A retró találkozása a modernnel: Commodore 64-en bányásszák a Bitcoint

2021 / 04 / 28 / Bobák Zsófia
A retró találkozása a modernnel: Commodore 64-en bányásszák a Bitcoint
Ha a meggazdagodás a cél, talán érdemes más megoldás után nézni, de a koncepció működik.

A Bitcoin bányászat jövedelmező üzlet lehet, ha valaki rendesen bevásárol megfelelő hardverekből és nem ijesztik meg a hatalmas energiaköltségek, amit a folyamatos futó számítási folyamatok generálnak, valamint ha szerencséje van és tényleg sikerül befejezni egy teljes blokkot, mivel ekkor jön létre az új Bitcoin. Ha viszont inkább a már meglévő készülékeinkkel kezdenénk bele a bányászatba, számítanunk kell arra, hogy a folyamat egy kicsit sok időt fog igénybe venni, bár elméletileg lehetséges bármilyen okoseszközön végrehajtani a feladatot.

Az ötlet, hogy az okoshűtőket is be lehetne vonni a kriptopénz generálásába, már vagy egy évtizeddel ezelőtt megszületett, 2018-ban pedig körbejárta a világot a hír, hogy a kiberbűnözők nemcsak a számítógépek, hanem akár a hűtők rendszereinek feltörésével próbálnak plusz számítási kapacitásokhoz jutni. Az áldozat ezt gyakran csak az ok nélkül megnövekedett villanyszámla kézhezvételekor veszi észre.

"Láttunk olyan cégeket, amelyeknek a havi villanyszámlája több százezer dollárral növekedett"

- mondta Maya Horowitz, a Checkpoint kiberbiztonsági cég menedzsere a CBSNewsnak a téma kapcsán.

Amíg azonban a profi bányászok számára az ilyen hackek csak plusz és valószínűleg elhanyagolható erőforrást jelentenek, addig egy lelkes amatőr, akinek nem számítanak olyan sokat az anyagi javak, akár belekezdhet a régi Commodore számítógépén is a munkába. Az 8Bit Show and Tell nevű youtuber programozó persze csak viccből próbálta ki a retro készüléken zajló bányászatot, de bizonyította: a koncepció működik, csak éppen nem túl nyereséges. Az 1982-es gép a maga 1 MHz-es processzorával átlagban 0,3 hash/másodperc hashrátával működik, bár összekötve egy modernebb eszközzel ez valamivel feljebb tornászható. A youtuber a C64 Bitcoin Miner programot használta, amit direkt erre a célra fejlesztettek és GitHubon nyíltforrású formában elérhető.

A Gizmodo számításai szerint 21W-os fogyasztással számolva nagyjából 4 dollár vesztesége keletkezne ebből annak a bányásznak, aki ezt a rendhagyó módszert választaná, arra viszont nem nagyon számíthatna, hogy a befektetése megtérüljön. A 0,3-as hashráta azt jelenti, hogy majdnem egymilliárd év kellene ahhoz, hogy 10 dollár nyereséghez jusson így valaki, ami jó hosszú idő, lehet, hogy még egy Commodore 64 sem lenne képes addig kihúzni.

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Az összes megtakarítását elveszítette, mert rossz alkalmazást töltött le a telefonjára Phillipe Christodoulou csak egy kriptotárcához tartozó alkalmazást töltött le az App Store-ból, de néhány pillanat alatt az összes bitcoinja felszívódott. A férfi 180 millió forintnak megfelelő összeget vesztett el, és nem ő volt mostanában az egyetlen, aki így járt.
A KFC konzolja nem csak videójátékra alkalmas, de a sült csirkét is melegen tartja A masinát frappánsan KFConsole-nak nevezik, de ez egy nagy teljesítményű, VR-játékokra is alkalmas pécé. Amely mellesleg a csirkenasit is melegen tartja.
A Nokia klasszikus Kígyója végre megérkezett az iPhone-ra Időutazás hétszáz forintért.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.