Állítólag havi 800 dollárnyi kriptovalutát bányászott Teslájával egy merész tulajdonos

2022 / 01 / 12 / Palotai Nándor
Állítólag havi 800 dollárnyi kriptovalutát bányászott Teslájával egy merész tulajdonos
Már többen is sikeresen használták kriptopénzek bányászására a Tesla elektromos autóit. Hogy ez mennyire jövedelmező, arról már megoszlanak a vélemények.

Többen is sikeresen meghekkelték a Teslájukat, hogy azzal valamilyen formában kriptopénzeket bányásszanak – adta hírül a CNBC. A Teslával való bányászat egyébként nem új jelenség: többen próbálkoztak már hasonlóval, sőt, a Vice már 2017-ben egy külön riportban foglalkozott az ötlettel, azonban sem ők, sem pedig mások nem tartották ezt kifejezetten kifizetődőnek. Nem úgy a CNBC riportjának fő interjúalanya: Siraj Raval állítása szerint ugyanis havi 4-800 amerikai dollárnak megfelelő Ethereumot tud kibányászni 2018-as gyártmányú Tesla Model 3 autójával.

A Raval a Tesla 12 voltos csatlakozójára kötött egy Apple Mac mini M1 számítógépet, és ezen futtatta a bányászathoz szükséges szoftvert, miközben öt videókártyát kötött az autó akkumulátorára. Ahhoz, hogy ez működjön, állítása szerint fel kellett törnie a Tesla fedélzeti számítógépét is. A módszer egy további lényeges eleme az elektromos autók töltésére használt áram relatíve alacsony ára. Raval autója 320 mérföldet tesz meg egy töltéssel, és körülbelül 10-15 dollárba kerül teljesen feltölteni. Mivel Raval csak napi 1-2 órát vezet, a töltésre elköltött összeg havi 30 és 60 dollár között mozog. Raval saját becslése szerint nagyjából napi 20 órát bányászik a Teslájával, és állítási szerint amikor 2021-ben a csúcson volt az Ethereum árfolyama, akkor akár napi 800 dollárt is megkeresett az autójával.

Raval állítását azonban többen is vitatják: az önjelölt Tesla-hacker és kriptobányász Thomas Sohmers szerint ilyen magas profit nem lehetséges, szerinte a Teslával maximum néhány dollárnyi kriptovalutát lehetne összeszedni.

Hasonló véleményen van a CNBC interjújában szintén megszólaltatott, elektromos autókkal foglalkozó youtuber Chris Alessi is, pedig ő a Tesláját még 2017 januárja előtt vette, azaz élethosszig ingyen töltheti azt. Alessi a Teslája akkumulátorához egy kifejezetten bányászathoz kifejlesztett Bitmain Antminer S9 gépet kötött, a bányászprogramot pedig az autó fedélzeti számítógépén, böngészőből futtatta. Ezzel a megoldással Alessi hatvan óra alatt termelt nagyjából 10 dollárnyi bitcoint, ez azonban mégsem győzte meg a férfit arról, hogy ezt érdemes lenne csinálni: szerinte az autó maga sokkal drágább annál, mint hogy ilyen apró összegekért ki kelljen tenni a kriptobányászat viszontagságainak.

Ugyan arról még vannak viták, hogy mennyire éri meg egy Teslával bányászni, Siraj Raval kétségtelenül bizakodó: hosszútávú tervei között szerepel, hogy Teslája a későbbiekben önvezető taxiként, illetve parkolás közben bányászgépként működve termeljen jövedelmet.

(Fotó: Siraj Raval)

A retró találkozása a modernnel: Commodore 64-en bányásszák a Bitcoint Ha a meggazdagodás a cél, talán érdemes más megoldás után nézni, de a koncepció működik.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.