Állítólag havi 800 dollárnyi kriptovalutát bányászott Teslájával egy merész tulajdonos

2022 / 01 / 12 / Palotai Nándor
Állítólag havi 800 dollárnyi kriptovalutát bányászott Teslájával egy merész tulajdonos
Már többen is sikeresen használták kriptopénzek bányászására a Tesla elektromos autóit. Hogy ez mennyire jövedelmező, arról már megoszlanak a vélemények.

Többen is sikeresen meghekkelték a Teslájukat, hogy azzal valamilyen formában kriptopénzeket bányásszanak – adta hírül a CNBC. A Teslával való bányászat egyébként nem új jelenség: többen próbálkoztak már hasonlóval, sőt, a Vice már 2017-ben egy külön riportban foglalkozott az ötlettel, azonban sem ők, sem pedig mások nem tartották ezt kifejezetten kifizetődőnek. Nem úgy a CNBC riportjának fő interjúalanya: Siraj Raval állítása szerint ugyanis havi 4-800 amerikai dollárnak megfelelő Ethereumot tud kibányászni 2018-as gyártmányú Tesla Model 3 autójával.

A Raval a Tesla 12 voltos csatlakozójára kötött egy Apple Mac mini M1 számítógépet, és ezen futtatta a bányászathoz szükséges szoftvert, miközben öt videókártyát kötött az autó akkumulátorára. Ahhoz, hogy ez működjön, állítása szerint fel kellett törnie a Tesla fedélzeti számítógépét is. A módszer egy további lényeges eleme az elektromos autók töltésére használt áram relatíve alacsony ára. Raval autója 320 mérföldet tesz meg egy töltéssel, és körülbelül 10-15 dollárba kerül teljesen feltölteni. Mivel Raval csak napi 1-2 órát vezet, a töltésre elköltött összeg havi 30 és 60 dollár között mozog. Raval saját becslése szerint nagyjából napi 20 órát bányászik a Teslájával, és állítási szerint amikor 2021-ben a csúcson volt az Ethereum árfolyama, akkor akár napi 800 dollárt is megkeresett az autójával.

Raval állítását azonban többen is vitatják: az önjelölt Tesla-hacker és kriptobányász Thomas Sohmers szerint ilyen magas profit nem lehetséges, szerinte a Teslával maximum néhány dollárnyi kriptovalutát lehetne összeszedni.

Hasonló véleményen van a CNBC interjújában szintén megszólaltatott, elektromos autókkal foglalkozó youtuber Chris Alessi is, pedig ő a Tesláját még 2017 januárja előtt vette, azaz élethosszig ingyen töltheti azt. Alessi a Teslája akkumulátorához egy kifejezetten bányászathoz kifejlesztett Bitmain Antminer S9 gépet kötött, a bányászprogramot pedig az autó fedélzeti számítógépén, böngészőből futtatta. Ezzel a megoldással Alessi hatvan óra alatt termelt nagyjából 10 dollárnyi bitcoint, ez azonban mégsem győzte meg a férfit arról, hogy ezt érdemes lenne csinálni: szerinte az autó maga sokkal drágább annál, mint hogy ilyen apró összegekért ki kelljen tenni a kriptobányászat viszontagságainak.

Ugyan arról még vannak viták, hogy mennyire éri meg egy Teslával bányászni, Siraj Raval kétségtelenül bizakodó: hosszútávú tervei között szerepel, hogy Teslája a későbbiekben önvezető taxiként, illetve parkolás közben bányászgépként működve termeljen jövedelmet.

(Fotó: Siraj Raval)

A retró találkozása a modernnel: Commodore 64-en bányásszák a Bitcoint Ha a meggazdagodás a cél, talán érdemes más megoldás után nézni, de a koncepció működik.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.