Amatőr kutatóknak köszönhetjük a valaha azonosított legkülönlegesebb északi fényt
Amatőr kutatóknak köszönhetjük a valaha azonosított legkülönlegesebb északi fényt
2020 / 02 / 04 / Perei Dóra
Hullámzó, zöldes fények a felső atmoszférában, melyek egészen úgy festenek, akár a sivatagi dűnék. Nos, talán pont ez állt elnevezésük hátterében, a szakértők ugyanis így hivatkoznak a közelmúltban feltárt északi fényre.

Az égi mozzanat hátterében egy egyelőre ismeretlen fizikai folyamat húzódik, ettől függetlenül így is elég beszédtémát szolgáltat: Minna Palmroth, a Helsinki Egyetem munkatársa és csapata lelt rá elsőként a dűnékre, de felfedezésük nem járt volna sikerrel pár lelkes amatőr megfigyelő nélkül. Palmroth 2018 óta dolgozik egy északi fényekről szóló kézikönyvön, melynek ötletét egy Facebook-csoport adta, ahol sarkifény-rajongók írnak saját észleléseikről.

Itt hívták fel a kutató figyelmét a tényre, miszerint egy típust, azaz a dűnéket nem kategorizálták. Palmroth végül a tagok képeit és adatait kölcsönkérve beazonosította az új jelenséget, ami teljesen különbözik a korábban leírt északi fényektől. Az pedig már csak hab a tortán, mennyire ritkaság számba megy, hogy a kutatók új sarki fényeket fedezzenek fel.

Sarki fény akkor alakul ki, amikor a Napból érkező töltött részecskék interakcióba lépnek az ionoszféra gázaival. A nitrogén ettől kék és lilás, az oxigén pedig zöld és vörös színeket generál. A dűnékről készült felvételek alapján azok mintegy száz kilométeres magasságban keletkeznek, míg a fodrozódások közti távolság negyvenöt kilométer. A fényt a kifejezetten nehezen tanulmányozható mezoszférában és az alatta lévő mezopauzában fotózták. A kutatók szerint a fenomén az oxigén sűrűségének növekedésének következménye.

(Fotó: ibtimes)

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.