Amszterdam csatornáit ellepték a robothajók 2021 / 10 / 29 / Bobák Áron

A Massachusetts-i Műszaki Egyetem Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma hat évvel ezelőtt kezdett hozzá a Roboat fejlesztéséhez, amellyel csütörtöktől már bárki utazhat a holland főváros csatornáin. A teljesen elektromos hajtású hajókkal egyszerre öten utazhatnak, emellett akár 1500 kilogramm rakományt is tud szállítani, így a teherszállításban, szemétszállításban is nagy hasznát vehetik majd. Az erről kiadott sajtóközlemény szerint a hajó hasonló technológiával van felszerelve, mint az önvezető autók, többek között Lidar és kamerák segítségével térképezi fel a környezetét, az optimális útvonalat pedig GPS segítségével választja ki. A robothajók közlekedését a partról egy operátor is felügyeli, aki az irányítóközpontból egyszerre akár ötven csónakot is szemmel tud tartani. A Roboatokat úgy tervezték, hogy képesek legyenek egymással és dokkolóállomásokkal is összekapcsolódni, így akár ideiglenes hidat vagy vízen úszó színpadot is tudnak képezni. Ebben fontos szerepe van annak is, hogy a hajótest univerzális kialakítást kapott, így a fedélzetet szabadon lehet rajta cserélni az aktuális célnak megfelelően. (Borítókép: MIT)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.