Alumíniumból készül a NASA legújabb hajtóműfúvókája 2023 / 10 / 24 / Bobák Zsófia

A NASA olyan hajtóműfúvókával kísérletezik, amely egy speciális alumíniumötvözetből készül, így az újfajta anyaghasználattal a korábbinál könnyebb, de mégis ellenálló alkatrészt tudnak megépíteni. A RAMFIRE (Reactive Additive Manufacturing for the Fourth Industrial Revolution) projekt keretében kifejlesztett ötvözet a könnyű struktúrája mellett még két nagy előnnyel rendelkezik: jól tolerálja az extrém hőséget és lehetséges 3D-nyomtatással formázni, amivel leegyszerűsíthető a gyártási folyamat. A A6061-RAM2 jelű alumíniumvariáció az Elementum 3D terméke és a gyártó szerint sokféle célra lehet jól alkalmazni az ellenállóképessége, ereje és hővezetőképessége miatt. "Hagyományos gyártási módszerekkel a fúvóka ezer, önállóan kapcsolódó részt igényel. A RAMFIRE fúvóka egyetlen darabból épül fel, sokkal kevesebb kapcsolódási ponttal és jelentősen csökkentett gyártási idővel." - írja a NASA a fúvókával kapcsolatban. Az alkatrész két prototípusát már tesztelték is a nyár folyamán. A későbbiekben a mélyűri utazások során a minél könnyebb szerkezetű rakéták nagy előnyt jelenthetnek az űrügynökségek számára, mivel a kisebb súly kevesebb üzemanyaghasználatot vagy nagyobb szállítási kapacitást tesz lehetővé. A marsi missziók kritikus fontosságúak a NASA számára és a 3D-nyomtatás, valamint az újfajta anyaghasználat nagy szerepet kaphat a küldetés sikerében. (Fotó: NASA)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Az Alibaba ígéretei szerint a formabontó megoldással akár egy autót is ki tudnak szállítani egy napon belül a világ bármely pontjára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.