Amit a Bermuda-háromszög elvesz, sosem adja vissza - Vagy mégis?

2020 / 02 / 07 / Perei Dóra
Amit a Bermuda-háromszög elvesz, sosem adja vissza - Vagy mégis?
Aki látta a Steven Spielberg-féle Harmadik típusú találkozásokat, talán emlékszik a jelenetre, amikor a Bermuda-háromszögben eltűnt SS Cotopaxi hajó feltűnik a Góbi-sivatagban. Most úgy tűnik közel száz év után a valóságban is azonosították a roncsot.

1925. november vége: az SS Cotopaxi teherszállító hajó, harminckét utassal a fedélzetén Charlestonból Havanna felé tart, amikor egyszeriben nyoma veszett. Mindennek lassan száz éve, ám mivel a tengerjáró útja a Bermuda-háromszögön át vezetett, eltűnéséről számos legenda született az évek során. Az eset többek között Steven Sielberg-et is meghilette, az SS Cotopaxi ugyanis még a Harmadik típusú találkozásokban is feltűnik.

Michael Barnette, a National Oceanic and Atmospheric Administration biológusa körülbelül tizenöt éve észlelte először a roncsot, ám akkor még nem volt biztos benne, hogy a Cotopaxi az. Barnette egyébként régóta kutat eltűnt járművek után, nevéhez számos más hajó- és repülőgéproncs feltárása fűződik.

"A szívem mélyén éreztem, hogy ráleltem a Cotopaxira, kollégámmal eleinte mégis az ellenkezőjét próbáltuk bebizonyítani. Ám miután leereszkedtünk, egyértelművé vált, hogy ez bizony az SS Cotopaxi." - Barnette a CNN-nek adott interjút felfedezésükről.

Barnette egy történész segítségével rengeteg információhoz jutott az egykori hajóról: biztosítási dokumentumokra, hatósági feljegyzésekre, miegymásra.

"Munkák gyümölcse elégedettséggel töltött el" - mondja Chuck Meide, a Lighthouse Maritime Archaeological Maritime Program igazgatója. Barnette nagyon sok levéltári kutatást végzett, melynek során megszerezte a Cotopaxi terveit, sőt, bírósági nyilvántartásokat az elhunyt legénység rokonaikról, akik beperelték a társaságot."

Hozzátette: A korabeli feljegyzéseket vizsgálva kiderült, hogy süllyedése előtt a hajó St. Augustine-tól nem messze még leadott egy vészjelzést.

Csak mese a Bermuda-háromszögről szóló történet?

A kutató szerint nincs semmi misztikum a Cotopaxi elsüllyedésében, ellenben jóval több szerencsétlen körülmény, és főleg emberi nemtörődömség. A legénység ugyanis lényegében a kihajózásuk óta az égiekhez fohászkodott a kedvező időjárás reményében, merthogy a jármű rakománynyílása számos helyen megsérült, vagy hiányzott, így eső esetén hosszútávon lehetetlenség volt megakadályozni a víz beszivárgását.

"És pontosan ez történt. Kihajóztak, trópusi viharba kerültek, a rossz állapotok pedig hamarosan katasztrofálisra fordultak" - vélekedik a biológus.

 

(Fotó:Reddit)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.