Erdélyből indult világsiker az Indiegogón

2020 / 09 / 23 / Pőcze Balázs
Erdélyből indult világsiker az Indiegogón
Két hete rajtolt el és már óriási a sikere a közösségi finanszírozási platformon indult gyűjtésnek, melynek célja, hogy minél több Android Autóval rendelkező kocsiban legyen elérhető a szolgáltatás vezeték nélküli változata. Az ötletgazdával beszélgettünk arról, hogy hogyan lehet ennyi idő alatt több mint félmillió dollárt összekalapozni.

Az Android Police az elsők közt írta meg jó két hete, hogy ha minden jól megy, már nem sokáig kell kábelekkel vesződniük az Android Autóval utazóknak. A Google operációs rendszerének autós megoldásával sokkal kényelmesebben és biztonságosabban navigálhatunk, kommunikálhatunk és vezérelhetjük a zenét, mintha közvetlenül a mobilunkat próbálnánk nyomkodni és nézni. A legtöbb modern autó multimédia rendszere alapból hajlandó együttműködni így a mobiltelefonokkal, illetve az utólag beszerelt hifik egy része is képes erre, de ehhez gyakran szükség van arra, hogy egy kábellel összekössük a kocsit és a mobilunkat. Az AAWireless nevű projekt erre kínál, illetve fog kínálni megoldást: egyelőre egy működő prototípusnál tartanak a projektgazdák, de ahhoz, hogy legyen tőkéjük a gyártás beindításához, a leendő vevőikhez fordultak.

Borconi Szedressy Emil Kolozsváron született, öt évet töltött Magyarországon, nyolcat Angliában, most Kézdivásárhelyen lakik. "A számítógép csak hobbi volt" - idehaza HR-en dolgozott, Angliában is adminisztrációval és bérszámfejtéssel foglalkozott. Álláskeresés mellett kezdett el weboldalakat készíteni, aztán ez lett a főállása. Sokat utazott, ezért

jobb híján egy tabletet erősített az autója műszerfalára.

De így nem lehetett telefonálni és bonyolult volt SMS-ezni; ezzel el is kezdődött a kapcsolata az Android Autóval. Egy kanadai fejlesztő, Mike Reid kísérletezett azzal, hogy az Android Auto fejegység kódját átvigye mobilokra, Emil is érdeklődött a téma iránt, ám Reid 2016-ban elhunyt. Emil vette át a szakmai örökségét, ő fejlesztette tovább az alkalmazást - ez lett a ma is elérhető Headunit Reloaded app. Ezt követte egy, az autó diagnosztikai adatait Androidon megjelenítő app, végül két éve egy nyaralás előtt ugrott be Emilnek, hogy csináljon egy “drótmentes” Android Auto megoldást.

“Az első változat fél nap alatt volt összedobva”,

az Erdélybe visszaköltözés és a munka miatt egy ideig mégis jegelnie kellett a projektet.

Társával, a holland Chiel Prins-szel végül idén szeptemberre érezték úgy, hogy az AAWireless megérett arra, hogy feltegyék Indiegogóra. “100%-ban biztos voltam benne, hogy van rá igény. Tudtuk, hogy jó lesz, de nem tudtam, hogy ennyire” - mondja Emil a projekt várt és nem várt sikeréről, hiszen végül az általuk kitűzött célösszeget három nap alatt elérték. Tudták, hogy az Android Auto körüli közösségben örülni fognak az AAWireless-nek, egyedül abban nem voltak biztosak, hogy a média végül felkapja-e az ötletüket. Felkapta. Az ötletgazda szerint talán a projektről készített videóra sem lett volna szükség, szerinte

egy termék sikeréhez elég lehet az, hogy valódi igény van rá,

és egy közösség ismeri és elismeri a kezdeményezés arcát. De ez persze csak az út eleje. Az, hogy a célt túlteljesítették, eleinte nyomasztotta őket. Tudták, hogy ekkora mennyiségnél ha nem stimmel a matek, ha hibás a gyártás (és esetleg nem működik az eszközön a frissítés), az hatalmas felelősséget hárít rájuk. Most már nyugodtak, ahogy Emil mondja, 0-24 ezzel fognak foglalkozni, holland társa fel is mondott a munkahelyén, és ígérik, ha lenne is bármilyen hiba, ballépés, ki fogják tudni javítani. Decemberben kimennek az első készülékek, “január-február gyilkos lesz”, utána elkészül a második kör, és március-áprilisra arra számítanak, hogy minden gyerekbetegségét kinövi az AAWireless.

(Fotó: BMW, AAWireless)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.