Alakváltó mikrobotok szállítják a gyógyszert a rákos sejtekhez 2021 / 11 / 19 / Bobák Zsófia

Kínai kutatók olyan miniatűr robotokat állítottak elő hidrogélből, amelyek a környezetük pH-értékére reagálva változtatnak a formájukon, így alkalmasak arra, hogy az általuk szállított gyógyszert célzottan, a kijelölt helyen engedjék ki magukból. A hal, rák, vagy éppen pillangó alakú robotokat rövid időre vas-oxid nanorészecskéket tartalmazó oldatba helyezték, ez lehetővé tette, hogy utána mágnessel irányítsák őket, mivel a mikrobotok önállóan nem tudnak mozogni. Az elképzelés szerint a rák ollóiban, vagy a hal belsejében elhelyezett gyógyszer a rákos sejtek közvetlen közelében szabadul csak ki, mivel az itt található savasabb, alacsonyabb pH-értékű környezet hatására a hidrogél deformálódik. A koncepció bizonyítására a kutatók egy petricsészében próbálták ki a nanorobotok képességeit, amelyek a kellő helyen, vagyis alacsonyabb pH-értékű környezetben valóban kiengedték a hatóanyagokat és elpusztították a velük szomszédos sejteket. A tanulmányról beszámoló Amerikai Kémiai Társaság elmondása szerint a kutatók a kísérlettel egyelőre csak a módszer működőképességét demonstrálták, ahhoz, hogy a miniatűr halak valódi emberi vérerekben is tudjanak úszkálni, a mikrobotokat még sokkal kisebbre kell majd formálni. (Fotó: Jiawen Li et al, Videó: American Chemical Society)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
A javaslatot benyújtó tisztviselő csak az után árulta el, hogy a jogszabályt a ChatGPT fogalmazta meg, hogy azt a városi tanács már elfogadta.
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A Google szerdán mutatta be a Gemini névre keresztelt nagy nyelvi modelljét, amit azonnal integráltak is a Bard chatbotba.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.