Amatőr kutatóknak köszönhetjük a valaha azonosított legkülönlegesebb északi fényt

2020 / 02 / 04 / Perei Dóra
Amatőr kutatóknak köszönhetjük a valaha azonosított legkülönlegesebb északi fényt
Hullámzó, zöldes fények a felső atmoszférában, melyek egészen úgy festenek, akár a sivatagi dűnék. Nos, talán pont ez állt elnevezésük hátterében, a szakértők ugyanis így hivatkoznak a közelmúltban feltárt északi fényre.

Az égi mozzanat hátterében egy egyelőre ismeretlen fizikai folyamat húzódik, ettől függetlenül így is elég beszédtémát szolgáltat: Minna Palmroth, a Helsinki Egyetem munkatársa és csapata lelt rá elsőként a dűnékre, de felfedezésük nem járt volna sikerrel pár lelkes amatőr megfigyelő nélkül. Palmroth 2018 óta dolgozik egy északi fényekről szóló kézikönyvön, melynek ötletét egy Facebook-csoport adta, ahol sarkifény-rajongók írnak saját észleléseikről.

Itt hívták fel a kutató figyelmét a tényre, miszerint egy típust, azaz a dűnéket nem kategorizálták. Palmroth végül a tagok képeit és adatait kölcsönkérve beazonosította az új jelenséget, ami teljesen különbözik a korábban leírt északi fényektől. Az pedig már csak hab a tortán, mennyire ritkaság számba megy, hogy a kutatók új sarki fényeket fedezzenek fel.

Sarki fény akkor alakul ki, amikor a Napból érkező töltött részecskék interakcióba lépnek az ionoszféra gázaival. A nitrogén ettől kék és lilás, az oxigén pedig zöld és vörös színeket generál. A dűnékről készült felvételek alapján azok mintegy száz kilométeres magasságban keletkeznek, míg a fodrozódások közti távolság negyvenöt kilométer. A fényt a kifejezetten nehezen tanulmányozható mezoszférában és az alatta lévő mezopauzában fotózták. A kutatók szerint a fenomén az oxigén sűrűségének növekedésének következménye.

(Fotó: ibtimes)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.