Alaposan felforgathatja a kiskereskedelmet az Apple bejelentése

2022 / 02 / 14 / Pőcze Balázs
Alaposan felforgathatja a kiskereskedelmet az Apple bejelentése
Az Apple bejelentette, hogy a kereskedőknek rövidesen külön terminálok helyett helyett csak egy iPhone-ra lesz szükségük ahhoz, hogy el tudjanak fogadni érintésmentes fizetőeszközöket, például bankkártyákat, vagy az Apple és a Google ilyen megoldásait.

"Minden vállalatnak, az egyszemélyes vállalkozóktól a nagy láncokig, egyszerűbb lesz, mint valaha, hogy lehetővé tegyék az érintésmentes fizetést" - fogalmazott Jennifer Bailey, a cég Apple Payért és Apple Walletért felelős alelnöke. A "Tap to Pay on iPhone" egy olyan része lesz az Apple telefonjain futó operációs rendszernek, az iOS-nek, amelyet bármely fizetési szolgáltató és alkalmazásfejlesztő felhasználhat, beépíthet a saját programjaiba. Korábban az Apple-t az EU is kérdőre vonta azért, mert nem engedi olyan szabadon használni a telefonjai rövid hatótávú kommunikációs képességeit (NFC), mint például az Android készülékek.

Ha a mostani fejlesztésük ugyanolyan népszerű lesz, mint az Apple Pay, akkor lassan szükségtelenné válik, hogy a kereskedőknek külön hardverekkel, erre a célra készült terminálokkal kelljen összekötniük a számítógépüket, telefonjukat; a leggyakrabban piacokon, büfékben látott, apró zsebszámológépekre emlékeztető kütyüktől így úgy tűnik, előbb-utóbb elbúcsúzhatunk. Igaz, Androidon már korábban is léteztek hasonló alkalmazások, de lehetséges, hogy a valódi változáshoz az kellett, hogy mindkét nagy platform képes legyen erre. Különösen igaz ez az Egyesült Államokban, ugyanis ott az embereknek a fele használ iPhone-t; az érintésmentes fizetések elfogadására is először csak ott lesz lehetőség. Arról nem szól a cég közleménye, hogy más országokban is bevezetik-e a Tap to Pay-t, és ha igen, mikor. Azt viszont már most tudni, hogy legalább egy iPhone XS-re lesz szükség mindehhez; hiába volt NFC chip már a hatodik generációs iPhone-ban is, csak ettől a modelltől felfele lesz elérhető a technológia.

Az Apple hangsúlyozza, hogy minden egyes tranzakciót titkosít a készülék, így, ahogyan az Apple Pay esetében, úgy itt sem fogják tudni, hogy ki a vásárló, ahogyan azt sem, hogy mi a megvásárolt termék. Arra nem térnek ki, hogy a Koreától Hollandián át Amerikáig egyre több helyen támadott jutalékukat vajon ki kell-e fizetnie a fejlesztőknek vagy a kereskedőknek. Valószínűleg nem, ugyanis az iPhone-okon futó programokban megvásárolt termékek után csak akkor kérik el a harminc százalékukat, ha digitális, és nem fizikai termékekről van szó, vagyis a kedvenc játékunk plusz pályái után igen, de a taxink vagy az Airbnb foglalásunk után nem.

(Fotó: Apple)

Így működik a privát átjátszó, az iPhone beépített forgalomtitkosító megoldása Annyit ugyan nem tud, mint egy VPN, de érdemes lehet bekapcsolni.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.