Így működik a privát átjátszó, az iPhone beépített forgalomtitkosító megoldása

2022 / 01 / 17 / Pőcze Balázs
Így működik a privát átjátszó, az iPhone beépített forgalomtitkosító megoldása
Az Apple újabb funkcióval igyekszik kifejezni, hogy a szívén viseli a magánszférájukat féltőket. Privát átjátszó nevű megoldásuk annyit ugyan nem tud, mint egy virtuális magánhálózat (VPN), de érdemes lehet kipróbálni.

A biztonságos böngészés egyik alapelve, hogy csak olyan adatainkhoz engedjünk hozzáférni másokat, amelyekre feltétlenül szükségük van. Az IP címünk az egyik ilyen információ - ennek segítségével lehet a legkönnyebben megállapítani, hogy nagyjából, esetenként pontosan honnan csatlakozunk az internethez. Ez praktikus, ha az időjárást vagy a helyi menetrendet akarjuk elérni, de más esetekben jobb, ha megtartjuk magunknak, hogy hol lakunk vagy dolgozunk.

Így működik a privát átjátszó

Az iOS 15-ben debütált megoldás lényege, hogy beékeli magát közénk és a weboldal közé, amelyet meglátogatunk, persze anélkül, hogy ebből bármit észrevennénk. A Wiredön olvasható összefoglaló szerint ezt két köztes ugrással teszi meg: először az Apple szerveréhez irányít minket, majd onnan a cég egyik partneréhez, végül a kívánt weboldalhoz. Az Apple gépei csak azt látják, hogy honnan csatlakoztunk, de azt nem árulja el a szolgáltatás, hogy milyen weboldal irányába tartunk. Ezzel szemben a partner gép kizárólag azt tudja, hogy hova akarunk eljutni, de azt nem, hogy hol csatlakoztunk eredetileg az internethez. A szolgáltatás, ahova végül megérkezünk, mindezt képtelen visszafejteni. Ráadásul ha olyan weboldalra tévednénk, amely nem titkosítja alapból a felé irányuló forgalmat (vagyis a címe https:// helyett csak http://-rel kezdődik), akkor a privát átjátszó ezt megteszi helyette. Mindennek ellenére az Apple azt állítja, hogy nem fogunk lassulást érezni a használata közben.

Ha bekapcsolnánk ezt a funkciót, akkor azt a Beállítások - Saját fiók - iCloud - Privát átjátszó útvonalon tehetjük meg az iPhone-unkon vagy a Mac számítógépünkön. Ha szeretnénk, egy-egy konkrét mobil- vagy wifi-hálózatot is kijelölhetünk, hogy csak azokhoz kapcsolódva induljon el a privát átjátszó. Illetve azt is mi határozzuk meg, hogy a weboldalak nagyjából képbe kerülhessenek-e azzal, hogy melyik városból böngészünk.

A megoldás egyelőre béta üzemmódban van, és csak azok érik el, akik legalább havi háromszáz forintot fizetnek az Apple-nek a plusz iCloud tárhelyért. Fontos, hogy a privát átjátszó csak a Safari böngésző, illetve a nem titkosítottan kommunikáló appok használata közben kapcsol be. Emellett nem lehet benne meghatározni, hogy mit mondjon a weboldalaknak, melyik országból érkeztünk, így például a streaming szolgáltatások külföldről elérhető tartalmaihoz sem férünk így hozzá. Az Apple-nél aláhúzzák, hogy ők maguk nem készítenek arról naplót, hogy merre barangolunk az interneten, de ehhez hinni kell nekik; a biztonságos internetezés alapja pedig az, hogy körültekintően mérlegeljük, hogy kiben bízunk, és mit bízunk rá.

Már kikapcsolt állapotban is megtalálhatjuk az elveszett vagy ellopott iPhone-unkat Az iOS 15-re való frissítés után már az sem jelenthet akadályt a telefonunk megtalálásában, ha időközben lemerült az akkumulátora, és a tolvajoknak sem lesz elég, ha egyszerűen kikapcsolják a mobilt.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.