Új zászlót kapott az Antarktisz

2021 / 05 / 03 / Bobák Zsófia
Új zászlót kapott az Antarktisz
A legdélibb kontinensnek már van egy használatban lévő és elfogadott, bár nem hivatalos zászlója, de most újat terveztek számára, hogy jól felismerhető szimbólumot teremtsenek, amely a kontinenst globálisan reprezentálja.

Az Antarktisz az egyetlen kontinens a bolygón, amelynek lakóit csak átmenetileg a helyszínen tartózkodó kutatók és utazók jelentik, vagyis nincs állandó lakossága. Hivatalosan az Antarktisz-egyezmény megállapodásai szabályozzák, melyet eddig 53 nemzet írt alá és 1961 június 23-a óta van érvényben. Az eredeti aláíró fél az a tizenkét ország volt, amelyeknek vagy a földrészhez való közelsége vagy más politikai/hatalmi kérdések miatt érdekei fűződtek ahhoz, hogy beleszólása legyen a helyszín menedzselésébe. A közös megállapodás szerint a területet csak békés célokra és kutatásokra lehet használni és nem ismernek el semmilyen területi igényt, vagyis egy ország sem vonhatja teljesen a maga fennhatósága alá.

Bár ezek inkább irányelvek, mintsem törvények, de a Déli-sark azóta is viszonylag békés hely maradt, ahol a hatvanas évek óta már többezer kutató és látogató megfordult és jelenleg 29 ország 70 állandó kutatóállomásán folynak a tudományos megfigyelések. Mivel az Antarktisznak nincs kormánya, ezért hivatalosan elismert zászlaja sincs, de nem hivatalos létezik: ez egy, a békét szimbolizáló kék háttér előtt fehérrel illusztrált, a kontinens körvonalait megjelenítő ábra. Ugyanez az ábra az Antarktisz emoji ikonja is.

Most azonban új zászlót terveztek a kontinens számára azzal a céllal, hogy egy kevésbé általános jellegű, szimbolikusabb jelentésű lobogót tűzhessenek ki a földrészre látogatók és egy jól ismert szimbólumot teremtsenek, amelyet a 'Nagy Fehér Kontinens' reprezentálására lehet majd használni a későbbiekben. A dizájn tervezője Evan Townsend, aki 2018 óta dolgozik kisegítőként a McMurdo Állomáson, amely az egyik legnagyobb a helyszínen lévő amerikai kutatóbázisok közül. Townsend két éve rajzolta meg az első True South (Valódi Dél) zászló ábráját, tavaly júliusban pedig a csapatával együtt elindították a True South honlapját és megkezdték a lobogó hirdetését.

Az ábra felső részén található fehér négyszög a kontinens legszembeötlőbb jellegzetességeit, a hóval borított csúcsokat jelzi, az alsó nyíl az iránytű mutatóját. A közepén kettéosztott fehér és mélykék háttér a Déli-sark sajátos fényviszonyaira utal, itt ugyanis nyáron folytonos a világosság, télen pedig a sötétség. A zászló méretei különböznek az általában elfogadott lobogó arányoktól, a szokásos 2:3 helyett 3:5 formátumban tervezték meg, hogy az állandóan fújó szelek kevésbé tudják elkoptatni a közepén található szimbólumot. Townsend szerint a zászlóra azért lehet szükség, mert az eddig használatban lévőt tulajdonképpen nemigen vették igénybe a kutatóállomásokon dolgozók, inkább az a jellemző, hogy a saját országuk lobogóját tűzik ki.

"Nem igazán találkoztam az Antarktisz zászlajával az alatt az idő alatt, amíg itt dolgoztam"

- nyilatkozta a Dezeennek - "Az emberek nem használták a zászlókat, mert nem érezték, hogy ezek valóban az övék lennének. Ez egy olyan szimbólum, amelyet közösen kellene kiválasztanunk, a közösségtől származó visszajelzések alapján és az Antarktisz iránti legjobb szándékok szerint." A True South zászló ugyan nagyon hasonlít az Ethereum kriptovaluta szimbólumára és egyetlen pingvin sem látható rajta, de mégis kezd elfogadottá válni a helyi kutatók körében. Már tizenhat kutatóállomás tűzte ki a nemzeti lobogója mellé és hat Nemzeti Antarktisz Program fogadta el hivatalosan, valamint több kutatóhajón és transzkontinentális konvojon is megjelent.

Az Antarktisz állapotáról és a jégtakarójának kiterjedéséről egyébként érkeznek reményre okot adó, de negatív hírek is, a NASA Goddard Központjának kutatója, Linette Boisvert egy hónappal ezelőtt arról számolt be, hogy az elmúlt évek megfigyelései alapján a Déli-sark jégtakarója folyamatosan növekedett (míg az Északi-sarkon csökkent), ez a tendencia csak 2015-ben módosult. Ekkor volt egy nagy visszaesés 2017-ig, amikor elérte az eddigi rekordokat megdöntő legkisebb kiterjedését, majd szintén NASA-s műholdas adatok szerint újra visszaállt a rend és 2020/2021-ben újra növekedés volt tapasztalható. A 2020 szeptemberi nagysága a jégrétegnek 18,95 millió négyzetkilométer volt, míg az 1981-től 2010 tartó időszak átlaga 18,6 millió négyzetkilométer.

Vannak azonban rossz hírek is: a Kelet-Anglia Egyetem kutatóinak most publikált tanulmánya szerint a kontinens negyedik legnagyobb selfjege (ez a partról a tengerbe benyúló jégréteg), a Larsen C a klímaváltozás miatt egyre melegebbé váló főnszelek miatti olvadás hatására hamarosan összeomolhat.

(Forrás, Fotó: Dezeen, TrueSouth, Pixabay, Flickr/alan_light)

További cikkek a témában:

Lewis Pugh az első ember, aki átúszott az Antarktisz gleccsereinek jégtakarója alatt A brit hosszútávúszó, környezetvédelmi aktivista a világ figyelmét szeretné felhívni az egyre gyorsuló ütemben olvadó sarki jég problémájára.
Páratlan műholdfelvétellel jelentkezett az Európai Űrügynökség Az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus Sentinel-1 műholdja készítette a felvételt az A-68 jelzésű óriás jégtábláról, ami három éve vált le az Antarktisztól, a Larsen-C selfjégről.
Ősi esőerdő maradványaira bukkantak az Antarktisz alatt A Nyugat-Antarktiszt évmilliókkal ezelőtt buja esőerdők borították. A felfedezés nem sok jót jósol a jövőre nézve.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Elon Musk szerint megoldható az emberiséget fenyegető vízhiány
Musk szerint a probléma “nagyon is megoldható”, és úgy tűnik, hogy a lényeget tekintve igaza van. Egy bökkenő azonban akad.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.