Így működik a privát átjátszó, az iPhone beépített forgalomtitkosító megoldása

2022 / 01 / 17 / Pőcze Balázs
Így működik a privát átjátszó, az iPhone beépített forgalomtitkosító megoldása
Az Apple újabb funkcióval igyekszik kifejezni, hogy a szívén viseli a magánszférájukat féltőket. Privát átjátszó nevű megoldásuk annyit ugyan nem tud, mint egy virtuális magánhálózat (VPN), de érdemes lehet kipróbálni.

A biztonságos böngészés egyik alapelve, hogy csak olyan adatainkhoz engedjünk hozzáférni másokat, amelyekre feltétlenül szükségük van. Az IP címünk az egyik ilyen információ - ennek segítségével lehet a legkönnyebben megállapítani, hogy nagyjából, esetenként pontosan honnan csatlakozunk az internethez. Ez praktikus, ha az időjárást vagy a helyi menetrendet akarjuk elérni, de más esetekben jobb, ha megtartjuk magunknak, hogy hol lakunk vagy dolgozunk.

Így működik a privát átjátszó

Az iOS 15-ben debütált megoldás lényege, hogy beékeli magát közénk és a weboldal közé, amelyet meglátogatunk, persze anélkül, hogy ebből bármit észrevennénk. A Wiredön olvasható összefoglaló szerint ezt két köztes ugrással teszi meg: először az Apple szerveréhez irányít minket, majd onnan a cég egyik partneréhez, végül a kívánt weboldalhoz. Az Apple gépei csak azt látják, hogy honnan csatlakoztunk, de azt nem árulja el a szolgáltatás, hogy milyen weboldal irányába tartunk. Ezzel szemben a partner gép kizárólag azt tudja, hogy hova akarunk eljutni, de azt nem, hogy hol csatlakoztunk eredetileg az internethez. A szolgáltatás, ahova végül megérkezünk, mindezt képtelen visszafejteni. Ráadásul ha olyan weboldalra tévednénk, amely nem titkosítja alapból a felé irányuló forgalmat (vagyis a címe https:// helyett csak http://-rel kezdődik), akkor a privát átjátszó ezt megteszi helyette. Mindennek ellenére az Apple azt állítja, hogy nem fogunk lassulást érezni a használata közben.

Ha bekapcsolnánk ezt a funkciót, akkor azt a Beállítások - Saját fiók - iCloud - Privát átjátszó útvonalon tehetjük meg az iPhone-unkon vagy a Mac számítógépünkön. Ha szeretnénk, egy-egy konkrét mobil- vagy wifi-hálózatot is kijelölhetünk, hogy csak azokhoz kapcsolódva induljon el a privát átjátszó. Illetve azt is mi határozzuk meg, hogy a weboldalak nagyjából képbe kerülhessenek-e azzal, hogy melyik városból böngészünk.

A megoldás egyelőre béta üzemmódban van, és csak azok érik el, akik legalább havi háromszáz forintot fizetnek az Apple-nek a plusz iCloud tárhelyért. Fontos, hogy a privát átjátszó csak a Safari böngésző, illetve a nem titkosítottan kommunikáló appok használata közben kapcsol be. Emellett nem lehet benne meghatározni, hogy mit mondjon a weboldalaknak, melyik országból érkeztünk, így például a streaming szolgáltatások külföldről elérhető tartalmaihoz sem férünk így hozzá. Az Apple-nél aláhúzzák, hogy ők maguk nem készítenek arról naplót, hogy merre barangolunk az interneten, de ehhez hinni kell nekik; a biztonságos internetezés alapja pedig az, hogy körültekintően mérlegeljük, hogy kiben bízunk, és mit bízunk rá.

Már kikapcsolt állapotban is megtalálhatjuk az elveszett vagy ellopott iPhone-unkat Az iOS 15-re való frissítés után már az sem jelenthet akadályt a telefonunk megtalálásában, ha időközben lemerült az akkumulátora, és a tolvajoknak sem lesz elég, ha egyszerűen kikapcsolják a mobilt.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.