalókból is legyártható.

(Kép: MIT/M. Scott Brauer)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.